Lifestyle

Maak jij veel dt-fouten? Nu weten we waarom

20 april 2016 20:35 Aangepast: 20 april 2016 21:10
Beeld © Getty

Hij sluipt er bij iedereen weleens in: de dt-fout. Hoe goed je ’t kofschip ook uit je hoofd leert, de fout blijft vaak terugkomen. Dankzij onderzoek weten we nu waardoor dat komt.

De psycholinguïst Dominiek Sandra, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, vertelt aan Het Laatste Nieuws dat de meeste fouten worden gemaakt met homofonen. Dat zijn werkwoorden die hetzelfde worden uitgesproken, maar anders worden gespeld in verschillende grammaticale functies. Je kunt dan denken aan woorden als ‘gebeurt-gebeurd’, die hetzelfde klinken, maar iets anders betekenen.

Werkgeheugen
En als de homofoon en het onderwerp in een zin verder uit elkaar staan, is ook bijna niet meer te ontkomen aan dt-fouten. De oorzaak? Hoe verder de woorden van elkaar verwijderd zijn, hoe tijdrovender de klus wordt voor je werkgeheugen – en hoe moeilijker het wordt.

Om werkwoorden toch goed te spellen, ontwikkelen mensen volgens het onderzoek bepaalde trucjes. Zo kiezen ze eerder voor de werkwoordsvorm die vaker gebruikt wordt. Het woord 'wordt' heeft op die manier de voorkeur boven 'word', omdat het eerste veel vaker voorkomt.

Nalezen
Het onderzoek werd gedaan door een groep proefpersonen in een tekst de missende woorden in te laten vullen. Ze kregen maar beperkt de tijd, zodat ze sneller fouten maakten. Sandra heeft gelukkig ook nog een tip om fouten in de toekomst te voorkomen: het best kun je een tekst achteraf nog een keer zorgvuldig en langzaam nalezen. Op die manier geef je je werkgeheugen wat meer tijd en baseer je de keuzes meer op logica.

`