RTL Wonen

Heermoes in de tuin? Hier komt het door en zo kom je ervan af!

26 april 2022 07:24 Aangepast: 26 april 2022 12:42

Onkruid vergaat niet en heermoes al helemaal niet. Althans, niet als je er niks tegen doet of ze grofweg plukt. Maar met onze tips gaat het je wel lukken.

Heermoes, ook wel paardenstaart of kattenstaart, is een bijzonder hardnekkig wortelkruid en is zelfs één van de moeilijkste onkruiden om uit te roeien. Vooral in de zomer duikt het overal op. Wat je ertegen kunt doen en hoe je dit vervelende onkruid toch nog op een positieve manier kunt gebruiken? Dat leggen we je uit! 

Heermoes plaag

De wortels van de heermoes groeien ontzettend diep. Je moet dan ook extra goed oppassen wanneer je de plant uit de grond wil trekken, want de wortel breekt gauw af, waarna de plant net zo snel weer terug groeit. Pak je het niet direct aan, dan kun je binnen de kortste keren van een plaag spreken. En dat wil je echt niet in je mooie tuin!

Fout signaal

Groeit er veel heermoes in je tuin? Dan is dat niet alleen een lelijk gezicht, ook het signaal dat je tuin hiermee afgeeft is minder leuk. Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem, of grond die te weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen.

Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen. De wortels zijn namelijk volgezogen met mineralen, en dit kan de grond dan weer mooi opnemen. Hierdoor wordt de grond weer rijker aan mineralen, waardoor er in het vervolg weer minder heermoes zal groeien.

Pas op met huisdieren

Heermoes is giftig voor huisdieren. Dus heb je honden of katten rondlopen in je tuin, dan kun je de stengels heermoes beter niet in de tuin laten liggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste tips en weetjes

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Nieuw leven inblazen 

De blog Natuurlijke Moestuin heeft een handige tip om je grond een boost te geven met lavameel. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook kalium en fosfor strooien. Er zal namelijk niet gauw nieuw onkruid groeien wanneer het kalium- en fosforgehalte op peil is. 

Heermoes als bestrijdingsmiddel

Geloof het of niet, maar heermoes is toch nog ergens goed voor. Je kunt het namelijk inzetten als schimmel- en luizenbestrijder voor andere planten. Dit doe je door er ‘tuinthee’ van te maken. Landleven tipt je dit recept:

  • Meng 150 gram heermoes met 1 liter water en laat dit een nachtje weken.   
  • Zeef het mengsel en bewaar zowel het water als het groen.    
  • Kook de heermoes een uur in een liter vers water.    
  • Zeef het mengsel opnieuw en voeg nu het gekookte water samen met het weekwater.    
  • Verdun dit mengsel de verhouding 1:10 en spuit dit als schimmelbestrijding of schimmelpreventie op je planten.  
  • Wil je dit middeltje ook tegen bladluizen gebruiken, doe er dan een schep groene zeep bij.

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore