Lifestyle

'Een sexy selfie maakt een meisje toch geen hoer?'

16 december 2015 17:23 Aangepast: 16 december 2015 18:30
Journalist en schrijver Maria Genova.

Veel meisjes worden al op jonge leeftijd voor hoer, slet of bitch uitgemaakt, merkt onderzoeksjournalist Maria Genova. Er is volgens haar dan ook niets overdreven aan de emotionele video Dear Daddy, een internethit die aandacht vraagt voor (verbaal) geweld tegen vrouwen.

De video van CARE international wordt massaal gedeeld op internet. De boodschap: we onderschatten hoe groot de gevolgen zijn van het respectloos omgaan met meisjes en vrouwen. In de video zegt de hoofdpersoon: "Lieve papa, ik word geboren als meisje. Doe alsjeblieft alles wat je kunt om te voorkomen dat dat het grootste gevaar in mijn leven is."

Journalist Maria Genova ontdekte tijdens onderzoek voor haar boek Sexy Selfies hoe meisjes al van jongs af aan beledigd worden, soms met trauma's en zelfmoord tot gevolg. Voor haar boek, dat vooral over cyberpesten en het verspreiden van naaktfoto's gaat, sprak ze met tientallen tieners en bestudeerde ze chatgesprekken.

'Hoer van de school'
Genova: "Je hoeft alleen maar op sociale media te kijken. Het begint al op jonge leeftijd. Vanaf 10 jaar hebben kinderen zo'n beetje een smartphone, en zitten ze op Twitter, Facebook en Instagram. En ouders houden totaal geen toezicht."

De journaliste, die ook boeken schreef over misbruik en vrouwenhandel, merkte onder jonge jongens al een gebrek aan respect voor meisjes. "Sommigen omschrijven een meisje standaard als bitch. En dat zijn echt geen domme jongens." 

Een ander voorbeeld: "Als een naaktfoto van een meisje online verspreid wordt, is zij de grootste hoer van de school. Als het bij een jongen gebeurt, wordt gezegd: ach, een foutje, jammer dan." Terwijl de foto vaak niet eens heel uitdagend is, zegt Genova. "Een preuts fotootje bedoeld voor haar vriendje met haar handen voor haar borsten. Is dat meisje dan een hoer?"

Sexting
Op scholen komen onderwerpen als social media en sexting te weinig aan bod, zegt de schrijfster. "Terwijl het voor jonge meisjes heel moeilijk is om grenzen te stellen. En tegelijkertijd zijn er nog steeds te veel jongens die het woord 'nee' niet snappen."

Wat ouders hieraan kunnen doen? Laten we beginnen met praten, zegt Maria Genova. "Stel vragen als: wat vind jij het verschil tussen jongens en meisjes? En: worden er op jouw school naakfoto’s van leerlingen verspreid?"

"Onze kinderen moeten op zwemles om ze te leren zwemmen, maar wat social media betreft gooien we ze in het diepe en zeggen we: ga maar verdrinken."

Vaders
Maria Genova hoopt dat de video van CARE international een wake-up call is. De video doet een oproep aan vaders met een dochter, maar misschien worden ouders met een zoon ook wel geraakt door de beelden, denkt ze. "Het is een mooie opening voor een gesprek."

De veel gehoorde kritiek dat de video alle mannen over één kam scheert, wuift Genova weg. "Natuurlijk zijn niet alle mannen zo, maar als zo'n filmpje niet generaliserend is, kan het geen indruk maken."

Meer op rtlnieuws.nl:

`