Liefde voor je huis

Alles wat je moet weten over kunststof tegels in de badkamer

30 januari 2021 11:24

Ben je van plan binnenkort de badkamer te veranderen of zijn de tegels echt aan vernieuwing toe? Dan is het slim om goed over de wandbekleding na te denken. Ga je voor keramieke tegels, natuursteen of kies je juist makkelijk en ga je voor kunststof tegels? Dat laatste komt je misschien niet heel bekend voor en daarom vertellen wij je alles wat je erover moet weten. Zo weet je precies de voordelen, welke tegel je moet kiezen en hoe je ze bevestigt op de muur!

Deze onderwerpen worden besproken in dit artikel:

 1. Dit is waarom je zou moeten kiezen voor kunststof tegels in de badkamer
 2. Duurzame wandbekleding? Kies dan voor kunststof wandtegels!
 3. Dit zijn de drie verschillende soorten kunststof tegels
 4. Op welke manieren kun je kunststof tegels bevestigen? 
 5. Op deze manier werk je de tegels af

Dit is waarom je zou moeten kiezen voor kunststof tegels in de badkamer

In de badkamer is het vaak heel vochtig en daarom is het slim om tegels te kiezen als wandbekleding. Maar wist je dat dit niet per se tegels van keramiek of natuursteen hoeven te zijn? Kunststof tegels hebben namelijk nog veel meer voordelen! Daarnaast lijken het net echte tegels, dus daaraan zal het niet liggen. Wij zetten 6 voordelen voor je op een rijtje.

 • Gemakkelijk in het onderhoud Kunststof tegels zijn heel makkelijk en snel schoon te maken en daardoor ook makkelijk te onderhouden. Doordat de tegels geen voegen hebben van echt voegmiddel hoef je ook niet bang te zijn dat deze vies worden. Voegen zijn namelijk altijd het meest lastig schoonmaken bij een tegelwand, maar bij kunststof tegels heb je daar dus geen last van!
 • Gemakkelijk zelf te plaatsen Naast dat ze makkelijk te onderhouden zijn, zijn het ook echt tegels voor de doe-het-zelver. Je hoeft hier echt geen tegelzetter voor te laten komen, maar je doet het gewoon zelf! Veel van deze tegels kun je namelijk gewoon met montagelijm of kit plaatsen en als ze op maat gesneden moeten worden, kan dat gewoon met een zaag. Je hebt er dus geen speciaal gereedschap voor nodig!
 • UV-bestendig Ook zijn de tegels UV-bestendig. Dit betekent dat ze niet snel zullen verkleuren als er zonlicht op staat. Daarnaast hebben ze dus ook niet echte voegen, dus kunnen deze ook niet geel worden. Hierdoor gaan de tegels langer mee en zijn ze dus eigenlijk heel duurzaam!
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding Wist je dat het prijsverschil tussen kunststof tegels en gewone tegels bijna niks is? Terwijl er veel meer voordelen aan zitten! Daarnaast hoef je geen tegelzetter te huren en niet de speciale gereedschappen, zoals een slijpmachine, te kopen, dus dit scheelt ook een heleboel geld. De prijs-kwaliteitverhouding van kunststof tegels is dus heel goed!
 • Dempt het geluid Doordat keramische en natuursteen tegels hard zijn, kan het soms nog best kil worden in de badkamer. Met kunststof tegels heb je hier geen last van, zij dempen juist het geluid! Hierdoor wordt de badkamer minder kil en hebben je huisgenoten dus minder last als jij vroeg in de ochtend even in de douche staat.
 • Verschillende kleuren en motieven Wat ook een groot voordeel is aan de kunststof tegels is dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren en motieven. Zo heb je zelf imitatienatuursteen, koper en beton! Normaal gesproken is natuursteen best duur en lastig schoon te maken, maar met kunststof tegels zijn die problemen opgelost en lijkt het net echt!
 • Meerdere functies Wist je dat je door de antislip laag die op de tegels zit, je ze ook kunt gebruiken als vloertegel? Zo zou je van de badkamer echt een eenheid kunnen maken door de tegels van de muur door te trekken op de vloer. Supermooi toch?

Duurzame wandbekleding? Kies dan voor kunststof tegels!

Naast al deze vele voordelen, hebben kunststof wandtegels nog een groot voordeel. Ze zijn namelijk heel duurzaam. Misschien zou je dat niet zo denken, aangezien ze natuurlijk wel van kunststof zijn gemaakt, maar wij laten je weten waarom het toch wel zo is! 

 • Veilig en vertrouwd materiaal Kunststof wandtegels zijn gemaakt van pvc. Dit is een heel veilig en vertrouwd materiaal, omdat het ook vaak wordt gebruikt voor bloedzakjes, plastic slangetjes voor chirurgie, veiligheidszakjes voor medicijnen en heel veel andere toepassingen in de medische sector. Ook wordt het vaak gebruikt in elektrische kabels en in veilig en duurzaam speelgoed. Het is dus een goed en sterk materiaal, wat betekent dat het ook lang mee kan gaan. 
 • Recyclebaar Doordat pvc heel makkelijk kan worden omgezet naar allerlei verschillende vormen, is het ook heel goed te recyclen. Veel van het afval van deze tegels wordt vermalen en wordt opnieuw gebruikt in een fabriek. De makers van deze kunststof tegels, Dumawall, zijn zelfs bereid om je oude tegels aan te nemen en te verwerken in nieuwe producten!  
 • Verbruikt weinig fossiele brandstoffen Bij het maken van de kunststof wandtegels worden veel minder fossiele brandstoffen gebruikt dan bij andere materialen. Dit komt omdat pvc voor 57% uit zout bestaat en dit is een grondstof die veel voorkomt in de natuur! 
 • Geen gevaarlijke stoffen Nog een puntje waarom de tegels duurzaam zijn, is dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van gevaarlijke stoffen. Zo worden deze tegels niet bedrukt met solvent-inkten, dit zijn schadelijke inkten met meestal een sterke geur, maar wordt er UV-inkt in de tegels gestopt. Daarnaast gebruiken ze ook geen lood voor kunststof tegels, terwijl dit wel vaak in andere materialen zit.

Dit zijn de drie verschillende soorten kunststof tegels

Ook in kunststof tegels zitten verschillen. Je hebt namelijk drie verschillende Dumawall soorten. Deze drie soorten moet je op verschillende manieren plaatsen en zien er wat anders uit. Daarom is het slim om van tevoren goed na te denken welke je van de drie gaat gebruiken!

 • Waterbestendige wand- en plafondpanelen voor badkamers en keukens Deze kunststof tegels zijn panelen die goed vastzitten en water tegenhouden. Daarom zijn ze zo handig in vochtige ruimtes als de badkamer. Je kunt ze gebruiken voor je muur of plafond in de badkamer, keuken of gewoon ergens anders in huis! De panelen zijn makkelijk te instaleren. Ook deze heb je weer in verschillende soorten. Zo heb je panelen met een tand-en groefsysteem, naadloze panelen of panelen met een v-groefje erin.
 • Massieve wandtegels met tand en groef Deze wandtegels zijn opgebouwd uit volledig massieve, uv-bestendige platen en zien er mooi en netjes uit in huis. Je kan ze op drie verschillende manieren plaatsen, namelijk nagelen, nieten en lijmen. Verder in het artikel zullen we uitleggen hoe je dan precies te werk gaat.  
 • Grote kunststof wandtegels Dit zijn wandtegels die net een maatje groter zijn dan de gewone kunststof tegels. Zo zie je bijna geen voegen en is de muur eigenlijk een geheel. Dit is vooral heel mooi als je wilt gaan voor een betonlook, omdat hierbij voegen niet logisch zijn. Ook zijn ze heel makkelijk te bevestigen, omdat de panelen zo groot zijn en je daardoor slechts met één paneel al bijna de hele muur bestrijkt.

Op deze manieren kun je kunststof tegels bevestigen

Je kunt de kunststof wandtegels op verschillende manieren bevestigen. Het verschilt wel per wandtegel en voor welk soort je hebt gekozen. Over het algemeen kun je het wel op deze drie manieren bevestigen, namelijk nagelen, nieten of lijmen. Wij leggen je hieruit hoe je dit kunt doen:

Om te voorkomen dat de panelen gaan werken laat je ze eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waarin je ze gaat gebruiken. Als ze namelijk in een koude ruimte hebben gestaan en je zet ze in één keer in 20 graden, dan gaan ze toch wat uitzetten en dat kun je beter voorkomen!

Lijmen De tegels kunnen over andere tegels heen worden gelijmd of op een andere vlakke achterwand. Verder kun je de tegels gewoon aanbrengen met montagelijm. Lijm niet eerst heel de muur vol, maar doe dit per tegel, zodat de lijm niet opdroogt!  

Net als bij gewoon tegelen zorg je bij het bevestigen eerst voor een waterpaslijn, waarna je in kolommen van recht naar links werkt. De reden dat je van rechts naar links werkt is omdat bij de kunststof wandtegels de flens aan de achterkant zit en daar haak je het volgende paneel steeds in. Dit is een beetje hetzelfde idee als bij laminaat. Zijn er hoeken, randen of leidingen in de weg? Dan kun je de tegels makkelijk inzagen met een gewone zaag.  

Nagelen Naast lijmen zou je de tegels ook op de muur kunnen nagelen. Dit werkt wel net wat anders. Je kunt dit namelijk niet doen op een vlakke ondergrond. Voordat je bij deze methode de tegels gaat plaatsen, maak je wat houten latjes op de muur. Daarna is het eigenlijk heel simpel. Pak een hamer en kleine spijkertjes en nagel de kunststof wandtegels op de latjes. Het spijkertje moet natuurlijk niet zichtbaar zijn en daarom sla je hem op de flens aan de wandtegel. Hier komt namelijk de volgende tegel gewoon weer overheen, dus dan zie je er niks meer van.

Nieten Deze methode werkt bijna hetzelfde als nagelen. Ook hiervoor maak je wat latjes aan de muur. In plaats van dat je er spijkertjes in slaat, werk je hierbij met een nietpistool. Ook deze nietjes schiet je door de flens van de wandtegels heen, zodat je ze niet ziet. Het voordeel van deze methode is dat de ondergrond niet per se vlak hoeft te zijn. Is de ondergrond wel gewoon vlak? Dan blijft lijmen alsnog de makkelijkste methode.

Er zijn ook kunststof wandtegels die zelfklevend zijn. Hiervoor heb je dus eigenlijk niks nodig en deze kan je gewoon op de muur plakken zonder montagelijm!

Op deze manier werk je de tegels af

Maar hoe werk je de tegels op een mooie en makkelijke manier af? Daar zijn ook verschillende methodes voor. Er zit wel verschil in of je de hele muur wilt bekleden met de kunststof wandtegels of als je maar een stukje van de muur wilt doen. Wij vertellen je hoe je dit het beste kan doen.

Wanneer je maar een gedeelte van de muur gaat betegelen met de kunststof tegels, dan werk je de boven- en onderzijde en de zijkanten af met speciale profielen. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij een bouwmarkt en je hebt ze in allerlei verschillende soorten. Ga je een hoekje om? Dan is het belangrijk om ook in het hoekje een profiel aan te brengen. Daarnaast kan je in de douche de naden, bijvoorbeeld bij het bad, ook dichtmaken met een siliconenlijm, zodat hij 100% waterdicht is! Als je de hele muur gaat betegelen, moet je ook gebruik maken van de profielen, maar dan alleen aan de onder- en bovenkant en een speciaal hoekprofiel voor in de hoeken.

Fotocredits:

Bron: Dumawall

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore