Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Jeanine heeft 's winters zulke droge handen dat ze gaan bloeden

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Jeanine heeft elke winter zeer droge handen, vaak tot bloedens toe. Kan zij hier iets tegen doen?

In de winter zijn de handen van de 46-jarige Jeanine geen gezicht. "Elke winter zijn mijn handen zeer droog. Ik heb hier best wel veel last van, want op een gegeven moment zijn met name mijn vingers zo droog dat er kloven in mijn vingertoppen ontstaan. En dan duurt het vaak niet lang voordat die kloven ook nog eens gaan bloeden."

Om dit voorkomen smeert Jeanine haar handen geregeld in met een neutrale handcrème. "Ik heb alleen niet het idee dat dat ook maar iets helpt. Ik moet wél toegeven dat ik behoorlijk vaak mijn handen was. Maar ja, dit zal ik niet laten want dat vind ik onhygiënisch. Hebben jullie een oplossing tegen (zeer) droge handen?"

Harry
Vorige week:
Harry moet vaak plassen door de kou: is thermo-ondergoed de oplossing?

Het verbaast Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie niets dat Jeanine nu last heeft van droge handen. "Dat geldt namelijk voor veel mensen. Dat komt niet alleen door het koude weer, maar ook door de verwarming die aanstaat. Als je dan ook nog veel je handen wast, dan maak je de beschermlaag van je huid nog verder stuk. Hierdoor kan de huid zich niet verder herstellen en worden je handen nóg droger. Uiteindelijk kun je dan inderdaad kloven krijgen en bloedende wondjes, heel vervelend is dat."

Handschoenen aan, buiten én binnen

Ultee heeft een oplossing voor het probleem van Jeanine, maar dan moet zij wel een aantal stappen doorlopen. Ten eerste: bescherm je huid. Ga je afwassen of schoonmaken? Doe handschoenen aan. Zo wordt je huid niet onnodig nat en wordt ze ook niet blootgesteld aan het afwas- of schoonmaakmiddel.

Trek bovendien altijd handschoenen aan als je naar buiten gaat. Idealiter smeer je je handen dan ook met handcrème in, voor nog een extra laagje bescherming. Op die manier voorkom je al wat droogte, tipt Ultee.

De dermatoloog snapt heel goed dat Jeanine haar handen wil blijven wassen. "Dat is ook geen enkel probleem, mits je de goede handzeep gebruikt. Ik zou je willen aanraden om voor vloeibare zeep te kiezen, en niet een blok zeep want dat droogt je handen uit."

Als je vloeibare zeep gebruikt, zorg er dan voor dat je er een kiest zonder parfumstoffen en Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – beide drogen je handen namelijk uit. Deze stoffen moeten er volgens Ultee wel inzitten: Sodium Laureth Sulfate (SLES) óf Ammonium Lauryl Sulfate, oftewel wasstoffen die je handen goed schoonmaken. Verder bevat de zeep bij voorkeur ook een wat mildere wasstof als cocamidopropyl betaine of coco-glucoside. Om je handen te verzachten heb je verder nog een stof als glycerine, sorbitol of betaïne in je product nodig.

Ultee: "Heb je je handen gewassen? Wrijf dan niet – zo verstoor je je huidbarrière – maar dep je huid voorzichtig goed droog."

Huidproblemen
Lees ook:
Huidproblemen tieners door skincare: experts bezorgd over trend op TikTok

Jeanine moet bovendien onthouden dat ze na élke keer wassen, haar handen insmeert met een goede handcrème. "Je huid heeft dan namelijk hydratatie hard nodig. Je zei dat je handcrème niet goed hielp? Misschien zitten er dan stoffen in die je huid juist droger maken. Kies echt voor een ongeparfumeerd product. Het liefst zitten er ook stoffen in je handcrème die je huid beschermen tegen uitdroging én je huid kalmeren, zoals niacinamide of zoethoutwortelextract."

Slapen met een maskertje

Wil Jeanine haar handen direct wat zachter krijgen? Ga dan slapen met een maskertje, adviseert Ultee. "Breng daarvoor een goede handcrème aan en smeer daaroverheen een laag vaseline. Op die manier kan er geen vocht uit je huid ontsnappen. Voor nog meer effect trek je daarna nog een paar handschoenen aan. De volgende ochtend zijn je handen écht soepeler."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.