Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Françoise werd verliefd op de man van haar overleden vriendin: 'Nu één gezin'

"Het is mooi dat rouwen om haar een belangrijke plek heeft in ons samengestelde gezin." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Françoise (40) woont in Laren en is co-founder van My Goodbye, een app voor afscheid en nalatenschap. Voor haar slotakkoord heeft ze een warme plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"What a Wonderful World van Louis Armstrong."

Waarom juist dit nummer?

"Dit nummer refereert aan mijn opa. Hij overleed in 1995 en heeft een hechte familie achtergelaten. Dat was ook zijn boodschap: familie is het allerbelangrijkst. Zo voel ik dat ook. Armstrong zingt friends shaking hands en dat is precies wat mijn opa altijd zei als we bij hem de auto instapten: shake hands!

We draaiden dit nummer op zijn uitvaart en het lijkt me mooi als we dit nummer kunnen doorgeven aan alle kinderen. Mijn opa had drie kinderen en die kregen ook allemaal weer kinderen. Tantes, neven, nichten: we zoeken elkaar nog steeds op voor een etentje of een potje padel. Met de derde generatie erbij zijn we met 24. 

We zien elkaar sowieso eens per maand met z’n allen. We zijn van Indonesische komaf dus eten speelt een belangrijke rol in ons samenzijn. Net als gezelligheid en zorgen dat je onenigheid zo snel en goed mogelijk oplost. Individueel zien we elkaar wel vaker, mijn moeder zie ik meestal wel drie keer per week. Soms huren we een groot huis met z’n allen, zoals met kerst, maar ook op andere momenten schuift er altijd wel familie aan. Zo gezellig!"

Marisha:
Vorige week:
Marisha: 'Bij elk ziek-zijn of verdriet gaat 'Let it be' aan'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"What a wonderful world: dat is ook wel hoe ik naar de wereld kijk. Natuurlijk zie ik de problemen en heb ik verdrietige dingen meegemaakt. Maar ik zie en voel ook mensen om me heen en de warmte die dat geeft. Het is zo mooi dat je dicht bij elkaar kunt zijn en dat je de ervaringen van het leven met elkaar kunt delen. Nieuw leven dat wordt geboren, de herinneringen die je maakt en de steun die je elkaar kunt geven als het niet zo lekker gaat. 

In 2017 overleed een heel goede vriendin, die ik al ruim tien jaar kende. Ik was zelf net gescheiden en stond er weer alleen voor met mijn drie kinderen. Een intens verdrietige tijd, waarin ik zoveel aan mijn familie en vrienden heb gehad. Zij hebben me er echt doorheen gesleept. Met haar man was ik ook al jaren bevriend en onze kinderen kenden elkaar goed. 

Uiteindelijk is uit die vriendschap liefde ontstaan en nu wonen we met z’n achten onder één dak. Komende zomer gaan we trouwen. Het is mooi dat rouwen om haar een belangrijke plek heeft in ons samengestelde gezin. We hebben allemaal onze eigen herinneringen aan haar. Niemand hoeft iets uit te leggen. Ik noem de kinderen van mijn vriend ook mijn kinderen, want 'stief' en 'bonus' voelt helemaal niet goed. We zijn één gezin en daar ben ik trots op."

"Door het overlijden van mijn vriendin realiseerde ik me dat ik nog niets voor mezelf had geregeld en voor mijn kinderen."

Waar droom je van? 

"Ik ben denk ik een bescheiden dromer. Ik heb een groot gezin en vind het belangrijk dat iedereen daarin zo gelukkig mogelijk is. Dat is iets waar ik hard aan werk, samen met mijn vriend. Ik wil graag dat alles goed geregeld is. Ook voor later, als ik overlijd. Of hij. We zijn een gezin van acht, dus dat vergt ook wat planning en organisatie. Natuurlijk is er een testament, maar ik wil dat ze alles weten. En ik wil van hen ook weten of ze begraven willen worden of gecremeerd, welke muziek ze willen en wat ze bijvoorbeeld met hun sociale media willen. 

Door het overlijden van mijn vriendin realiseerde ik me dat ik nog niets voor mezelf had geregeld en voor mijn kinderen. Dat leverde een kleine paniekaanval op, waarna ik het meteen heb gedaan. Er viel een last van mijn schouders. Dat is het hele idee van mijn app My Goodbye: alles is onder één dak geregeld zodat je anderen niet belemmert in hun herinneringen aan jou. Van wachtwoorden, tot menu’s en muziek: je moet zoveel regelen en beslissen, dan is het heel fijn als je alles meteen kunt vinden. 

Ook als je het zelf niet belangrijk vindt, bedenk dan dat je een ander er wel enorm mee kunt ontlasten. Daarom: als het goed geregeld is, blijft alle aandacht over voor waar het werkelijk om gaat: liefde en herinneringen."

Nabestaanden
Lees ook:
Nabestaanden kunnen vaak niet in telefoon overledene: 'Al vier jaar hopen we op antwoord'

Wat is je guilty pleasure?

"Islands in the stream, en dan heel hard aan in de auto. In m’n eentje. Dat deed ik al voordat de Beckhams ‘m populair maakte. Meezingend en al. Ik heb best een druk leven en mijn muzikale automedley is echt een momentje voor mezelf. Ik luister echt die foute nummers van vroeger, zoals van The Bangles en Dolly Parton. Als het echt heel erg is, zet ik gauw wat anders op als er iemand bij me instapt. Dat dan weer wel."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl