Ga naar de inhoud
Liefdesles

Ravians vriend verdient veel meer dan hij: 'Eerder een last dan een pre'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. De liefde lacht Ravian (36) toe sinds hij met Jake is. Beneveld door romantiek zijn ze een weg vol verrassingen ingeslagen, maar nu sijpelt de realiteit langzaam binnen: ze daten boven zijn stand. "Ik kan deze relatie financieel niet meer volhouden."

"Razendverliefd zijn we, al bijna een jaar. Cadeautjes, concerten, weekendjes weg, we verrassen elkaar nog steeds en het is fantastisch. Niet eerder heb ik iemand ontmoet die zo dezelfde smaak heeft als ik. Plannen schieten als paddenstoelen uit de grond, en voor het eerst voelt samenzijn niet als een constructie van concessies, maar als een gedeeld avontuur.

Jake heeft er een talent voor om precies het goede cadeau te kiezen en ik probeer andersom hetzelfde te doen voor hem. Maar ik loop erop leeg. We doen zoveel leuke dingen, het voelt alsof de wereld aan onze voeten ligt. Niks is te gek. Alleen verdient mijn vriend twee keer zoveel als ik. Hij trakteert vaak, en ik op mijn beurt ook wanneer het kan. Vaak zorg ik dan wel dat ik de lunch betaal, zodat hij het diner kan doen."

Esther
Vorige week:
Esther heeft drie kinderen van drie vaders: 'Ik schaam me er niet meer voor'

"Volgende week is hij jarig en ik kan echt niet met een boek van twintig euro aankomen. Maar de maand is pas net begonnen en ik heb nog maar 300 euro op mijn rekening. Ik kan deze relatie financieel niet meer volhouden en ik weet niet hoe ik het moet aankaarten."

Oud en nieuw in Sydney

"Ik wil geen saaie zak zijn en zeuren over geld, maar ik wil ook niet alles voor me laten betalen. Het voelt ongelijkwaardig als hij de meeste uitjes voor zijn rekening neemt. Zelfs wanneer hij zegt dat het toch logisch is, dat hij me graag trakteert. Voor Jake maakt het niet uit, maar voor mij wel. Zijn gulheid maakt mij klein.

Volgend jaar wil hij met oud & nieuw naar Sydney en voor het eerst voelde ik twijfel of we dat wel gaan halen. Hartstikke leuk plan, maar ik moet nu al gaan sparen om dat te kunnen bekostigen. Wanneer ik daar iets over zeg, wuift Jake het weg. 'We mogen toch dromen', vindt hij. En dat is natuurlijk ook zo."

"Steeds vaker merk ik dat aan onze definitie van genieten een ander prijskaartje hangt."

"Mensen met veel geld, zijn ook veel met geld bezig. Wat iets kost, wat voor service ze verwachten, hoe ze slim met hun geld om moeten gaan. Terwijl: over geld praat je niet, dus het is ook vaak een potje gissen naar de werkelijke stand van zaken."

Verschil in fijnproeverij

"Ik weet niet wat Jake verdient en hij kent ook mijn salarisstrook niet. Over beleggen en bitcoins kan ik niet meepraten, maar dat vind ik niet zo erg. Het is het verschil in fijnproeverij. Jake vindt een wijn pas lekker als de fles rond de twintig euro kost, maar voor mij is dat het helemaal niet waard.

Ik proef het er niet eens aan af. Steeds vaker merk ik dat aan onze definitie van genieten een ander prijskaartje hangt, en hoewel Jake echt geen posh is, voel ik me wel het plebs."

Salariskloof
Lees ook:
Salariskloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden

"Het mooie van die twee werelden, is dat we ook van elkaar leren. Ik ben het investeren in kwaliteit gaan waarderen, want Jake wappert niet zomaar met zijn poen. Hij kiest zorgvuldig en koopt alleen met liefde. Dat vind ik mooi.

Op mijn beurt leer ik Jake te genieten van de kleine dingen, zoals een picknick in de duinen of een uitgebreide borrelplank in plaats van een viergangendiner."

Alle duiten op tafel

"Dat een verschil in inkomsten zo zwaar zou wegen, had ik niet verwacht. Een rijke vriend is een pre, dacht ik altijd, maar nu voelt het vooral als een last. Om het trakteercircus te doorbreken stel ik steeds vaker voor om een Tikkie te sturen. Soms moet ik wel drie keer aandringen, want Jake blijft graag gunnen. Ik hoop dat het werkt.

En anders zal ik binnenkort toch alle duiten op tafel moeten leggen, want deze relatie kost me nu letterlijk te veel. Mocht hij me daarna aan de kant zetten, dan is-ie mijn investering van tijd, geld en liefde sowieso niet waard. Als we niet bij elkaar op de bank kunnen zitten en verdomd gelukkig kunnen zijn met een film, wat popcorn en elkaar, is het dan wel liefde?"

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.