Wonen

Zilvervisjes in huis: zo kom je ervan af

25 maart 2021 10:28 Aangepast: 25 maart 2021 13:59
Beeld © iStock

Grote kans dat je ze weleens in je huis bent tegengekomen: zilvervisjes. Het zijn kleine platte insectjes van ongeveer een centimeter, met zilveren schubben. Ze komen zo'n beetje in elk huis voor en houden vooral van nieuwbouw. Maar waarom eigenlijk?

Hier houden zilvervisjes van

Zilvervisjes houden van een warme en vochtige ruimte. Je ziet ze veel in nieuwbouwwoningen, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton uit verdampt.

Het lievelingseten van een zilvervisje is schimmels en voedselresten. Niet zo gek ook dat ze vaak in de badkamer of keuken voorkomen. De badkamer, waar het warm en nat is, wemelt vaak van allerlei schimmels. En de voedselresten of schimmels op fruit en aardappels zijn een verwennerij voor de zilvervisjes.

Waarom wil je er vanaf?

Zilvervisjes zien er misschien onschadelijk uit, maar ze zijn best schadelijk voor je spullen en heel soms voor jou. Je kunt namelijk allergisch zijn voor deze hele kleine beestjes.

Daarnaast kunnen ze bacteriën verspreiden door je huis die ze meenemen uit de badkamer, maar ze zijn zo klein dat je daar gelukkig niet heel veel last van hebt. Zilvervisjes kun je daarnaast dus tegen komen in je keukenkastjes tussen je eten en in je kledingkast. 

Heb je schade aan je behang, boeken of kranten? Dan heb je last van papiervisjes. Deze visjes lijken heel erg op zilvervisjes, maar houden juist van een droge omgeving en zijn lichter van kleur. 

Zo houd je zilvervisjes tegen

Wij hebben de handigste manieren om de beestjes uit je huis te houden op een rij gezet.

  • Ventileren Ga de vochtige omgeving tegen door goed te ventileren op de plekken waar de zilvervisjes voorkomen. Zet bijvoorbeeld ramen tegen elkaar open of de deur, zo kan de ruimte goed luchten.
  • Temperatuur  Zorg dat de temperatuur niet hoger wordt dan 21 graden, want alles daarboven vinden de kleine lastpakjes extra lekker. Scheelt ook nog in stookkosten.
  • Vochtige kleding  Zorg dat je vochtige kleding en spullen eerst goed laat drogen voordat je het opbergt. Zo voorkom je dat er zilvervisjes in je kledingkast gaan zitten tussen je vochtige, schone was.
  • Kit naden en kieren  Tijd om de kit erbij te pakken en alle naden en kieren van je huis goed dicht te kitten. Dit is goed om te doen voor de winter er aan komt, op deze manier zorg je ervoor dat de zilvervisjes zich minder makkelijk verspreiden door je huis.
  • Berg je eten op  De kleine insectjes zijn dol op etensresten. Kruimels of open verpakkingen zijn al genoeg om de beestjes naar je keuken te lokken. Zorg er voor dat je alle verpakkingen goed en afgesloten opbergt.
  • Bescherm je behang  Laat de naden van je behang naadloos op elkaar aansluiten. Wanneer alles netjes is afgeplakt kunnen de zilvervisjes hier minder gemakkelijk tussendoor kruipen.

Natuurlijke lokval maken

Maak een lokval voor zilvervisjes van een aardappel. Hol de aardappel een stukje uit met een mesje en leg deze in een plastic zakje op een plek waar de beestjes veel komen. Na drie dagen zie je dat de aardappel helemaal zilver is gekleurd.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore