Ga naar de inhoud
Liefdesles

Delano is jaloers: 'Vaak haal ik een jaar verkering niet eens'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Aan zelfkennis geen gebrek, vindt Delano (29), hij weet heus dat jaloezie niet zijn meest charmante eigenschap is. Menig relatie sneuvelde erdoor. In een nieuwe liefde hoopt hij op een beetje compassie. "Als mijn vriendin bang is voor spinnen, laat ik haar toch ook niet de kruipruimte ingaan?"

"Ik ben Delano en ik ben jaloers. Zo. Die hebben we gehad. Als kind had ik er al last van. Jaloers op mijn broertje die meer aandacht kreeg dan ik, jaloers op mijn vrienden die wel op voetbal mochten en ik niet, jaloers op klasgenoten die een scooter van hun pa kregen. 

Ik kreeg geen scooter, ik had geen pa. Toen mijn moeder zwanger was van mijn broertje is hij vertrokken naar Aruba. We hebben altijd moeten knokken, mijn ma, m’n broertje en ik. Maar het lukte wel. We hadden een huis, we hadden eten, we hadden gezelligheid."

Brigit
Vorige week:
Brigit appt weer met haar ex: 'Waarom mag m'n vriend dit niet weten?'

"Vanaf de middelbare school had ik altijd wel meisjes. Ik was meteen serieus in mijn relaties, met cadeautjes en verrassingen, netjes mee naar huis fietsen en elke dag even bellen. Galant, zoals een man hoort te zijn.

Met Indra was ik bijna twee jaar samen toen ik een melding op haar MSN hoorde binnenkomen. Zij stond te douchen en ik keek. 'Vanavond park?', vroeg ene Ronny. Ze wilde niet zeggen wie hij was en wat hij van haar wilde."

Maandenlang kapot van 

"Natuurlijk bleef ik vragen en uiteindelijk gaf ze toe dat ze hem al een tijdje zag. Ik dacht dat ik gek werd, maar zij vond dat ik overdreef. We waren toch jong? En het betekende toch niks? Voor mij betekende het alles. Voor mijn gevoel waren we aan het bouwen samen en dan flikt ze me zoiets, vlak voor mijn eindexamen. Ik was er kapot van, maandenlang."

Ilse
Lees ook:
Ilse valt nooit meer op een jaloerse man: 'Hij belde mij zesentwintig keer per nacht'

"Een jaar later had ik een nieuwe vriendin, maar ik kon er nauwelijks van genieten. Constant was ik op mijn hoede. Als ze uit was met vriendinnen, belde ik om te checken of het klopte waar ze was. Als ze naar de wc was, keek ik in haar telefoon. Na een half jaar zei ze dat ik haar verstikte en ging ze weg.

Mijn volgende meisje net zo. Vaak haal ik een jaar verkering niet eens, of kom ik met daten niet verder dan een maand of drie."

Met andere gasten bezig 

"Mijn wantrouwen zit me in de weg. Ik vind het vreselijk als mijn meisje met andere jongens praat, ook via Snapchat of TikTok. Wat moet ze met hem als ze ook met mij kan zijn? Als ik er wat van zeg dan betekent dat vaak ruzie. Als ik niks zeg trek ik me terug en merkt zo’n meid het ook. 

Ik vreet mezelf helemaal op als ik vermoed dat ze ook met andere gasten bezig is, en vaak heb ik het nog bij het rechte eind ook."

"Hoezo moet een meisje ook mannenvrienden hebben? Die gasten willen altijd met haar naar bed, zo is het nu eenmaal."

"Ik weet dat het een onaantrekkelijke eigenschap is, maar ik zit er zelf nog altijd het meest mee. Natuurlijk wil ik haar niet de hele tijd controleren, gun ik het haar om leuke dingen te doen met vriendinnen en een gezellig sociaal leven te hebben, maar houd mij er dan ook bij. 

Bel me of app me, laat me weten dat ik ook belangrijk voor je ben. Dat is toch een kleine moeite? Het levert altijd gezeik op. Hoezo moet een meisje ook mannenvrienden hebben? Die gasten willen altijd met haar naar bed, zo is het nu eenmaal. Zo is de natuur."

Stop
Lees ook:
Stop met je schamen voor jaloerse gevoelens: oorzaak en nut van jaloezie

"Ik zou willen dat ik een meisje vond dat me niet uitlokt hierin, maar me juist helpt. Ik heb zekerheid nodig, dat is toch niet zoveel gevraagd? Als mijn vriendin bang is voor spinnen, laat ik haar toch ook niet de kruipruimte ingaan? Dan haal ik ze weg, ook midden in de nacht en zorg ik dat ze zich veilig voelt."

Tinderprofiel 

"Zo wil ik me ook voelen in de liefde. Daag me niet uit in mijn jaloezie, maar help me in het vinden van vertrouwen. Dat is liefde voor mij: dat je elkaar helpt, niet dat je vecht voor je eigen eilandjes. Dat je het samen doet en samen dezelfde kant opgaat.

Misschien moet ik het er voortaan maar bijzetten in mijn Tinderprofiel: 'Beetje jaloers, maar wel helemaal de jouwe.'"

De naam Delano is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.