Ga naar de inhoud
Interieurinspiratie

8 tips om je woonkamer in te richten

Zin om iets aan je woonkamer te veranderen, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Met deze tips maak je er een gezellige plek van die aan al jouw wensen voldoet.

Het inrichten van je woonkamer is nog niet zo makkelijk. Hoe laat je 'm groter lijken? Hoe groot moet een vloerkleed zijn? Ronde of vierkante tafel? Met deze 8 tips maak je van je woonkamer de fijnste plek in huis. 

1. Je woonkamer groter laten lijken 

Het allerbelangrijkste voor een optisch grotere kamer zijn de kleuren die je gebruikt. Een geheel zwarte kamer geeft een veel minder ruim gevoel dan een kamer in lichte kleuren. Ga voor (gebroken) wit, lichtroze en andere natuurlijke tinten. Blijf ver weg van donkere kleuren als zwart, bruin of donkergroen. 

2. Zo kies je de juiste kleuren voor je woonkamer 

De kleur van je interieur is enorm bepalend voor de sfeer. Bedenk goed welke sfeer je wilt creëren en baseer daarop je kleurkeuze. Houd de kleuren in de woonkamer bijvoorbeeld over het algemeen rustig, maar kies een accentkleur die je op een klein muurtje en in accessoires terug laat komen. Op deze manier houd je de woonkamer in balans en voeg je toch wat kleur toe! Het is ook superleuk om verschillende kleurcombinaties met elkaar te combineren of te mixen. Zo maak jij jouw woonkamer helemaal eigen!  

Haal
wooninspiratie
Haal het licht in huis tijdens deze donkere dagen met stijlvolle lichtstrips

3. De hoekbank versus een rechte bank 

Of je het best voor een hoekbank of een rechte bank kunt gaan, heeft te maken met de grootte van jouw woonkamer. Heb je een ruime woonkamer? Dan past een hoekbank goed in de ruimte, omdat je de ruimte dan wat opvult.

In een wat kleinere woonkamer kan een hoekbank de ruimte al snel vol laten ogen en past een 2,5-zitsbank beter in het geheel. Wil je toch je benen kwijt en heb je met een 2,5 zits te weinig ruimte? Dan kan een grote poef een uitkomst zijn. Daar kun je ‘s avonds je benen op kwijt en je bezoek kan er ook prima een kopje koffie op drinken. Je kunt deze gemakkelijk door de ruimte verplaatsen en vult minder dan een tweede bank. 

4. Zo zorg je voor één geheel 

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg voor samenhang in het kleurgebruik. Vind je kleur spannend, ga dan voor een donkere vloer in combinatie met lichte muren of andersom.

Tip: het is slim om goed na te denken over de basis. Welke kant wil je op, wat vind je mooi en matcht dat goed? Maak bijvoorbeeld een moodboard met kleuren, vloerstaaltjes en stoffen die je mooi vindt en leg deze bij elkaar. Past het en vind je het mooi, houd je hier dan aan. Zodra je afwijkt van je gekozen kleuren verlies je al snel de eenheid in de ruimte. Vloeken bepaalde kleuren bij elkaar, dan zie je dit meteen en kun je nog andere keuzes maken!

5. Het ideale vloerkleed 

Hoe groot het vloerkleed moet zijn is voor een groot deel afhankelijk van de plek. Wil je jouw kleed alleen onder de salontafel? Dan is een kleed van 80x150 cm vaak voldoende. Heb je een supergrote woonkamer of een heerlijk ruime bank? Dan kun je ook zeker voor een lekker groot vloerkleed gaan! Leg deze dan voor een deel onder de bank en vervolgens de ruimte in, ze betrek je beide elementen bij elkaar en dat zorgt voor samenhang. 

6. Ronde versus rechthoekige eettafel

Welke eettafel het best in jouw woonkamer past hangt af van de grootte van de ruimte en het aantal gezinsleden. Een rechthoekige eettafel neemt vaak wat meer ruimte in, maar is wel superhandig voor als je met veel vrienden en familie aan tafel wilt borrelen of eten. Een ronde eettafel is weer perfect voor wat kleinere ruimtes. Een ronde tafel zorgt voor zachtheid in de ruimte. Heb je een kleine, vierkant of rechthoekige ruimte, dan oogt een ronde tafel zachter en minder druk. 

Drie
Wooninspiratie
Drie tips voor een gezellig seventies interieur

7. Zo kies je de juiste raamdecoratie 

Verschillende kamers hebben verschillende raamdecoratie nodig. In de slaapkamer kies je vaak voor raamdecoratie die verduisterend werkt, maar in het woongedeelte heb je die verduisterende werking niet nodig. Daar wil je waarschijnlijk alleen inkijk tegenhouden.

Heb je tocht in huis, dan kun je kiezen voor gevoerde gordijnen. Zo kun je gordijnen laten aansluiten op jouw woning. Denk ook eens aan een combinatie van vouwgordijnen en overgordijnen. Of strakke jaloezieën om het zonlicht tegen te houden en warme soepel vallende gordijnen voor de sfeer in je huis. Met wat aandacht en een goed plan kun je alles goed laten aansluiten bij de ruimte.

8. Meer opbergruimte creëer je zo

De beste tip voor meer opbergruimte: maak gebruik van je meubels! Denk bijvoorbeeld aan een salontafel of poef met een verborgen opbergruimte. Zie je niets van en zo heb jij weer meer ruimte. Verticaal opbergen werkt ook altijd goed, lekker de hoogte in met al die spullen!