Ga naar de inhoud
Doe het zelf

De 9 meestgestelde vragen rondom het verven van je huis

Beeld © iStock

Ben je van plan te gaan schilderen, maar zit je nog met een aantal vragen voordat je begint? Wellicht kunnen wij je vragen beantwoorden! Onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk geeft graag advies.

1. Hoeveel verf heb ik nodig?

Heb je eindelijk besloten welke kleur je die ene muur wilt geven of is het hele huis toe aan een fris, likje verf? Top! Maar... hoeveel verf heb je dan nodig? Voordat je een enorme voorraad inslaat, of juist een blik te kort komt op het moment dat je bijna klaar bent, helpen wij je op weg! 

Het berekenen van de benodigde hoeveelheid muurverf is eigenlijk best makkelijk:

 • Stap 1: meet de breedte en hoogte op van de muur die je wilt verven. Bijvoorbeeld 5 meter breed en 2,5 meter hoog.
 • Stap 2: vermenigvuldig deze getallen met elkaar: 5 x 2,5 = 12,5 m². 

Tip: op het verfblik staat vaak hoeveel m² je kunt verven met 1 liter verf. Heb je nog geen verf in huis? Ga dan uit van een oppervlakte van ongeveer 8 m² per 1 liter verf.

 • Stap 3: deel de oppervlakte van de muur nu door het aantal vierkante meters dat de verf bedekt per liter. Ga ervan uit dat je minimaal twee lagen verf moet aanbrengen. Vermenigvuldig het getal daarom tot slot keer twee. 

Ben je de draad kwijt? Hierbij de som: 12,5/8 = 1,56. Je weet nu dat je ruim anderhalve liter verf nodig hebt om de muur één keer te kunnen schilderen. Heb je 2 lagen verf nodig? Vermenigvuldig dan met twee: 1,56 x 2 = 3,12 L. 

Je hebt dus 3,12 liter verf nodig om de muur uit het voorbeeld twee keer, dekkend te kunnen schilderen. Tip: Donkere kleuren dekken het beste in drie lagen verf. 

Gaat dit toch allemaal te snel voor je? We hebben een handig filmpje waarin alles nog eens stap voor stap wordt uitgelegd.

2. Hoe verf ik een lambrisering / rechte lijn op de muur?

Een lambrisering kan anno 2019 bijna niet meer missen in je interieur. Maar, hoe krijg je die lijn nou kaarsrecht, zonder dat de verf stiekem onder de tape doorloopt? Daar is een klein trucje voor en het is een stuk eenvoudiger dan je had verwacht!  

Met een laser kun je de lijn kaarsrecht op de muur projecteren om deze vervolgens heel secuur met schilders tape af te plakken. Dat is het moeilijkste klusje!  

Vervolgens schilder je eerst één keer over de tape met de kleur die al op de muur zit. Voorbeeld: Is de muur wit en wil je een blauwe lambrisering maken? Verf dan eerst (niet te dik!) met witte verf over het onderste randje van de tape. Op deze manier loopt de huidige achtergrondkleur eventueel onder de tape door en vult alle oneffenheden op. 

Daarna schilder je de lambrisering in de juiste kleur en voilà! Je zult zien dat de lijn kaarsrecht is!  

 3. Welke verf moet ik gebruiken?

Er bestaan meerdere soorten verf. De grootste verschillen: muurverf, lak en beits. Lak gebruik je voornamelijk op hout, muurverf op muren en beits is ook voor hout geschikt.                      

Muurverf     

 • Muurverf is voor binnenmuren, zoals je woonkamer, slaapkamer, keuken enz.
 • Muurverf is in alle kleuren te mengen.      
 • De laatste jaren is muurverf nog voornamelijk op waterbasis te verkrijgen. Voordeel: dit stinkt een stuk minder en is veel beter voor het milieu!          

Lak

 • Lak kan zowel voor binnen als voor buiten geschikt zijn. Dit is vaak aangegeven op het blik. Uiteraard is lak voor buiten ook bestand tegen regen. Binnenlak is dat niet.
 • Je hebt keuze uit 3 soorten afwerking: mat, zijdelans en hoogglans. Kijk dus goed op stalen in de winkel naar de verschillen en welke afwerking je het mooist vindt.
 • Je kunt lak op allerlei kleuren laten mengen!
 • Lak op waterbasis is beter voor het milieu en goed om binnen te gebruiken! Voor buiten neem je lak op 
 • terpentine basis. Let op! Ben je gewend aan terpentine lak en wil je voor binnen overstappen op waterbasis, oefen dan eerst een beetje. Deze lak vloeit wel mooi dicht, maar niet zo makkelijk als de variant op terpentine basis.
 • Met lak aan de slag? Gebruik dan eerst grondverf voor het mooiste resultaat en de beste bescherming voor het hout!

Beits 

 • Met beits bescherm en kleur je tafels, buitenmeubels of vlonders.
 • Voor binnen en buiten.
 • Beschermt hout tegen weersomstandigheden.
 • Beits is vochtregulerend, wat het dus ook geschikt maakt voor bijvoorbeeld een tuinhuisje, vlonder of schutting.
 • Je hoeft geen grondverf aan te brengen.
 • Kies uit transparante of dekkende beits. 

4. Hoeveel verflagen moet ik aanbrengen?

Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! 

We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.  

TIP: stop niet halverwege de muur voor een koffiepauze. Verf kan al vrij snel, lichtelijk drogen en dan krijg je strepen en vlekken. Ga altijd van links naar rechts, boven naar beneden en gebruik -als je kunt- voor hoge muren een lange stok. Op deze manier strijk je alle banen in een vloeiende beweging op de muur en heb je de mooiste overgangen.  

LET OP: Heb je de hele muur geschilderd en kom je halverwege een oneffenheid tegen? Ga er niet plaatselijk nog even snel overheen, maar pak de hele muur toch nog een keertje mee. Heb je een ander klein foutje gemaakt? Wellicht kunnen deze tips je dan verder helpen! 

5. Moet ik eerst schuren of schoonmaken als ik hout verf?

Maak altijd eerst de ondergrond goed schoon met een doekje, warm water en een klein drupje schoonmaakmiddel. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je het vet in het hout schuurt en de verf minder hecht. Ook is je schuurpapier sneller aan vervanging toe als er nog vet op de ondergrond ligt. Droog wel altijd nog even na met een doek voordat je gaat schuren.

6. Wanneer verf ik met een kwast en wanneer met een roller?

Het verschil tussen een goedkope kwast en een iets duurdere variant is dat de goedkopere verfkwasten vaker haartjes loslaten. Een tip? Haal je kwast een paar keer over een schuurpapiertje om deze losse haren meteen te verwijderen voordat je begint met verven.  

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een vachtroller. Losse pluizen kun je verwijderen door met tape over de roller te gaan, zodat deze blijven plakken. Ook is het slim om met een verfrooster in je bak te werken. Haal je de roller hier overheen, dan blijven grote pluizen meestal achter. 

Welke kwast je voor welke klus het beste kan gebruiken is een lastige. Er zijn zoveel verschillen! Lakrollers, vachtrollers, schuimrollers, structuurrollers, blokkwasten, radiatorkwasten, penselen, kwasten met varkenshaar, kwasten met synthetisch haar en ga zo maar door. Het gaat eigenlijk altijd duizelen voor zo’n schap in de winkel. We leggen je daarom in dit artikel uit welke kwast je het beste voor je klus kunt gebruiken! 

 

7. Kan ik verf verdunnen?

Wanneer je met een goede kwast of roller aan de slag gaat, is verf verdunnen vaak niet nodig. Eigenlijk raden we het dan ook af. Staat de verf al jaren in de kast en is deze helemaal ingedikt, dan is het eigenlijk slim om een nieuw blik aan te schaffen!  Wil je toch proberen er nog iets van te maken, houd dan rekening met het volgende:  

 • De hoeveelheid verf die je hebt mag je maar tot 10% verdunnen. Vaak staat dit ook op het blik vermeld.
 • Waarmee je de verf kunt verdunnen kan variëren en ook dit is op het blik terug te vinden.
 • Verf op waterbasis kun je verdunnen met water! Hier heb je geen speciale verdunningsmiddelen voor nodig.    
 • Verf op terpentinebasis kun je vaak verdunnen met terpentine.  

8. Op welke ondergrond kan ik direct verven en op welke niet?

Er zijn vier verschillende ondergronden waar je op kunt verven. Hout, steen, metaal en kunststof. Direct verven kan je bijna nooit, maar met de ene soort kunt je sneller aan de slag dan met de andere:

 • Hout moet je eerst goed ontvetten, lichtjes opschuren en behandelen met grondverf om vervolgens af te lakken.
 • Met muren kun je vrijwel meteen aan de slag. Heel soms moet je deze nog voorstrijken, bijvoorbeeld in de badkamer. Omdat dit een vochtige ruimte is kun je niet altijd elke muurverf gebruiken die er is. Ook voor beton is speciale verf te verkrijgen. Slim is om eigenlijk altijd advies te vragen in de verfwinkel.
 • Metaal heeft ook speciale verf. Ook hierbij geld: ontvetten, lichtjes opschuren, afplakken en lakken maar!
 • Kunststof: Heb je hout gekocht met een kunststof laagje erop, dan hecht verft niet meteen. Als tussenlaag zul je dan eerst een primer moeten opzetten.

9. Hoe schilder je het beste je kozijnen?

Is je houten raamkozijn aan een nieuwe laag lak toe, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dit stappenplan helpt je op weg!  

 • Stap 1: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom met het vetvrij maken van de kozijnen. Dit kun je doen met wat schoonmaakmiddel. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de verf straks niet goed hecht. Droog het kozijn nog even goed na met een droge doek.  
 • Stap 2: schuur het hout van de kozijnen lichtjes op. Geen idee hoe je dat het beste kunt aanpakken? Dit filmpje helpt je op weg en legt meteen uit welke korrel schuurpapier je wanneer nodig hebt.
 • Stap 3: verwijder al het stof met een borstel en maak het kozijn nog eens schoon met een beetje schoonmaakmiddel. Droog het kozijn ook deze keer goed na. 
 • Stap 4: plak het kozijn rondom af met tape. Je wilt namelijk niet dat de verf op de muur terecht komt. Ook de binnenkant van het kozijn plak je af. Hierdoor bescherm je het glas tegen verf. 
 • Stap 5: kies grondverf op waterbasis en roer deze goed door met een roerstokje. Tip: gebruik voor lichtere kleuren witte grondverf en voor donkere kleuren grijze grondverf. 
 • Stap 6: Begin met de binnenste randen en gebruik hiervoor een kwast. Werk altijd van boven naar beneden! 
 • Stap 7: gebruik op de vlakke delen van het kozijn een lakroller. Tip: verwijder het afplaktape als de verf nog nat is en laat de grondverf minstens 24 uur drogen.
 • Stap 8: als de verf droog is, schuur je het kozijn licht op met een fijne korrel en neem het stof af.
 • Stap 9: plak de kozijnen opnieuw af. Heb je een strakke hand? Dan hoef je misschien niet af te plakken.
 • Stap 10: tijd om te lakken! Kies lak op waterbasis, roer deze goed door en schenk in een verfbak.
 • Stap 11: werk, net als bij het aanbrengen van de grondverf, van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Voor de vlakke delen kun je werken met een roller, voor andere stukken is een dunne kwast handiger.
 • Stap 12: controleer regelmatig of je geen druipers ziet! Zie je die wel, haal dan een droge kwast langs de druiper. 
Dit is een artikel van