Lifestyle

Historisch: Nederlandse Danielle met maat 42 op de catwalk in New York

16 september 2015 17:50 Aangepast: 17 september 2015 11:50
Plus-size model Danielle van de Grondelle Beeld © Rafael Clemente

Ze is 'maar een gewoon meisje uit Rotterdam', maar plus-size model Danielle van Grondelle heeft geschiedenis geschreven. Ze mocht haar vrouwelijke rondingen tonen op de catwalk van de New York Fashion Week.

"Normaal lopen er van die kleerhangers en nu was ik het met mijn maat 42." Danielle was een van de modellen die een collectie mochten showen die speciaal gemaakt was voor vollere vrouwen. "Dat gebeurde nooit eerder op de New York Fashion Week. Curves op de catwalk, dat durfde niemand."

Het plus-size model liep zaterdag als tweede het publiek tegemoet. "De zaal begon te juichen. Ook in Nederland ontplofte het, hoorde ik later."

Weinig aandacht
De telefoon stond opeens roodgloeiend, terwijl de afgelopen jaren weinig aandacht voor haar was, vertelt Danielle vanuit New York. "Terwijl ik al ruim tien jaar meedraai aan de top en het eerste Nederlandse meisje ben dat succesvol werd in New York."

Wat ze ermee wil zeggen: er is wat aan het veranderen. Vrouwelijke rondingen worden steeds meer geaccepteerd. En daar is ze dolblij mee. "Wat is er mooier dan de gezonde versie van jezelf, of die nou curvy of slank is? De wereld is klaar voor diversiteit. Kijk naar Beyoncé en Kim Kardashian." 

Thumbnail

Foto: Rafael Clemente

Brede heupen
Danielle is ooit begonnen als 'gewoon' model, maar ze werd maar niet slank genoeg. "Het ging gewoon niet. Mijn heupen bleven uitsteken, terwijl ik verder mager was." Nu moet ze ook strak en op gewicht blijven, maar is een lekker toetje soms toegestaan. "Maat 42 is mijn natuurlijke maat, dus als ik een weekje niet sport, is daar niets mis mee."

Ze vindt het te gek om een voorbeeld te zijn voor jonge meiden. "Misschien zorg ik ervoor dat ze niet te hard voor zichzelf zijn. Ook als ik voor een klein veranderingetje in de modewereld kan zorgen, ben ik daar al heel trots op."

Maatje 34
Waar zou die verandering moeten beginnen? Bij de gekke gewoonte van ontwerpers om hun kleding alleen in kleine maten te maken, zegt Danielle. "Voor fotoshoots moet ik me zo vaak wurmen in een jasje van maat 34."

"Het is onzin dat kleding in een grotere maat niet verkoopt. Wanneer ik op de cover van een blad sta met iets moois aan, vliegt dat ook zo de winkel uit."

Beelden van de show van Project Runway, een tv-programma, op de New York Fashion Week. Danielle is de tweede in de rij:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore