Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

5 manieren om te zorgen voor een egelvriendelijke tuin

Het gaat nog altijd niet zo goed met de egel. Door de droge zomers is er te weinig voedsel en het wordt ook steeds moeilijker voor de egel een goede verblijfplaats te vinden. Dit komt omdat er veel groen verdwijnt in drukbevolkte gebieden, maar met wat kleine aanpassingen in de tuin kun je de egel helpen.

1. Schuilplek

De egel heeft plek nodig om te schuilen. Struiken, bosjes, donkere hoekjes en bladeren zijn dan ook belangrijk voor de egel. Je tuin helemaal bladvrij maken ziet er misschien mooi uit, maar is verre van egelvriendelijk! 

2. De schutting

Egels verplaatsen zich graag van tuin naar tuin. Je kunt de egel helpen door voor een schutting te kiezen met ruimte aan de onderkant. Heb je dit niet en wil je de egel toch helpen? Maak dan een klein gat aan de onderkant van de schutting waar ze doorheen kunnen wandelen. 

3. Dichte beplanting

Waar veel dichte beplanting is, zullen veel insecten zijn en dat betekent voedsel voor de egel! Denk hier dus aan bij het kiezen van de beplanting in jouw tuin. 

Egel
Lees ook:
Egel in de tuin? Dit moet je wel én niet doen

4. Voedselrijke bodem

Een andere manier om de egel van voedsel te voorzien is door af en toe wat fruitschillen in de tuin te gooien. Daar komen wormen en andere insecten op af, wat dus weer gunstig is voor de egel. 

5. Slaapplek

In de winter houdt de egel – wanneer hij voldoende gegeten heeft – een winterslaap. Een berg met bladeren, of een donkere kruipruimte is ideaal. Als je zelf creatief bent, kun je ook een schuilhok voor de egel maken. Leuke bezigheid! 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits: