Alles voor in de tuin

Een parasol of een schaduwdoek? Dit zijn de voor- en nadelen!

10 mei 2022 06:58 Aangepast: 10 mei 2022 11:39

De zon is natuurlijk heerlijk, maar je moet jezelf wel goed beschermen tegen de UV-stralen en de hitte. In de tuin kun je dit doen door schaduw te creëren met beplanting, of natuurlijk een parasol of schaduwdoek. Maar welke van die laatste twee kun je nou het beste kiezen? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Parasol

Voordelen

 • Makkelijk op te zetten: Een parasol is makkelijk neer te zetten. Voor de voet heb je wel even wat kracht nodig, maar als deze eenmaal staat is de parasol heel makkelijk open en dicht te klappen.  
 • Makkelijk te verplaatsen: Een parasol kun je vrij makkelijk verplaatsen, al heb je ook hier je spierballen even voor nodig. Het verplaatsen is vooral erg handig, zodat je altijd in de schaduw kunt blijven zitten.  
 • Kantelmogelijkheid: De meeste parasols hebben ook een mogelijkheid om schuin te kantelen. Ideaal voor een laaghangende zon. Hierdoor hoef je de voet en de parasol zelf ook minder vaak te verschuiven.  
 • Mogelijkheid voor een parasolhor: Het klinkt misschien wat overdreven, maar stiekem is het best ideaal. Er bestaan namelijk parasols waar je een bijpassende hor aan kunt bevestigen. Ideaal om irritante vliegen en muggen op afstand te houden!

Nadelen

 • Opbergen: Het opbergen van een parasol kost niet alleen best wat moeite -hij kan behoorlijk zwaar zijn-, maar het neemt ook nog eens best veel ruimte in beslag. Daarnaast ‘moet’ je -als je ‘m mooi wil houden tenminste- ook nog een parasolhoes kopen.  
 • Prijzig: Een parasol is, als ‘ie van goede kwaliteit is, over het algemeen vrij kostbaar. Je hebt er als het goed is wel jarenlang plezier van, maar het kan wel even flinke uitgave zijn.  Daarnaast moet je vaak ook nog een aparte parasolvoet erbij kopen, die ook niet altijd goedkoop is. Hierbij moet je ook nog rekening houden met het juiste gewicht van de voet in combinatie met de diameter van het schaduwdoek, om te voorkomen dat je parasol omwaait.  
 • Neemt veel plek in: Een grote parasol neemt vooral door de parasolvoet meer plek in op je terras of in de tuin, tenzij je een zwevende parasol kiest natuurlijk.  
 • Omwaaigevaar: Als het hard waait kan je parasol omvallen, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. Een schaduwdoek kan ook los raken, al is die kans wel een stuk kleiner en heeft dat dat minder grote gevolgen.

Schaduwdoek

Voordelen

 • Makkelijk te bevestigen: Een schaduwdoek is een stuk lichter en dus makkelijker te tillen en te bevestigen, mits je ‘m eenmaal goed hebt afgesteld (dat is namelijk wel even een klusje). Wel heb je vaak even een trappetje nodig om bij de haken te komen.  
 • Makkelijk opbergen: Wanneer je een schaduwdoek op wil bergen, is dit niet alleen een stuk lichter, maar het neemt ook veel minder ruimte in beslag. Je knoopt het doek simpelweg los van de haken en vouwt het doek op.  
 • Goedkoper: Over het algemeen zijn schaduwdoeken een stuk goedkoper dan parasols. Logisch, want het bestaat uit minder en goedkopere materialen, maar het effect blijft hetzelfde als bij een parasol: schaduw!  
 • Groter, dus meer schaduw: Over het algemeen zijn schaduwdoeken een stuk groter, waardoor het schaduwvlak ook een stuk groter is. Zo kunnen er meer mensen genieten van de verkoeling.  
 • Makkelijk te combineren: Je kunt makkelijk meerdere doeken naast elkaar plaatsen om het schaduwvlak nog groter te maken. Ook kun je doeken over elkaar heen spannen, zodat ze de warmte beter tegenhouden.  
 • Knus: Eerlijk is eerlijk, een schaduwdoek ziet er ook gewoon heel stijlvol en knus uit. Bevestig er een paar lampionnetjes aan en er hangt meteen een heerlijk festivalsfeertje in je tuin!

Nadelen

 • Niet te verplaatsen: Een schaduwdoek kun je niet zomaar even met de zon mee verplaatsen, omdat je het doek aan vaste punten bevestigt. Je moet dus van tevoren goed bedenken waar je de komende zomers in de zon wil genieten. Uiteraard zijn daar wel alternatieve oplossingen voor: Je kunt jezelf verplaatsen met je stoel, of je kunt in je tuin meerdere haken bevestigen zodat je gedurende de dag het doek op verschillende plekken kunt ophangen.  
 • Bevestigingspunten nodig: Voordat je het schaduwdoek op kunt hangen moet je eerst zorgen dat je minstens 3 of 4 bevestigingspunten hebt, afhankelijk van de vorm van het doek. Het kan zijn dat je die bevestigingspunten al hebt in je tuin, bijvoorbeeld een pergola of een paar bomen. Zo niet, dan zul je haken aan de muur moeten bevestigen of een paar stevige palen in de grond moeten slaan.  
 • Precisiewerkje: Een schaduwdoek ophangen klinkt erg makkelijk, maar hier moet je vooral de eerste keer heel precies mee omgaan. Het schaduwdoek moet namelijk strak gespannen zijn om bestand te zijn tegen regen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld voor een waterdicht schaduwdoek hebt moet je deze zo strak ophangen dat het water er op blijft hangen. Ook vereist het een sterke constructie met minimaal 30 graden afschot.

Tot slot: Veel schaduwdoeken laten nog wel wat licht door, terwijl een parasol dat niet doet. Het is maar net of je dit als een voordeel of nadeel ziet.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore