Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Geluidsoverlast? Met deze 6 interieurtips demp je het geluid in huis

Heb je een gehorig huis of zijn je buren wat luidruchtig? Dat kan heel vervelend zijn. Het is natuurlijk altijd slim om het contact met je buren goed te houden en dit tegen ze te zeggen, maar er zijn ook dingen die je in huis kunt aanpassen om geluid te dempen.

Tip 1: Deel grote ruimtes in

Heb je een grote woonkamer? Dan is het slim om deze in te delen in kleinere ruimtes, omdat het dan minder gehorig is. Hiermee hoef je niet direct een wand midden in de woonkamer te zetten, maar roomdividers werkt ook al heel goed! Zet bijvoorbeeld een boekenkast haaks tegen de muur aan of plaats een schuifdeur. 

Tip 2: Let goed op het materiaal van je meubels

Veel textiel in je interieur zorgt ook voor geluidsdemping. Kijk dus goed naar van welk materiaal je meubels koopt. Ook is het belangrijk om te werken met een ‘groot’ vloerkleed, of als het echt heel gehorig is, zou je ook voor tapijt kunnen kiezen.

Tip 3: Zorg voor goede isolatie

Deze tip is misschien wat minder makkelijk te gebruiken als je in een huurhuis woont, maar als het wel kan, moet je zorgen voor een goede isolatie in je huis. Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!

Tip 4: Zet genoeg planten in huis

Dit klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar planten zijn ook geluidsdempend. Naast dat ze dus luchtzuiverend zijn, kunnen ze ook prima het geluid van je buren dempen. Zet daarom genoeg kamerplanten in huis!

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Tip 5: Maak alle gaatjes en hoekjes dicht

Ook dit is heel belangrijk als het gaat om geluidsoverlast. Maak de gaatjes en kieren bij de kozijnen dicht, zodat er zo min mogelijk geluid van buiten naar binnen komt. Heb je een oud huis en zit er nog enkel glas in? Het is dan slim om naar de mogelijkheid te kijken van dubbel glas!

Nog steeds last van het geluid na het toepassen van deze tips? Misschien is het dan wel slim om echt even te gaan praten met je buren. Ze zullen het vast niet expres doen!

Tip 6: Hang een wandkleed op

Wandkleden op de muur kunnen niet alleen ontzettend stijlvol staan, ze hebben ook nog eens een heel groot voordeel: het zorgt voor een betere akoestiek in huis. Dit is niet alleen erg fijn met gehorige buren, maar ook als het galmt in huis. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: