Doe het zelf

Zelf kitten? Zo doe je dat!

15 februari 2021 11:38 Aangepast: 15 februari 2021 11:48

Kitten kan voor een onervaren klusser een enorme rotzooi geven. Het is een taaie, langzaam drogende lijm die aan je vingers, het oppervlak én je kleding blijft plakken. Heb je de tips die Oscar gaf in de aflevering gemist? Wij zetten ze nog eens op een rij:

Laten we beginnen bij de basis: het is slim om oude kleding aan te trekken en een raam open te zetten tijdens het aanbrengen én drogen van de kit. Houd altijd een natte doek bij de hand zodat je gemorste kit direct kan verwijderen met een natte doek. 

Om een rommelig eindresultaat te voorkomen en zelf een beetje schoon te blijven is het van belang dat je de juiste techniek hanteert. Daarom: een stappenplan, wel zo handig!

1: Vet- en stofvrij maken

Voordat je begint met kitten zorg je voor een schone, droge ondergrond. Met een sopje en doekje maak je alles vetvrij. Maak daarna de ondergrond goed droog voor je begint. Zorg ervoor dat een eventueel oude kitlaag verwijderd is, ga niet over de oude kit heen kitten.

2: Afplakken

Plak de randen af met tape, dit zorgt voor een net resultaat omdat de randen dan mooi strak zijn. Daarnaast voorkomt het afplakken ook nog eens vlekjes of vegen op de muur.

3: Snijd de tube open

Snijd of knip de top van de tube kit af en zorg dat de opening past bij de breedte van de naad die je wilt voegen. Deze kan beter te klein zijn dan te groot, anders zorgt het voor een te dikke kitrand en dat wil je voorkomen. Zet je tube tegen de rand aan die je wil kitten en controleer of het gat groot genoeg is. 

In de badkamer gebruik je dus een siliconenkit, je kunt deze kit niet overschilderen, maar er zijn wel verschillende kleuren verkrijgbaar, dus kies altijd de kit die bij jouw badkamer past. 

4: Even uitproberen

Kit je nou niet zo vaak, dan is het goed om op bijvoorbeeld een kartonnetje het eerst even uit te proberen, het is belangrijk dat je de kit in een vloeiende beweging aanbrengt. Je kunt natuurlijk altijd beginnen in een onopvallend hoekje.

Tip: Oscar gaat altijd eerst 'droog' met het kitpistool langs de randen, zodat hij weet welke hoekjes moeilijk zijn. 

5: Kitten

Dan is het tijd om te kitten. Zorg voor een vloeiende beweging en blijf secuur. Houdt het kitpistool in een hoek van 45 graden, met de schuine kant van de spuitmond naar beneden, je gaat zo mooi de rand langs en aan het einde van de rand laat je pas los en trek je de stang naar achteren. Gebruik niet te veel kit en maak een rustige beweging van links naar rechts.

De kranen hoef je overigens niet te kitten, aan de kraan zit in principe een afsluitrubber of ring tussen dus daar kun je met je kitpistool vandaan blijven.

Tip: Kom je een hoek tegen waar je niet makkelijk bij kan? Verhit de spuitmond met een aansteker en buig hem voorzichtig om. 

6: Afstrijken kitrand

Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast.

Tip: Oscar vindt het makkelijker om de kitrand in te sprayen met een spuit.

De overtollige kit haalt Oscar weg met een multitool. Hiervoor worden ook mesjes of houtjes gebruikt, maar zorg er altijd voor dat je de kit recht afstrijkt en niet met een hol voorwerp om te voorkomen dat de kit hol wordt. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als je teveel kit heb gebruikt en dan blijft het water erin staan en dat is niet de bedoeling.

Het afstrijken dus: duw tijdens het afstrijken de kit lichtelijk aan om ervoor te zorgen dat de kit de naad goed vult, maar druk niet te hard want de kitrand moet dus afwaterend zijn.

7: Klaar!

Verwijder de tape zo snel mogelijk na het afstrijken, zo blijft de rand het mooiste.

Wil jij even terugkijken hoe Oscar het deed? Bekijk aflevering 1 van seizoen 2 op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore