Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Harry moet vaak plassen door de kou: is thermo-ondergoed de oplossing?

Beeld © Getty Images

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Harry baalt van zijn continue gang naar de wc gedurende de koude wintermaanden. Moet hij thermo- of verwarmd ondergoed gaan inslaan?

Harry wil weten of het verstandig is om in de wintermaanden thermo-ondergoed of zelfs verwarmd ondergoed te dragen. "Het is bekend dat je bij koud weer vaker moet plassen. Voor mannen met prostaatproblemen is dat nog meer het geval. Voorkom ik met het dragen van dit ondergoed dat ik zo vaak naar de wc moet?"

Zwangere
Vorige week:
Zwangere Muriel twijfelt over de NIPT-test: 'Gewoon doen?'

Uroloog Rob Schipper legt eerst uit waardoor we inderdaad vaker moeten plassen als we het koud hebben. "Als we het koud hebben, dan koelt ons lichaam af. In ons lichaam is het zo geregeld dat op dat moment het bloed naar de essentiële delen van ons lichaam gaan, zoals ons hoofd, onze romp en de geslachtsorganen, om daar de warmte te behouden. Doordat de bloedvaten in de 'uitsteeksels' van ons lichaam – onze handen, voeten en huid etc. – vernauwen, stijgt de bloeddruk in de delen waar wel meer bloed naartoe stroomt. Omdat de bloeddruk omhooggaat, gaan je nieren meer vocht afdrijven om je lichaamstemperatuur constant te houden. Het gevolg? Je moet vaker plassen."

Bovendien zit er volgens Schipper een soort sensor in je blaas die wordt geactiveerd door de kou, en ook daardoor moet je vaker richting toilet als je het koud hebt.

Is thermo-ondergoed of verwarmd ondergoed dan inderdaad de oplossing tegen het vele plassen? Schipper: "Thermo-ondergoed kun je daarvoor prima gebruiken. Doordat je lichaam warm blijft hoeft het niet extra hard zijn best te doen om het warm te houden en hoef je dus minder vaak naar de wc."

Slecht voor vruchtbaarheid

"Met verwarmd ondergoed zou ik daarentegen wél uitkijken. Het actief verwarmen van de balzak is namelijk slecht voor je vruchtbaarheid. Dus tenzij Henk geen kinderen (meer) wil, is het dragen van verwarmd ondergoed geen goed idee."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.