Lifestyle

Kunnen apen wel lachen? 'Deze aap heeft zeker lol'

10 december 2015 20:43 Aangepast: 10 december 2015 21:18
Aap schatert van het lachen Beeld © YouTube

Een filmpje van een lachende orang-oetang ging vandaag de wereld over. Veel mensen vonden het hilarisch, anderen vroegen zich af of apen wel kunnen lachen, of dat het dier juist heel ander gedrag vertoont. Wij vroegen het bioloog en apenexpert Patrick van Veen.

In het filmpje zie je de orang-oetan door het glas van zijn verblijf kijken naar een bezoeker die een simpele goocheltruc doet. Na de truc lijkt de aap om te vallen van het lachen.

Spelletje spelen
Omvallen van het lachen, dat is misschien niet helemaal het geval. Maar de aap heeft zeker lol, zegt bioloog Van Veen van Apemanagement

"Apen kunnen lachen en hebben echt humor", zegt Van Veen. "Orang-oetans kunnen plezier hebben, net als wij. Maar meestal komt de humor uit hen zelf, uit een eigen initiatief. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om een spelletje met je te spelen, zoals verstoppertje." 

In deze video is de aap eigenlijk ook een spelletje aan het spelen met de bezoeker. "Het is nog een jonge aap, ik schat hem niet ouder dan tien jaar. Je ziet hem in eerste instantie heel nieuwsgierig kijken naar wat de bezoeker allemaal aan het doen is. De gezichtsuitdrukking daarna, waarbij hij zijn mond open doet, die past in de interactie die je ook vaak ziet als apen een spelletje spelen. Hij heeft er dus plezier in."

Uitdagen
De aap duikt daarna weg onder de rand onder het raam. "Dat doet hij om de bezoeker uit te dagen om verder te gaan. Hij wil het spelletje nog een keer doen."

De aap beseft niet goed wat de bezoeker precies voor truc doet. "Maar hij vindt het wel interessant. Dat zie je ook als je orang-oetans een mobiele telefoon voorhoudt: ze weten niet wat het precies is, maar ze vinden het prachtig."

Bekijk hier het filmpje nog eens:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

`