Ga naar de inhoud
Liefdesles

Sandra: 'Zijn drankgebruik is inmiddels een probleem van ons gezin'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Sandra (51) merkt dat haar man steeds meer drinkt en daar niet altijd gezelliger van wordt. Hij belooft beterschap, maar het wil nog niet zo lukken. Wat te doen?

"In zijn vriendengroep was Vincent altijd degene die het licht uitdeed. En nog. In de 26 jaar die we samen zijn was hij altijd een feestbeest. Waar Vincent is, is gezelligheid. Een praatje, een grap, een spontane uitnodiging. Dat vind ik ook zo leuk aan hem. Daar viel ik toen al op, in die kroeg in Den Bosch. 

Vincent maakt van alles een belevenis. Hij gaf rondjes voor de hele groep, zonder de tel bij te houden. Waar vriendinnen op zondag langs de lijn stonden bij hun vent, of op de koffie gingen bij hun schoonouders, liepen Vin en ik op zondag voor een afzakkertje en een borrelplank naar de stad."

Delano
Vorige week:
Delano is jaloers: 'Vaak haal ik een jaar verkering niet eens'

"Nu wonen we al jaren in een Vinex-wijk, maar nog steeds duikt Vincent geregeld het nachtleven in. Waar ik genoeg heb aan een etentje of een borrel bij vrienden, wil hij nadien nog de stad in. Maar ook als we thuisblijven, zit hij gerust tot drie uur ’s nachts bier te tanken op de bank. In zijn eentje. Daarna kruipt hij kacheltje lam in het logeerbed, want hij weet dat mijn nachtrust me heilig is en ik heb geen zin in dat luide gesnurk en bierzweet naast me."

Uitvlucht

"Nu hij de mantelzorger is van zijn vader wordt het alleen maar erger. Dat begrijp ik ook wel. Iedere dag doet hij boodschappen, rijdt hem naar de dokter en belt met de thuiszorg. Zijn vader belt minstens vier keer per dag en is de helft van de tijd bang of boos om niets.

Hij is dementerend en gaat snel achteruit, maar weigert om naar een begeleidwonenplek te gaan. Vincent is enig kind, dus alle last rust op zijn schouders. Ik help hem waar ik kan, maar ik heb ook gewoon een baan en mijn eigen ouders om voor te zorgen. Ik snap daarom best dat hij een uitvlucht nodig heeft en even wil ontspannen, maar de wissel die het trekt op ons eigen gezin en onze relatie is groot."

"Mijn dochter vertelde laatst dat ze liever geen vriendinnen meer mee naar huis neemt omdat ze zich schaamt voor papa."

"Op zaterdag ligt Vincent tot twaalf uur in bed en de rest van de dag is hij niet te genieten. Hij kan helemaal niet meer zo goed tegen drank als vroeger, is minstens drie dagen kapot van één nachtje doorzakken en toch blijft hij doorgaan."

Probleem van het gezin

"Laatst vertelde mijn dochter dat ze liever geen vriendinnen meer mee naar huis neemt omdat ze zich schaamt voor papa. ‘s Avonds nodigt hij ze uit voor een drankje in de tuin en ook dan kan hij geen maat houden. Eerst vond ze dat nog wel cool, een vader die een cocktail voor haar en haar vriendinnen maakt, maar nu zit ze liever bij anderen. Daar schrok ik wel van. 

Vincent ook en hij belooft beterschap, maar het wil nog niet zo lukken. Zijn drankgebruik is inmiddels een probleem van het gezin. Ik ben vastberaden om Vincent te helpen. Als je voor elkaar gekozen hebt, geef je niet op als het moeilijk wordt. Maar hoe?"

Douwe
Lees meer:
Douwe Bob legt uit waarom hij is gaan afkicken: 'Werd tragisch'

"Laatst keken we samen naar Renze, waar zanger Douwe Bob enthousiast zat te vertellen hoe fijn het leven zonder alcohol is. Het liefst zou ik zien dat Vincent ook zo’n grote stap zet en echt een keuze maakt om zijn leven te beteren, maar hij wil er niks van weten. 'Ik ga gewoon mijn best doen, ik heb geen probleem zoals hij. Ik sla niemand toch?' Hij was beledigd dat ik het opperde."

Zeven goede jaren, zeven slechte jaren 

"Een vriendin van ons grapte laatst ook al dat Vincent met al die katers opnieuw zijn studententijd beleeft, en ik betrapte mezelf erop dat ik in de verdediging schoot. Ik wil mijn zorgen niet met anderen bespreken, dat zou Vincent me ook niet in dank afnemen. Maar ik vind het wel naar dat het anderen nu ook opvalt. 

'Na zeven goede jaren, krijg je zeven slechte', zei mijn moeder altijd. Blijkbaar zijn we nu bij de slechte. Ik vind Vincent niet aantrekkelijk met zijn katers, en ook niet leuk om bij te zijn, maar ik laat hem niet vallen. Ik ga hem helpen met zijn vader, met sporten en zoeken naar manieren om ook zonder alcohol een leuke vrijdagavond te hebben. En dan op naar de volgende zeven, die worden vast weer goed."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.  

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.