Bankzaken

7 handige tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning

16 februari 2021 07:01

Ga jij je huis verkopen? Dan is het slim om van tevoren goed te weten hoe je jouw huis verkoopklaar krijgt. Wij spraken interieurstylist Iris van Asselt en interieurfotograaf Sonja Velda over hoe je jouw huis helemaal klaarstoomt voor de verkoop.

1. Opruimen

Het is natuurlijk de bedoeling dat de toekomstige bewoners zichzelf al helemaal in het huis zien wonen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ruimte er aantrekkelijk uitziet, zorg er dus voor dat alles netjes opgeruimd is. Let ook goed op de details, is alles mooi afgewerkt? Is alle kalkaanslag in de badkamer verwijderd? Zorg dat alles er fris uitziet.

2. Styling

Smaken verschillen en dat is voor het verkoopklaar maken van jouw huis goed om te onthouden. Er zullen verschillende soorten mensen komen kijken en je wil idealiter dat iedereen zich in het huis op zijn plek voelt. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen een fijne sfeer en een neutrale omgeving. Als de woning leeg of helemaal kaal is, vergt dit veel inlevingsvermogen van de kijkers. Niet iedereen heeft dit en dus is het belangrijk dat je meubels laat staan zodat men een goed beeld krijgt van de ruimte.

3. Persoonlijke spullen

Persoonlijke spullen zoals foto’s, kinderspeelgoed en kleding kun je het best opbergen. "Vaak kun je kunst ook beter niet in het huis ophangen omdat dit heel afhankelijk is van de persoonlijke smaak" aldus interieurstylist Iris van Asselt. Je kunt wel aan de muur een leuk poster hangen, mits deze niet te uitgesproken is. Maak de bank gezellig met wat leuke kussens en zet in de badkamer een lekker zeepje. Zo houd je het interieur neutraal maar kunnen de kijkers zich wel goed inbeelden hoe het kan worden.

4. Kartonnen meubels 

Heb jij jouw huis nou al helemaal leeggehaald? Geen zorgen! Je kunt namelijk kartonnen meubels huren voor tijdens de verkoop. Het is volgens Iris van Asselt heel belangrijk dat mensen kunnen zien hoeveel ruimte er overblijft met meubels in bepaalde kamers en wat wel en niet past. Als jouw huis dus al helemaal leeg is dan is het goed om het huren van kartonnen meubels in overweging te nemen.

Tip: de zusjes Olde Kater kun je ook inhuren, zijn stylen jouw woning tijdelijk voor de verkoop

5. Planten

De botanische stijl is al een tijdje populair en dat is ook niet zo gek. Volgens Iris van Asselt zorgen planten er namelijk voor dat mensen zich meer op hun gemak voelen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een winkel met meer planten beter verkoopt. Groen in huis halen voor de verkoop is dus een must!

6. Interieurfoto’s 

Om ook online jouw huis goed te promoten zijn de interieurfoto’s superbelangrijk. Een interieurfotograaf wordt vaak door de makelaar ingehuurd om het huis zo goed mogelijk op de foto te krijgen. Interieurfotograaf Sonja Velda fotografeert ook regelmatig woningen voor de verkoop.

"Het is belangrijk dat de foto’s het huis mooi weergeven maar wel en reëel beeld schetsen" aldus Sonja Velda. Het gebruik van een extra grote lens lijkt in eerste instantie slim omdat de ruimte een stuk groter lijkt maar het is niet aan te raden. Je wilt natuurlijk geen potentiële kopers met valse verwachtingen naar het huis trekken, dit kost uiteindelijk alleen maar extra tijd en werk.

Emotie vastleggen in de foto’s werkt altijd goed volgens Sonja Velda. Die emotie krijg je door hoekfoto’s te combineren met rechte beelden en close-ups. Dit maakt de foto’s aantrekkelijk om naar te kijken en heeft net wat meer spanning.

7. Voorbereidingen

Verwacht jij een interieurfotograaf? Zorg dan dat je goed voorbereid bent! Sonja Velda stuurt haar klanten altijd een korte checklist voor ze komt. Wij hebben een paar van haar punten voor je op een rijtje gezet zodat je weet waar je op moet letten:

  • Zorg dat de snoeren in huis weggewerkt zijn of niet goed zichtbaar. 
  • Heb je dieren in huis? Haal de spullen en het huisdier dan weg voordat de fotograaf komt.
  • Berg alle persoonlijke spullen op.
  • Zorg dat de wanden van de kamers neutrale kleuren hebben.
  • Ruim speelgoed of andere kinderspullen op, dit staat snel rommelig en is te persoonlijk.
  • Maak de foto’s liever niet met kerst of als er sneeuw ligt, de foto’s zijn dan namelijk meer tijdgebonden en je weet natuurlijk nooit hoelang het duurt voordat het huis verkocht is.

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore