Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Alles wat je moet weten over beton ciré in de badkamer

Zie je wel eens van zulke mooie industriële badkamers met een betonlook muur? Meestal is dit gemaakt van beton ciré. Maar wat is dit nou precies en hoe kun je het zelf gebruiken in de badkamer? Wij zochten het voor je uit en expert Jacqueline Louhenapessy van BetonlookJL geeft je handige tips.

Wat is beton ciré?

Beton ciré is eigenlijk een watervaste betonstuc dat al heel veel jaren wordt gebruikt in badkamers. “De Fransen en Romeinen gebruikten het al om bruggen af te dichten, dus het is echt al eeuwenoud. Tegenwoordig wordt het meer gebruikt als deco materiaal”, aldus Jacqueline van BetonlookJL. Het bestaat uit gemalen kiezelstenen en zand en er zit een speciale hars in die het beton flexibel maakt, maar er wel voor zorgt dat het hard wordt.

Omdat het een waterdicht betonstuc is wordt het vaak gebruikt in badkamers. Je kunt er eigenlijk van alles mee doen, van de muur, tot vloer en de wastafel. Perfect dus als je een keertje wat anders wilt dan tegels of als je een stoere badkamer wilt! Beton ciré wordt met de hand aangebracht en geeft daarom een ruw effect, je kunt zo elke look maken die je maar mooi vindt.

Voordelen van beton ciré

Er zitten heel veel voordelen aan deze betonstuc. Zo is het geschikt voor bijna elke ondergrond en hecht het zelfs op onder andere beton, mdf en metaal. “Omdat beton ciré voegloos is en het materiaal watervast is, kun je het heel makkelijk schoonmaken”, vertelt Jacqueline. Verder is het niet heel duur, maar wel van goede kwaliteit. Daarnaast is het verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. 

Zo gebruik je het

Lijkt het je wel wat om in de badkamer gebruik te maken van dit materiaal? Dan is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je het nou precies gebruikt.

Benodigdheden:

  • Emmer en mixer 
  • Weegschaal 
  • Opzetspaan, spackmes, schuurbord
  • Handschoenen, spons, doekjes
  • Afplakmateriaal
  • Schuurmateriaal / schuurmachine

Stap 1: Allereerst is het belangrijk dat de ondergrond helemaal vetvrij is. Vul zoveel mogelijk gaten of scheuren op en zorg dat er geen loszittende muur- of verfdelen aanwezig zijn. “Je zou ook beton ciré over tegels kunnen aanbrengen, maar het is hierbij wel belangrijk dat je de voegen van de tegels goed dicht. Dit zou je kunnen doen met een Ardex A950 en hiermee kun je de wand egaliseren. Je zou het ook met andere materialen kunnen doen, maar let er dan wel op dat het cement gebonden is.”

Daarnaast is het ook slim om een primer aan te brengen, dit hangt alleen wel van het type ondergrond af. Is het een niet zuigende ondergrond, zoals tegels? Dan is het volgens Jacqueline niet echt nodig, maar het is nooit verkeerd om het wel te doen! “Het is wel slim om de ondergrond goed recht te maken, omdat er dan minder kans is dat het beton ciré op een gegeven moment breekt. Wanneer je bijvoorbeeld de douchekop laat vallen, wil je natuurlijk niet dat er direct een scheur in de vloer zit!" 

Stap 2: Wanneer de ondergrond helemaal klaar is, kun je beginnen met het maken van het beton ciré. Je moet hiervoor een wit of grijs cementpoeder, een pigmentpoeder en een vloeibaar hars bij elkaar voegen. Let er wel op dat je niet meteen te veel maakt, want het materiaal hardt na 20-30 minuten al uit. Het is ook slim om een weegschaal te gebruiken, zodat je alles precies kunt afwegen. Dit zorgt ervoor dat je een perfect mengseltje hebt! Maak met een (beton)mixer het ciré klontvrij en je kunt beginnen. 

Stap 3: Smeer het eerste laagje beton ciré dun op de ondergrond. Let er wel op dat deze dekkend is, maar eigenlijk is het een ondergrond voor de tweede laag. Als deze laag handdroog is, kun je de tweede laag aanbrengen. “Ik zou de beton ciré niet dikker aanbrengen dan zo’n 2,5 mm. Wanneer je dat wel doet, heb je ook kans dat het materiaal kan gaan scheuren! Hoe dunner je het aanbrengt, hoe minder fragiel het is.”, vertelt Jacqueline. Maak grote en kleine bewegingen met de spaan, dit bepaalt namelijk hoe de beton ciré er uiteindelijk uit komt te zien!

Laat de lagen zo'n 24 uur drogen, hierna kun je het gaan schuren. “Als je het gaat schuren wordt het glad. Wanneer je  juist die ruwe look wilt, moet je het dus niet schuren! Wel raad ik aan om in een badkamer het beton ciré wel glad te maken, omdat je het dan makkelijker kun schoonmaken. Dit is natuurlijk wat hygiënischer!”

Maak de beton ciré hierna stofvrij en dan is het tijd voor de coating. Dit vermindert slijtage en hiermee maak je de vloer helemaal waterdicht. Zelf kit Jacqueline de hoekje ook altijd nog even af in de kleur van het beton. “Zo maak je het materiaal nog sterker en zullen er minder snel scheuren komen!" 

Fotocredits

Bron: Interieurdesigners en Beton-aparte

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: