Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo lang blijft je gras doorgroeien en zó lang kun je het nog maaien

Ben je nu het herfst is benieuwd tot wanneer je gras eigenlijk doorgroeit en tot welke maand je je gras dus nog moet maaien? We zetten het voor je op een rijtje.

Een gemaaid gazon ziet er niet alleen een stuk netter uit, het is ook nog eens erg goed voor je gazon om dit regelmatig te blijven doen. Maar tot wanneer kun je eigenlijk maaien? Het hele jaar door? Of kun je toch maar beter een maaipauze houden wanneer de winter nadert? We leggen het je uit. 

Niet maaien tijdens de vorst

Een regelmatige maaibeurt is belangrijk en kan eigenlijk het hele jaar door, zolang het maar droog is en het niet vriest. Wanneer de grassprieten te lang worden remt de groei namelijk en stopt het gras met het maken van nieuwe uitlopers. Deze uitlopers zorgen voor een mooi, dichtbezet gazon én voorkomen indirect mosgroei.

Daarnaast zorgt een regelmatige maaibeurt er ook voor dat alle afgevallen bladeren van je gazon verwijderd worden. 

Zo lang blijft het gras groeien

Het gras blijft doorgroeien zolang er voor het gras gunstige groeiomstandigheden zijn. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid voeding en vocht, maar ook met de temperatuur van de bodem. Gras groeit namelijk bij een bodemtemperatuur vanaf 5 tot 8°C. Is er sprake van een zachte herfst, dan zal het gras waarschijnlijk nog wel eventjes doorgroeien.

Is de bodem 15 °C, dan groeit het gras optimaal. Dit is meestal tegen het einde van het voorjaar. Is de temperatuur van de bodem hoger dan 15°C (vaak hartje zomer), dan groeit het gras een stuk langzamer. Bereikt de bodem een temperatuur van zelfs boven de 25°C, dan stopt het gras helemaal met groeien.

Gras maaien in het najaar

Ga je in het najaar je gazon maaien, dan zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Laat het gras niet langer worden dan 4,5 tot 5 cm. 
  • Maai het gazon alleen als het droog weer is.
  • Vang het gras op of hark het bij elkaar en verwijder het uit je tuin.
  • Verwijder de afgevallen bladeren van je gazon, behalve als er kans is op nachtvorst.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: