Ga naar de inhoud
Liefdesles

Brigit appt weer met haar ex: 'Waarom mag m'n vriend dit niet weten?'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Brigit (45) heeft eindelijk een gelijkwaardige liefde gevonden. Iemand die haar net zo leuk vindt als zij hem. Toch wil een stem uit het verleden haar maar niet loslaten.

"Na mijn scheiding had ik acht jaar lang een knipperlichtrelatie met Marcel. Charmant, geestig, avontuurlijk. We deden alles wat ik jaren niet had gedaan. Festivals, nachten lang wakker blijven, altijd en overal seks. Er ging een wereld voor me open.

Een grote mond, tikkeltje arrogant zelfs, maar van hem kon ik het hebben. Wekenlang was hij in de ban van me en dan weer dagen weg. Ik kreeg grootse liefdesverklaringen, maar nooit echt een relatie zoals ik graag wilde. Dat hij nog getrouwd was hielp natuurlijk niet. Jaren heb ik gewacht tot hij officieel bij me kwam, want hij zou echt. Niet dus."

Rosita
Vorige week:
Rosita mist haar overleden man, maar 'een grote klap was zijn dood niet'

"Na veel praten en nog meer tranen schoof Marcel steeds meer naar de achtergrond. Ik wachtte niet meer op hem en nam de regie over mijn eigen leven. Vriendinnen waren blij, na eindeloos luisteren en aanmoedigingen om te werken aan mezelf had ik hem eindelijk losgelaten. Het viel me op hoeveel rust het bracht, dat hij er niet meer was. Hoe ik niet meer opbleef tot hij belde en hoe bevrijdend het was om de teleurstelling van uitblijvende appjes niet meer te voelen. En hoe fijn het was om ook zelf niet meer te hoeven liegen over mijn contact met hem.

De laatste jaren vertelde ik niet eens meer dat ik hem zou zien, of dat we ergens heen gingen. Want de afkeuring van de mensen om me heen was net zo voelbaar als mijn verlangen om hem te zien. De schemer waarin ons samenzijn kon bestaan, was vermoeiend en dat zag ik pas echt toen het voorbij was."

Ongezonde halfbakken relatie

"Nu heb ik een fijne relatie met alles erop en eraan. Job is een slimme man, grappig en bijzonder attent. We vullen onze weekenden moeiteloos met gezelligheid. Deze liefde staat vol in het licht en nu pas voel ik hoe erg ik dit heb gemist.

Hoe ongezond zo’n halfbakken relatie werkelijk is voor je rust en je zelfvertrouwen. Bij Job ben ik altijd welkom, mag ik zo vaak bellen als ik wil en voelt verliefdheid en vooruitkijken voor het eerst natuurlijk en vol vertrouwen. Met Job wil ik zijn."

Waarom
Lees ook:
Waarom vallen zoveel vrouwen juist voor getrouwde mannen?

"Zelfs de seks is net zo passioneel als met Marcel, terwijl ik dacht dat dat nooit kon in een 'gezonde' relatie. Dat ik bij films over liefdesverdriet en diepe connectie tussen twee mensen als eerste aan Marcel denk, neem ik voor lief. Hij heeft me als eerste diep geraakt. Dat ik hem nog steeds kan missen zonder hem terug te willen, ook.

Job is mijn partner en de beste die ik kan wensen. Laatst hadden we het zelfs voorzichtig over trouwen. We zijn pas ruim een jaar samen dus het is niet aan de orde, maar het aftasten was fijn en ik kon met heel mijn hart voelen dat ik het best een keer voor me zie."

"Ineens duikt Marcel weer op. Na bijna twee jaar radiostilte vroeg hij hoe het met me gaat. Het deed wat met me, zijn woorden. Of misschien: zijn aandacht."

"En verdomd als het niet waar is: ineens duikt Marcel weer op. Na bijna twee jaar radiostilte vroeg hij uit het niets hoe het met me gaat. Dat hij gezien had dat ik een nieuwe liefde heb en dat hij blij voor me is. Het deed wat met me, zijn woorden. Of misschien: zijn aandacht.

Ik was ook benieuwd hoe het hem verging en ik appte terug. Na een maand of twee belde hij en ik kan niet ontkennen dat ik blij was om zijn stem te horen. Ik hield de boot af en vertelde bewust over mijn nieuwe liefde en hoe fijn mijn leven nu is."

Vrienden zijn met Marcel?

"Marcel kon het prima aanhoren, en zei dat hij het me gunde. 'Nu we allebei een relatie hebben, kunnen we toch wel vrienden zijn?', vond hij. Vrienden zonder dat zijn vrouw het weet, dat wel. Gewoon af en toe bellen, zei hij, want hij is zo aan me gehecht.

Misschien kan het ook wel, vrienden zijn. Maar waarom durf ik het dan niet te vertellen aan Job? Hoezo probeer ik mijn gevoelens voor Job en Marcel te vergelijken? Waarom gooi ik Marcels appjes toch weg en doe ik er alles aan om vooral niet met hem af te spreken?"

Stiekem
Lees meer:
Stiekem verlangen naar een ander

Mijn achterdeurtje

"Het was nota bene een documentaire ergens op Netflix die me met mijn neus op de feiten drukte: Marcel was mijn achterdeurtje. Ik hield een opening, één teen in het water van de onbereikbare liefde om me niet helemaal open te hoeven stellen. Zelfs al zou Marcel vol voor me gaan, dan wil ik hem niet eens meer. Want zo’n leuke vent is het natuurlijk niet, met al dat gelieg.

Nu blijk ik geen haar beter. Daarom heb ik gezegd dat vrienden zijn niet werkt voor me. Die tijd is voorbij. Met ruis op de lijn heeft Job geen eerlijke kans en ik moet er niet aan denken dat ik zo’n fijne liefde verspeel. Resultaten uit het verleden bieden in dit geval wel degelijk garanties voor de toekomst."

De naam Brigit is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.