Alles voor in de tuin

Zo verwijder je mos razendsnel van je tuinmeubels en terras

27 februari 2021 07:03 Aangepast: 27 februari 2021 10:03

Groene laag algen of mos tussen de voegen of bovenop de tuintegels? Of juist op het meubilair? Maak je tuin lenteklaar en algenvrij met deze makkelijke tips.

Verwijder groene aanslag op tuinmeubels 

Getsie, het is geen pretje om op mossig meubilair te zitten. Ook van groene aanslag zijn we geen fan. Met wat heet water en een scheutje (liefst biologische) allesreiniger kom je al een heel eind. Althans, als de meubels van kunststof, staal of aluminium zijn gemaakt.

Tip: schrobben doe je met een zachte spons of een doekje, zodat je krassen voorkomt.

Heb je houten tuinmeubilair? Dan is het een ander verhaal. Hardhouten meubilair kan worden afgespoten met de hogedrukspuit. Zachthout kun je beter schoonmaken met een zachte borstel, warm water en wat lepels baking soda. Boen het aan het eind wel af met schoon water. 

Tot slot winnen rotan en bamboe tuinmeubels meer terrein in de tuin. Last van algen? Ook hier borstel je het meubilair met een zachte borstel schoon. Dip de borstel in koud water met een scheut zout en je zal zien dat de groene aanslag minder wordt.

Tegels schoon schrobben

Groene aanslag op en onkruid tussen de tuintegels, iets wat moeilijk te voorkomen is maar wél tijdelijk te genezen is. Voordat we vertellen wat je van het ongewenste groen afhelpt, eerst wat je vooral niet moet doen. Ga namelijk niet aan de boen met chemische bestrijdings- en bijtende middelen, zoals chloor of azijn. Het is niet alleen heel schadelijk voor het milieu, ook de bestrating en flora en fauna van je tuin gaan eraan ten onder. 

Ga liever aan de slag met:

  • Afvalwater met allesreiniger. Heb je je huis schoongemaakt, dan houd je altijd een emmer sop over. Dit sopje kun je perfect gebruiken om de groene aanslag met een borstel of bezem uit de tuin te bannen. Let wel op dat je een biologisch afbreekbare allesreiniger gebruikt. Natuurlijk reinigen dus.
  • Van horen-zeggen hebben we vernomen dat fijn voegzand ook kan helpen. Strooi het zand over de groene tegels, veeg het uit en laat het zand over het groen heen schuren. Voegen gevuld, groen weg.
  • En ook de hogedrukspuit kun je uit de schuur halen om groene aanslag op en tussen tegels te verwijderen. Let wel op dat je niet boven de 60 à 70 bar gaat zitten. En wees voorzichtig met poreuze steensoorten, zoals marmer, kalk- en zandsteen. De hoge druk kan namelijk de poriën openen met alle gevolgen van dien. Plus: een hogedrukspuit met roterende borstel scheelt veel gespetter.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DIY: maak je eigen regenton en bespaar liters water

Voorkom groene aanslag

Groene aanslag groeit vooral op meubels en tegels die uit de zon liggen en waar het flink vochtig is. Om narigheden als mos en algen te voorkomen, kun je beter - zeker de meubels - op een andere plek in de tuin plaatsen. Maar 100% voorkomen is en blijft lastig.

Wél kun je de tuinmeubelen behandelen met bijvoorbeeld een (blanke) lak, verf of impregneermiddel. Vraag aan een expert in de bouw- of tuinmarkt wat voor jouw type tuinmeubilair geschikt is.  

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore