Lifestyle

'Het water stond tot onze kuiten in de kelder'

01 november 2015 17:34 Aangepast: 01 november 2015 17:48
De overstroomde woonkelder van Marleen Doodkorte.

Twee keer overstroomde de woonkelder van Marleen Doodkorte in Amsterdam. "Het kelderraam klapte open onder de druk van het water en er stroomde een tsunami naar binnen." Samen met een bouwbedrijf heeft ze de problemen aangepakt om overlast in de toekomst te voorkomen.

Vandaag riep Watergezant Henk Ovink mensen op om de tegels uit de tuin te halen, omdat hemelwater steeds moeilijker weg kan. En dat terwijl er door de klimaatverandering steeds vaker extreme neerslag zal voorkomen. 

Dat weet Doodkorte als geen ander. Ze woont in Amsterdam met een woonkelder. De kelderramen, koekkoeks, liggen onder straatniveau. Twee keer stond na extreme regenval de kelder blank. Dat zorgde voor enorme schade. "We kregen echt een tsunami binnen", zegt ze tegen RTL Nieuws. "We hebben een bouwbedrijf in de arm genomen om de problemen aan te pakken. Die hebben een soort dijk gemaakt rond de koekkoek, waardoor het water moeilijk naar binnen kan. Een glazen plaat voorkomt dat het water inregent." Ook werd er een speciale plank gemaakt om de voordeur mee te kunnen afsluiten bij hoog water. 

Tuin zonder tegels
Ook Michel Groen uit Assendelft is bewust bezig met de toenemende wateroverlast door zware neerslag in ons land. Hij richtte zijn tuin op een speciale manier in: helemaal zonder tegels of asfalt. "In plaats daarvan zijn de paden gemaakt met grof puin, met daaroverheen een laag gravel. Een ander deel van de tuin bestaat gewoon uit aarde met boomschors er overheen."

Groen had bij een vorig huis een tuin die wel bestond uit asfalt, maar bij veel regenval liep het water zo de schuur in. Daarom besloot hij bij zijn nieuwe huis voor een tuin zonder tegels. En het werkt ook: "Als het regent zie je dat bij ons het water zo de grond in trekt, terwijl de buren allemaal plassen in de tuin hebben staan."

 

`