Ga naar de inhoud
Liefdesles

Esther heeft drie kinderen van drie vaders: 'Ik schaam me er niet meer voor'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Met jezelf afwijzen kom je nergens, ondervond Esther (33). Van een tienermoeder vol schaamte groeide ze uit tot een warm-nest-hoeder met drie kinderen. Dat haar evangelische achterban daar een sterke mening over heeft, maakt het niet makkelijk.

"De kerk is een heel fijne plek als je precies doet wat God wil, maar anders ben je de sjaak. Dat ik op mijn negentiende zwanger bleek nadat de relatie met mijn vriend was gestrand, zorgde voor veel afkeuring. Een knappe en grappige Surinaamse man die twaalf jaar ouder was dan ik. Geen vervuller van de vaderrol.

Vlak nadat onze relatie overging, en ik dus nog niet wist dat ik zwanger was, ging ik stappen met een vriendin en verloor ik mijn hart aan een filosofiestudent. We hadden een heerlijke nacht en ik was smoorverliefd. Een paar dagen later ontdekte ik echter dat ik zwanger was en ging al mijn aandacht daarnaartoe. Het was een schok voor mezelf, mijn ouders en in de gemeenschap."

'Al
Vorige week:
'Al m'n eigenaardigheden gooi ik direct op tafel, maar zij schrikt nergens van'

"Ik was er kapot van, maar in onze kerk was abortus absoluut geen optie. Het voelde alsof ik iedereen had teleurgesteld. Ik voelde me vies en ik schaamde me. Het was heel eenzaam. Ik beviel van een prachtige jongen. Alleen: hij was helemaal wit, had blauwe ogen en blonde haren. Mijn ouders schaamden zich al voor mij, want ik kwam uit een heel  christelijke familie, maar dit was echt verschrikkelijk."

DNA-test

"Ik heb contact opgenomen met de jongen van de onenightstand, ook al hadden we het veilig gedaan, en ook met mijn ex alles besproken. Mijn ex was in alle staten, maar hij wilde toch al niet veel met mijn zoon te maken hebben. Die onenightstand wilde dat ik langskwam. We deden een DNA-test en wat bleek? Mijn blonde, witte zoon is hartstikke Surinaams.

Ik vond het stiekem wel een beetje jammer, want die onenightstand was ontzettend leuk. Inmiddels had hij een andere vriendin, dus we gingen ieder ons eigen weg. Ik dacht nog vaak aan hem, dat wel."

DNA-test
Lees ook:
DNA-test als kerstcadeau: Amerikaan heeft na 50 jaar 'echte' familie terug

"Ik voelde me nog steeds een teleurstelling voor mijn ouders, dus toen een man uit de kerk op mijn pad kwam, leek me dat een goed idee. Hij had gedroomd dat hij voor mij en mijn zoon moest zorgen. Ik zocht liefde, wilde graag een gewoon gezin zijn en het goed doen.

Hij was lief en zorgzaam en zeven maanden later zijn we getrouwd. Hij had een goede baan, een koophuis en was een goede christen. Mijn ouders waren in de zevende hemel en ik was blij dat ik weer goed genoeg was."

Iedereen boos

"Hij heeft mijn zoon erkend en we hebben samen een dochter gekregen. Een heel fijne tijd. Helaas is alleen houden van iemand omdat hij goed voor je zorgt niet voldoende. Als je niet verliefd bent, geen kriebels voelt in het begin, dan heb je geen basis.

Onze basis was God. Zes jaar later zijn we gescheiden. Iedereen was boos, behalve mijn ex-man. Die wist ook dat dit beter was. Ik werd er letterlijk ziek van, maar toen we elkaar aankeken en wisten: wij gaan scheiden, viel er een last van ons af."

"Die filosofiestudent. Tien jaar na onze eerste nacht samen bleken we beiden vrijgezel en spraken af."

"Het kwam me duur te staan in de gemeenschap. Ik werd bijna de kerk uitgezet, mocht geen jeugdleider meer zijn terwijl ik dat heel graag deed en was weer helemaal alleen. Ik had alles fout gedaan in hun ogen. Dat doet me verdriet, want ik heb veel gehouden van die mensen."

Man van mijn leven

"We hebben een fijn co-ouderschap nu, mijn ex-man en ik. Hij heeft nu een nieuwe vrouw en een kindje, en ik heb een nieuwe man. Die filosofiestudent. Tien jaar na onze eerste nacht samen bleken we beiden vrijgezel en spraken af. Hij kwam tien minuten te laat en toen had ik het al bijna geschoten. Maar zodra we elkaar spraken wist ik het: dit is de man van mijn leven."

Verstoten
Lees ook:
Verstoten door gelovigen, toch gaf lesbische Miriam kerk niet op: 'Wil wat veranderen'

"Een paar weken later zat ik al bij zijn familie aan het kerstdiner. Dat ik een paar maanden later zwanger was, kwam als een verrassing. Midden in coronatijd werden we ouders van een zoon en besloten we al lattend te wennen aan elkaar als familie. Gelukkig vonden mijn oudste kinderen hem geweldig en groeiden we samen naar onze nieuwe situatie toe. Het is bewonderenswaardig hoe goed kinderen kunnen meebewegen."

Drie verschillende vaders, twee huwelijken

"Inmiddels zijn we zo’n vier jaar verder en vormen we een prachtig gezin. Afgelopen augustus zijn we getrouwd en hartstikke gelukkig met elkaar. Jarenlang was de kerk mijn familie en daar ben ik verstoten. Ik vind het jammer dat ik niet meer in God kan geloven zoals vroeger.

Dit is niet het beeld dat ik voor ogen had vroeger: drie kinderen van drie verschillende vaders en twee huwelijken. Maar ik schaam me niet meer voor hoe mijn leven is gelopen, en dat is misschien wel het mooiste van alles."

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.