Alles voor in de tuin

Dit is waarom je je lavendelplant in het voorjaar én het najaar moet snoeien

02 oktober 2021 19:55

Heb jij een mooie lavendelplant in je tuin staan? Dan is het belangrijk om 'm geregeld te snoeien. Het beste kun je dit in het voorjaar én het najaar doen, zodat ‘ie volgend jaar weer lekker vol wordt en prachtig zal bloeien.

Lavendel twee keer per jaar snoeien

Heb je een Lavendel ‘hidcote’ (Lavandula angustifolia) in de tuin staan die je het liefst jarenlang in bloei zou willen zien? Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven. Maar… de plant zal alleen opnieuw zo mooi in bloei staan als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar. 

Snoeien in de lente

De eerste keer snoei je je lavendelplant in maart. Dit is een flinke snoeibeurt, want je knipt de plant tot net boven het kale hout kort, dus tot zo’n 7-8 cm boven de grond. 

Snoeien in de herfst

De tweede snoeibeurt vindt plaats na de bloei, dus in de herfst. Hierbij knip je alleen de uitgebloeide bloemen af. Knip niet meer dan dat weg, want dan is er een grote kans dat de lavendel de winter niet overleeft.

Snoeien doet bloeien

Door de lavendelplant twee keer per jaar te snoeien houd je de lavendel compact. Doe je dit niet, dan zal de plant aan de onderkant verhouten. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan de lavendelplant niet meer uitlopen en blijft het een kaal struikje. Het heeft geen zin om in het kale hout te snoeien, want ook dan zal de plant niet meer uitlopen. 

Tip van Tom

In deze aflevering van Eigen Huis & Tuin kon je al zien waarom Tom voor de Lavendel ‘hidcote’ kiest in de mooie gezinstuin in Apeldoorn. 

Fotocredits:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore