Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit doen de verschillende soorten lampen voor verlichting in jouw interieur

Lampen in huis zorgen voor gezelligheid en creëren sfeer. De verschillende soorten lampen hebben elk hun eigen effect op je interieur en de sfeer. Wij spraken voormalig Eigen Huis & Tuin styliste Denise van den Berg en zetten wat informatie over de verschillende soorten lampen voor je op een rijtje!

De vloerlamp

Een vloerlamp wordt vaak naast een bank of fauteuil geplaatst. Met een vloerlamp creëer je sfeer en daarnaast is de lamp ook nog eens handig als leeslamp. “Je kunt de lamp dus op de muur laten schijnen of bijvoorbeeld op je boek", vertelt styliste Denise van den Berg. Ook kun je een vloerlamp gemakkelijk verplaatsen, handig als je ervan houdt je interieur regelmatig om te gooien.

Hanglampen

Een hanglamp is perfect als je op een bepaalde plek meer licht wilt creëren. Met een hanglamp kun je een plek accentueren en meer sfeer bijbrengen. Deze lamp staat supergoed boven de eettafel volgens Denise. “Je kunt kiezen voor één grote lamp of voor twee lampen symmetrisch aan elkaar. Wil je een wat speelser effect? Kies dan voor een groepje hanglampen die op verschillende hoogtes hangen.”

Denise raadt aan om niet te veel verschillende lampen in huis te halen, dit maakt de ruimte snel onrustig. Het is slim om te gaan voor een hanglamp waarbij je het licht kunt dimmen zodat je niet het gevoel hebt dat je in de ‘spotlights’ zit als je gezellig aan tafel zit met vrienden. Als je het licht meer wilt verspreiden kun je het best kiezen voor een glazen lampenkap.

Tafellamp

Een tafellamp kan decoratief zijn maar ook zorgen voor extra licht in de ruimte. Zo wordt deze lamp vaak gebruikt naast de tv. “Houd er wel rekening mee, dat je op die plek een dichte kap kiest, zodat je niet de hele avond tegen het peertje aankijkt.” Een tafellamp staat ook leuk op nachtkastjes en bureaus. Tegenwoordig kun je deze lampen vinden in verschillende varianten zoals een aap of een tijger, superleuk voor op de kinderkamer!

Plafondlamp

Deze lamp zorgt ervoor dat de ruimte gelijkmatig verlicht wordt en is eigenlijk de basis van de verlichting in huis. Wil je ook met dit licht bepaalde plekken accentueren? Kies dan voor plafondspots, deze kun je vaak draaien en dimmen. Ook zorgt een plafondlamp er soms voor dat de ruimte lager lijkt, bedenk dus goed in welke ruimtes dit van pas komt. “Een plafondlamp is vooral praktisch en is bijvoorbeeld handig in de badkamer omdat deze plat tegen het plafond hangt.”

Wandlamp

Heb je een donkere hoek in de woonkamer die graag wilt oplichten? Dan is een wandlamp de perfecte oplossing! Een wandlamp zorgt voor zacht licht en kan ook accessoires in huis zoals schilderen mooi accentueren. “Een wandlamp is ideaal voor bijvoorbeeld achter de bank, in combinatie met een vloerlamp aan de andere kant.” Tip van Denise: “Wees niet zuinig met verlichting, liever iets te veel licht dan een donker interieur.”

Fotocredits

Eigen Huis & Tuin - Sonja Velda