Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Nynke en man gaan scheiden: 'Dochter (10) inlichten over 'de ander' van papa?'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Helaas gaan Nynke en haar man uit elkaar. De reden: hij heeft een ander. Wat kan Nynke hierover het beste vertellen aan haar tienjarige dochter?

Na een periode van veel stress en onzekerheid is de kogel door de kerk: Nynke heeft de scheiding aangevraagd. "Ik kwam er een paar maanden geleden achter dat mijn man een ander heeft. Voor mij een grote schok natuurlijk, ik zag het niet aankomen. Ik ben boos en verdrietig."

"Mijn dochter en ik zijn close en zij is erg gevoelig, ze pikt alles op en stelt steeds vragen over onze breuk. Ik wil niet tegen haar liegen, maar haar ook niet te veel belasten. Wat kan ik wel en niet aan haar vertellen?"

Irenes
Vorige week:
Irenes man vindt haar te soft in de opvoeding: 'Hoe komen we op één lijn?'

Kinderen moet je niet onderschatten, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Jullie dochter is tien, dus niet gek. Wees eerlijk tegen haar, maar op het niveau van een kind. Haar DNA is voor de helft van haar vader, en ze zal altijd loyaal zijn aan beide ouders. Dus val hem niet af maar praat in neutrale termen."

"Feit is dat jullie uit elkaar gaan en dat papa verliefd is op een ander. Dat zijn de feiten, de rest doet er niet toe – en dus ook niet wat jij ervan vindt. Haar vader kan jullie dochter eventueel later meer informatie geven. Hierbij moet hij wel in overweging nemen hoe serieus het is met die andere vrouw. Het is niet nodig om je kind te belasten met details die ze niet nodig heeft."

"Je mag best eerlijk zijn en laten zien dat je verdriet hebt, maar houd je oordeel en je mening voor je."

Om het nog neutraler te houden, zou je het ook anders kunnen verwoorden, tipt Bobeldijk. "Je kunt ook zeggen: 'Papa is niet meer verliefd op mama', en dus niet de andere vrouw noemen. Maar je hoeft het niet volledig te bedekken met de mantel der liefde. Zeggen 'dat het niet meer werkt tussen jullie' is bijvoorbeeld niet waar, dan betrek je te veel schuld op jezelf. Je mag best eerlijk zijn en laten zien dat je verdriet hebt, maar houd je oordeel en je mening voor je. En verval niet in verwijten, hoe moeilijk dat ook is."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.