Kerst zonder stress
Deze bijlage is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van RTL Nieuws.
Kerst-koken zonder stress: “Zo heb je alles onder controle”
Zonder kerststress de keuken in? Dat kan! Foodblogger Francesca van francescakookt.nl legt uit waarom proefkoken zo handig is, en hoe je dat precies doet.

“Bij proefkoken ga je alles wat je van plan bent klaar te maken, in dit geval met Kerst, al een keer eerder bereiden. Zo weet je precies wat je moet voorbereiden, waar je rekening mee moet houden tijdens het koken, en hoe je het geheel afmaakt. Als je alles al een keer hebt gedaan, heb je geen verrassingen meer op le moment suprême. Dat neemt veel kerststress weg, en zorgt ervoor dat je efficiënter kookt. Dan kun je je nog beter voorbereiden en voorkomen dat je zelf tijdens de kerstdagen de hele tijd in de keuken staat.”

Raad jij aan, als je gaat proefkoken, om alles te maken of alleen de moeilijke dingen?

“Als je bijvoorbeeld een soepje serveert dat je al meerdere keren hebt gemaakt, hoef je dat niet te proefkoken. Maar als je moeilijke dingen gaat maken, bijvoorbeeld een groot stuk vlees of coquilles, dan adviseer ik dat wel te doen. Hoe wij dat thuis doen, is dat ik iedere keer één gerechtje maak. Zes weken van tevoren maak ik een keer het toetje of het hoofdgerecht. Ik maak niet alles in één keer, maar probeer telkens iets uit. Proefkoken is zo fijn, omdat ik er in alle rust achter kom of ik nog iets moet veranderen aan een gerecht. Dan heb ik dat deel helemaal onder controle.”

Amuse van blini’s met biet en geitenkaas Amuse van blini’s met biet en geitenkaas

Heb je weleens iets gemaakt waarvan je dacht: “Nee, dat gaan we niet serveren?”

“Ik heb weleens een grote, hartige macaron met een vulling geprobeerd te maken. Macarons bakken is al moeilijk, en de simpele versie was al zo’n gedoe, dat ik dacht: “Als ik hier al zo mee loop te klunzen, dan ga ik dit de rest van de wereld niet aandoen.”

Is er iets wat je vaker dan één keer uitprobeert?

“Ja, toevallig ga ik dit weekend het voorgerecht van mijn kerstmenu nog een keer maken. Dat heb ik al een keer eerder gemaakt, maar ik was nog niet tevreden over de saus. Die vond ik nog te zout.”

Ja, het kerstmenu! Wat ga je dit jaar maken?

“Het is een vijfgangenmenu dat deze week online staat, waarbij je de gangen kunt mixen en matchen. Het bestaat uit een amuse van blini’s met biet en geitenkaas. Het voorgerecht is gegrilde coquilles met een saus van soja, mango, een beetje rode peper en tijm. Als tussengerecht een romige pompoensoep met truffel en hazelnoot-saliecrème. Het hoofdgerecht is rosé gebakken kalfsentrecôte met een kruidenboter van kruiden die in de andere gerechten voorkomen, zodat je die kunt opmaken. Er zitten mini-Hasselback aardappelen bij uit de oven met Parmezaanse kaas en geroosterde groenten. Dat kun je allemaal goed voorbereiden, zodat je alleen nog het vlees hoeft te bakken. Ik heb dit jaar maar liefst twee desserts in petto. De eerste is wat ingewikkelder, maar dan heb je ook wat. Het is namelijk een zoete dessert-linguine met vanille, rood fruit-compote en chocolade-ijs. De ander is een yoghurt panna cotta met amandel, munt, gekarameliseerde ananas en geroosterd amandelschaafsel. Ontzettend lekker en makkelijk voor te bereiden.

Rosé gebakken kalfsentrecôte, eet smakelijk! Rosé gebakken kalfsentrecôte, eet smakelijk!

Hoe vier jij zelf Kerst dit jaar? 

“Kerstavond vieren we met vrienden. De locatie en het thema zijn elk jaar anders. Iedereen kookt een gang. We hebben weleens een ‘pyjama-Kerst’ gehad, een ‘foute truien-Kerst’, een ‘spelletjes-Kerst’. Misschien wordt het dit jaar wel een winterbarbecue. Eerste Kerstdag gaan we gourmetten met mijn moeder, leuk voor de kinderen. Tweede Kerstdag vier ik met mijn schoonfamilie, dat wordt een Surinaams eetfestijn. We nemen dan kliekjes mee voor de dag erna.”

Jij bent als foodblogger altijd met eten bezig. Wat vind je nog meer belangrijk met Kerst? 

“Het samenzijn. Ik houd van lekker eten, maar ik hoef echt geen luxe tiengangendiner. Het kerstontbijt vind ik belangrijk. Daar maken we thuis met zijn viertjes een groot feest van met muziek en cadeautjes onder de kerstboom. We genieten. We drinken een wijntje. Het maakt me niet zoveel uit. Ik vind het gewoon zo gezellig om samen te zijn die dagen met de mensen die belangrijk voor me zijn.”

Zo kies je de juiste wijn
Met de feestdagen moet er natuurlijk goed gegeten worden, maar ook goed drinken hoort erbij. Hoe kies je nu slim en voordelig een passende wijn uit? Elke Wolterink, category manager Wijn bij PLUS supermarkten, geeft tips.

Kerst is misschien wel de gezelligste tijd van het jaar, maar het organiseren van een kerstdiner of -borrel kan ook veel stress met zich meebrengen. Zeker als je met veel mensen gaat eten, heb je te maken met verschillende smaken en voorkeuren. “Het is dus niet eenvoudig om een wijn uit te kiezen die iedereen lekker vindt”, legt Elke Wolterink uit.

Er is dan ook geen simpel antwoord op de vraag welke wijn past bij jouw plannen voor de feestdagen. Maar een goede wijn-spijscombinatie maakt je kersdiner wel een stuk completer, waardoor je die bijzondere dagen in december net dat beetje extra geeft. “Bedenk daarom ook eerst wat je wilt gaan eten”, tipt Wolterink. “Over het algemeen heeft het eten namelijk meer impact op de smaak van de wijn dan andersom.”

Basissmaak als uitgangspunt

Zodra je een menu voor ogen hebt, zijn er een aantal basiszaken waar je op kunt letten om de juiste wijn te vinden. Voor de juiste smaak wijn bij het juiste gerecht let je in de eerste plaats op de basissmaak. “Bij een licht voorgerecht kies je voor een lichtere wijn, bij een zwaarder hoofdgerecht mag de wijn juist wat meer uitgesproken zijn.” Belangrijk is dat je daarbij niet alleen let op het soort vlees, vis of groente dat de basis vormt van je gerecht. “Let ook op welke saus je gebruikt. Dit is namelijk vaak van grotere invloed dan bijvoorbeeld het type vlees. Als je bijvoorbeeld pepersaus of een saus van roquefort gebruikt, dan zijn deze nogal smaakbepalend.” Ter illustratie: een gerecht met zalm in de hoofdrol gaat goed samen met een chardonnay, een salade geitenkaas vraagt om een sauvignon blanc, en een rosé gebakken kalfsentrecôte smaakt nóg lekkerder in combinatie met een mooie Merlot.

Bij de meeste supermarkten is de wijn ingedeeld op smaak. Hierdoor kun je ook zonder kennis van druivenrassen of wijngebieden een goede keuze maken. “Bij PLUS zijn boven het schap de smaken goed terug te vinden. Daarnaast hebben we wijnadviseurs in de supermarkt rondlopen. Zo maken we het de klant zo makkelijk mogelijk.” En ga bij twijfel vooral eens (een deel van) het kerstdiner proefkoken, zodat je zeker bent dat je tevreden bent over je wijnkeuze.

Betaalbare wijn en wijn voor de BOB

Wijn hoeft zeker niet duur te zijn, en voor een goede en lekkere wijn kun je gewoon naar de supermarkt. Zo is PLUS dit jaar voor de zevende keer op rij verkozen tot beste wijnsupermarkt van Nederland. Natuurlijk bieden ze in de supermarkt ook exclusieve wijnen aan, zeker met de feestdagen. Maar ook voor de kleine portemonnee is er voldoende keuze in smaakvolle wijnen. 

En wat doe je als je moet rijden, of je gewoon niet te veel wil drinken bij het kerstdiner? Ook dat hoeft geen uitdaging meer te zijn, weet Wolterink. Alcoholvrije wijnen zijn volgens de kenner van steeds betere kwaliteit. De alcoholvrije chardonnay is bijvoorbeeld een goede keuze: “De vol frisse smaak met een botertje is erg lekker in combinatie met een stevige salade of witvis.” Daarbij is er een steeds ruimere keuze in alcoholarme wijn. “Zo hebben we bij PLUS een shiraz waar maar 5,5% alcohol in zit. Dat is veel minder dan de gemiddelde 12%. Maar de smaak is net zo rijk.”

Door eens voor een alcoholvrije of -arme wijn te kiezen, kun je bewust genieten. Niet alleen zit er in deze wijnen geen of minder alcohol, “ook het aantal calorieën is vaak beduidend lager. En altijd met een geweldige smaak!”

Maak het jezelf gemakkelijk

Het voorbereiden van een kerstdiner is al stressvol genoeg. Mocht je er met deze tips toch nog niet helemaal uitkomen, vraag dan gerust in de winkel om advies. Bij PLUS lopen zelfs wijnadviseurs rond in de supermarkt, en is er online een de handige tool ‘wijnkiezer’ te vinden. Samen met hen maak je snel en gemakkelijk de perfecte keuze voor een feestelijke, stressvrije en onvergetelijke kerst.

Dresscode: Casual Christmas

Uit onderzoek van PLUS, gehouden onder meer dan duizend Nederlanders, blijkt dat de helft van ons het liefst gemakkelijk gekleed aan het kerstdiner verschijnt en dat 20% als outfit het allerliefst een foute kersttrui aantrekt. Wij zetten de leukste casual items voor je op een rijtje.

  1. Oh denneboom, oh denneboom, deze kerst-sweater staat én zit wonderschoon! Warehouse via Bijenkorf, €51,-  
  2. Een klassieker die je ook de rest van de winter nog kunt dragen. Vero moda via Wehkamp, €21,99  
  3. Voor de mannelijke koukleum. Blijf lekker binnen met deze trui, fijne Kerst! Jack & Jones via Wehkamp, €29,99  
  4. Warm, comfortabel én kerstig. Deze wollen kerstjurk heeft het allemaal. H&M, €29,99  
  5. Ook de kleintjes kunnen zich aan de dresscode houden met deze té lieve trui. Mango Kids, €22,99  
  6. Wild op je bord… én aan je voeten. Hunkemoller, €17,99  
  7. Een vrolijk kerstfeest met deze Happy Socks. Ook een leuk cadeau-idee… Happy Socks, €25,99 voor drie paar  
  8. Dreaming of a casual christmas in deze pyjamabroek met kerstthema. Relaxter wordt het niet. H&M, €14,99
10 geweldige tips om kerststress te voorkomen
Lijstjes maken, boodschappen halen, werk afronden, kinderen helpen op school, kaartjes schrijven, sociale verplichtingen, afstemming met familieleden... Met deze tips houd je het hoofd koel tijdens alle kerstvoorbereidingen.

Kerstmis is heel erg leuk, maar de aanloop ernaartoe kan best stressvol zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen. Als het maar wél lekker en gezellig gaat worden, het liefst met een flinke dot sneeuw in de tuin. Eerlijk is eerlijk, vaak gaat er een hoop geregel aan vooraf. Schoolknutsels die in elkaar geflanst moeten worden, werk dat af moet en boodschappen die gehaald moeten worden Het is rennen en vliegen. Maar met deze tips sla jij je er met gemak doorheen.

1. Less is more

Twee dagen volproppen met afspraken, én nieuwe verlichting voor in de tuin, én een nieuw tafelkleed, én een hip gerecht op tafel, én kerstkaarten schrijven, én een sprankelende outfit. Is het echt allemaal zo noodzakelijk als het lijkt? Bedenk van tevoren wat je echt belangrijk vindt, en laat de rest voor wat het is. The most wonderful time of the year draait vooral om gezellig samenzijn, niet om een briljant gedekte tafel, negen haute cuisine-gerechten of een kerstspektakel in je tuin.

2. Let op de centen

Als iets stress oplevert, dan is het wel meer geld uitgeven dan je gepland had. Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan eten, versiering, cadeautjes, eventuele uitjes en onverwachte uitgaven. Zo houd je je budget onder controle, en kun je zorgeloos je inkopen doen.

3. Zeg vaker ‘nee’

Geen tijd om die klus van een collega op te pakken of om bij je oud-achtertante op de koffie te gaan? Zeg eens nee. Laat die collega zijn eigen klusjes opknappen, en plan een bezoek aan je oud-achtertante in het nieuwe jaar. Weet dat het niet erg is een keer ‘nee’ te zeggen.

4. Organiseer je een etentje? Probeer het eerst een rondje uit

Oefening baart kunst, ook in de keuken. Alles valt of staat met een grondige voorbereiding. Ga je gerechten maken die je nog nooit eerder hebt gekookt? Wil je voor, hoofd en na goed op elkaar afstemmen? Of heb je een lastig recept uitgezocht? Probeer ruim voor de feestdagen je diner al eens uit met een rondje proefkoken. De uitgelezen kans voor blunders die je voor de Kerst zelf kunt voorkomen. Ook weet je precies welke uitdagingen je te wachten staan én of de gerechten smaken zoals je hoopt. Een slechte generale belooft een goede Kerst.

5. Haal boodschappen op tijd in huis

Nogmaals, een grondige voorbereiding is key! Klinkt als een inkopper, maar je zal de eerste niet zijn die er Eerste Kerstdag 15.30 uur achter komt dat je de slagroom bent vergeten. Paniek! Maak ruim van tevoren een boodschappenlijstje. Noteer daar niet alleen op wat je voor de feestdagen nodig hebt, maar ook je ‘normale’ boodschappen. Ga tijdig naar de supermarkt en kies voor een rustig tijdstip. Vroeg in de ochtend of juist ‘s avonds laat zijn ideale shopmomenten. Dan kun je op je gemak rondkijken, en is de kans dat je misgrijpt een stuk kleiner. Of bestel je Kerstboodschappen online, wel zo makkelijk! 

6. Vraag om hulp

Vraag je buurman dat pakketje op te halen bij het postkantoor als hij toch die kant op fietst. Vraag je moeder of zij saucijzenbroodjes wil regelen, dan zorg jij voor de versiering. Vraag je partner te helpen met het sjouwen van drank. Het kan dat om hulp vragen niet in je aard zit, maar anderen vinden het vaak alleen maar fijn om je te helpen. Zeker als dat betekent dat jij niet als een stresskip rondrent.

7. Ga voor de dresscode casual Christmas

Waarom zou je jezelf in moeilijke bochten wringen om een chique outfit te scoren als blijkt dat heel veel mensen zich daar helemaal niet prettig in voelen? Uit onderzoek van PLUS - gehouden onder meer dan duizend Nederlanders - blijkt dat de helft het liefst niet ‘op net’ aan de dis verschijnt. En maar liefst  20% trekt als outfit het allerliefst een foute kersttrui aan.

8. Neem tijd voor jezelf

Je zou het bijna vergeten, maar ontspannen is juist in deze drukke periode een must. Neem tussen de bedrijven door tijd voor jezelf, en probeer bewust te ontspannen. En dan bedoelen we geen televisie kijken of urenlang op je mobiel scrollen, want daar ontspan je niet volledig van. Nee, lees liever een boek, bel iemand die je lief is, mediteer met behulp van een app, ga knutselen. Het maakt niet uit wat het is, als je maar écht even tot rust komt. 

9. Ga naar buiten om te bewegen

Heerlijk al dat lekkere eten, maar vaak ga je je er niet fitter door voelen. Ga naar buiten voor een flinke wandeling. Wandelen is namelijk niet alleen goed om je fris en fruitig te voelen, maar ook voor de spijsvertering en ontspanning. Door buiten te zijn maak je bovendien vitamine D aan. Win-win-win dus.

10. Onverwachts toch last van stress? Ruik aan een citroen

Onderzoekers van de universiteit van Ohio kwamen erachter dat even ruiken aan een citroen je humeur meteen een boost geeft. Dus zet die maar alvast op je boodschappenlijstje. Op een stressvrije Kerst, geniet!

Derde Kerstdag? Kliekjesdag!
Na de feestdagen is het tijd om bij te komen van alle drukte met een rustige Derde Kerstdag. Een dag waarop we…kliekjes eten! Super makkelijk, lief voor het milieu, en ook gewoon heel lekker.

Wat was het weer genieten, Eerste en Tweede Kerstdag: oma’s gevulde rollade met jus, glaasje wijn erbij. En zoals altijd was het natuurlijk véél te veel. Wat doe je met de restjes? Wat kun je er allemaal voor lekkers mee maken? We vroegen het Marieke Lazeroms, campagnemanager bij PLUS, die hard werkte aan de kerstcampagne van dit jaar: samen Kerst vieren zonder stress. PLUS is door consumenten uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt van het jaar. Lazeroms kan ons dus alles vertellen over wat je met je kliekjes doet om Derde Kerstdag zo relaxed mogelijk te maken, en verspilling tegen te gaan.

Lazeroms: “Kerst kan voor veel stress zorgen. We moeten boodschappen in huis halen, er moet iets verrassends op tafel staan, het moet goed gelukt en lekker zijn. Eten is belangrijk, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om gezellig samenzijn.”

Na twee drukke dagen kunnen we eindelijk ontspannen en rustig aan doen. De uitgelezen kans voor een kliekjesdag! Wat kun je allemaal van kliekjes maken? Lazeroms: “Het is ontzettend zonde om eten weg te gooien. Het is in veel gevallen ook niet nodig, dus kliekjes zijn ideaal voor Derde Kerstdag. Je kunt er zo veel kanten mee op. Met groenten die overblijven, kun je een goed gevulde soep, een hartige taart, Spaanse tortilla’s of een salade maken. Met ui, paprika, asperges of spruitjes kun je prima een omelet of hartige taart bereiden. Quiches zijn sowieso ideaal, omdat je daar ook nog restjes slagroom, crème fraiche of zachte kaasjes in kunt verwerken. Heb je (gourmet)vlees over, dan hoef je niet weer helemaal je gourmetstel uit te pakken hoor. Dat bak je gewoon op in de pan. Pitabroodje en sausje erbij en je bent klaar…”

Zijn er ook nog dingen waar je op moet letten als je kliekjes opeet? “Ja! Let er altijd goed op dat je dingen goed doorbakt of verwarmt. Zeker als je iets klaarmaakt met kip, ei of rauwe producten. Ook als je ze in de magnetron doet: het eten moet wel gaar zijn, daar moet je zeker bij de magnetron even goed op letten. Schep eten om, doe er een druppeltje water bij, of gebruik er een speciale folie voor.” En wat haal je zelf in huis waar je ook van hoopt te genieten op kliekjesdag? Lazeroms: “We hebben bij PLUS fijne verspakketten, waaronder heerlijke soepen. Zelf kies ik voor de pastinaak-mosterdsoep dit jaar, want die is afgegarneerd met hazelnoot. Nu al zin in!’

Tips voor koken met kliekjes

  • Verse kruiden kun je ook invriezen.
  • Van oud brood maak je heerlijke tosti’s of croutons voor in de salade.
  • Overrijp fruit verwerk je in een toetje of smoothie. Ook kun je er crumble van maken.
  • Vlees kun je opbakken met sojasaus. Serveer er rijst en roerbakgroeten bij.
  • Restjes wijn kun je invriezen in ijsblokjeszakjes, en later gebruiken voor (stoof)gerechten
  • Geen inspiratie? Kijk eens op de website van kliekjeskoningin Daisy, die het boek Lekker met restjes schreef.
  • Bewaar kliekjes maximaal twee dagen in de koelkast op vier graden. Vries je iets in, dan kun je het drie maanden bewaren.