Lifestyle

Dakloze Cees herenigd met zijn honden: 'Iedereen huilde mee'

06 maart 2016 16:42 Aangepast: 07 maart 2016 11:11
Cees met één van zijn honden. Beeld © Nancy van Oosterhout, Nankee fotografie

Hij is er nog steeds van in shock: de dakloze Cees van Osch werd gisteren als verrassing herenigd met zijn twee honden, Gordon en Chica. Hij had de honden eerder noodgedwongen in Spanje moeten achterlaten. "Dit gaat echt buiten mijn bevattingsvermogen."

In 2014 raakte Cees van Osch dakloos. Van zijn laatste reserves besloot hij naar Andalusië in Spanje te reizen, omdat het leven daar een stuk goedkoper is dan in Nederland. "Ik had rust en ruimte nodig", vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij nam zijn hond Gordon mee, die hij in Nederland al eerder uit een asiel had gehaald. In Spanje kreeg hij nog een tweede hondje, Chica, die hij van de straat redde. 

Reserves op
In Andalusië probeerde Cees het leven weer op te pakken door een bedrijfje op te zetten. Maar dat mislukte, hij ging failliet. Ondanks het goedkopere leven in Spanje raakte ook daar zijn reserves weer snel op. En dus moest Cees zes weken geleden terugkeren naar Nederland om te proberen zijn leven hier weer op de rails te krijgen. 

Chica en Gordon konden niet mee terug naar Nederland, ze waren hier niet welkom bij de crisisopvang. Dus liet hij de dieren achter in een opvang vlakbij Gibraltar, die gerund wordt door een Nederlander. "Een klein wonder dat er plek was, want veel asieltjes in Spanje zijn overvol. Het afscheid was heel emotioneel: Gordon en Chica voelen toch een beetje als mijn kinderen."

Afscheid
Het emotionele afscheid van Cees en zijn honden kwam ook hard binnen bij de eigenaar van het asiel, die dat later van zich afschreef in een post op Facebook. Anette de Haas las dat bericht en was diep geraakt door het verhaal over Cees. Ze wilde hem helpen en ging naar hem op zoek. Via internet vond ze een telefoonnummer en na een paar pogingen kreeg ze uiteindelijk Cees te pakken. 

Inmiddels was Cees weer in Nederland, waar het leven niet helemaal verliep zoals hij gehoopt had. "Ik hoopte op een dak boven mijn hoofd. Maar als je geen inschrijvingen meer hebt, word je hier bijna niet geholpen. Dan raak je in een doolhof van regeltjes terecht, terwijl je al in nood zit. Ik raakte er zelf ook emotioneel flink van in de war." Hij ging aan de slag bij een kringloopstichting in Den Haag, maar werd daar naar eigen zeggen slecht behandeld. 

Redding
Toen kwam het belletje van Anette. "Dat was mijn redding. Mevrouw De Haas heeft mij opgenomen in haar gezin. Ik mag voorlopig bij haar in huis wonen. Ze steekt haar hoofd uit om dingen voor mij mogelijk te maken, zodat ik weer deel kan gaan nemen aan de samenleving." Maar Anette ging zelfs nog een stapje verder: ze nam stiekem contact op met Animal in Need om Gordon en Chica naar Nederland te halen. 

En zo kreeg Cees gisteren de verrassing van zijn leven. Anette had Cees met een smoes meegenomen naar vliegveld Eindhoven. Daar kwamen twee boxen van Animal in Need aan, met daarin Gordon en Chica. Cees brak. "Ik wist helemaal van niets, en toen zag ik daar opeens mijn twee honden. Het was een shock-effect, ik voelde zo veel emoties. De omgeving huilde ook mee, het was zeer indringend."

Inmiddels heeft Cees weer volop met zijn twee maatjes gewandeld. "Het is heerlijk! Nu op naar de volgende stap: het vinden van werk en een eigen dak boven mijn hoofd."

Bekijk de beelden van de hereniging:

Een bijzondere dag gisteren op Eindhoven airport

Posted by Nancy van Oosterhout on Saturday, March 5, 2016

Meer op rtlnieuws.nl:
Verlamd door 'ontsnapping' uit zolderraam: 'Maar mijn leven is niet gestopt'

RTL Nieuws
`