Ga naar de inhoud
Winter Vol Liefde

Zij vonden hun ware in de sneeuw: 'Relatie met skileraar is niet kansloos'

Kirsten en William, Vanessa en Julien, Romy en Maurice. Beeld © privéfoto's

Maandag start Winter Vol Liefde, de winterse spin-off van B&B Vol Liefde, waarin vijf singles die wonen en werken in een sneeuwgebied op zoek gaan naar de liefde. Dat die sneeuw een uitstekende plek is om de liefde te vinden, weten Vanessa, Kirsten en Romy als geen ander. Ze hielden alle drie een langdurige relatie over aan de wintersport.

'Ik werd gewaarschuwd: 'Een skileraar? Je weet toch wat dat betekent?''

Vanessa (45) ontmoette Julien (46) toen ze ging skiën in het Franse wintersportoord Val Thorens. Inmiddels woont ze er.

"Ik heb Julien leren kennen toen ik in 2002 op wintersport ging met mijn dispuut. Ik wilde graag leren snowboarden en informeerde ’s avonds in de discotheek eens wie me dat zou kunnen leren. Ik werd naar Julien verwezen, een Fransman. We spraken af dat hij me de volgende dag zou bellen, en dat deed hij. Die dag zijn we gaan snowboarden, een vriendin van me ging ook mee. Dat hij skileraar was, begreep ik pas later.

Ik was gelijk al gecharmeerd van hem. Vooral zijn positieve uitstraling trok me aan. Hij straalde blijdschap uit, nog steeds trouwens. Ik dacht: die wil ik beter leren kennen, want wij kunnen samen veel plezier hebben. ’s Avonds spraken we af om wat te gaan drinken, en later die avond – mijn laatste daar – zocht hij me op in de discotheek. We zoenden, heel fijn, maar ik zag er op dat moment niet per se toekomst in."

Voorstelrondje:
Lees meer:
Voorstelrondje: dit zijn alle kandidaten van Winter Vol Liefde

"Vooral anderen probeerden mijn verwachtingen in de maanden en jaren daarna te temperen. 'Een skileraar, je weet toch wat dat betekent? Die heb je nooit voor je alleen!' Maar zelf ben ik helemaal niet jaloers aangelegd en ik heb me daar nooit druk over gemaakt.

Julien en ik bleven contact houden, en op een gegeven moment ben ik voor een paar dagen teruggegaan naar Val Thorens. Ik dacht: of het wordt iets tussen ons, of hij wordt een goede vriend. Het klikte weer zo goed dat hij vervolgens naar Nederland is gekomen om mij op te zoeken, en toen besloten we ervoor te gaan. We wilden het een kans geven, ondanks de afstand, de taalbarrière en het feit dat iedereen er wat van vond. Het voelde goed, van beide kanten."

Verregende zomer 

"In de jaren daarop ben ik ’s winters veel heen en weer naar Val Thorens gereisd, en in de zomer naar Londen, waar hij dan woonde. We probeerden elkaar iedere drie maanden te zien. Julien heeft geprobeerd voor langere tijd in Nederland te blijven, maar juist in die zomer dat hij wilde kijken of hij er kon aarden, regende het alleen maar. Hij kon er niet aan wennen. Voor hem woog niets op tegen zijn werk en zijn leven in de sneeuw. Vandaar dat ik uiteindelijk, in 2005, heb besloten om bij hem te gaan wonen in Val Thorens."

Hierin
Lees ook:
Hierin verschilt Winter Vol Liefde van grote tv-zus B&B Vol Liefde

"Ik vond het wel heel moeilijk om alles in Nederland achter te laten. Die keuze maak je alleen met je hart, want als je het met je hoofd doet, zijn er te veel redenen om niet te gaan. Te veel mensen ook die je proberen te overtuigen dat het kansloos is om een relatie aan te gaan met een skileraar. Ik heb er heel lang over nagedacht, of liefde genoeg was om de taalbarrière, de cultuurbarrière en het missen van vrienden en familie te kunnen overbruggen. Maar dat weet je eigenlijk alleen als je het probeert. Gelukkig bleek dat het geval."

Nauwelijks tijd om te skiën

"Inmiddels zijn we een bruiloft en twee kinderen verder en wonen we er nog steeds. Mocht je denken dat we elke dag samen hand in hand van de berg af skiën, dan heb je het mis: in al die jaren denk ik dat we drie keer samen hebben geskied. Die romantiek verdwijnt in de dagelijkse hectiek toch wat naar de achtergrond. Julien werkt nog steeds als skileraar, en runt tegenwoordig ook een ijsbaan en een restaurant. Daar ben ik zelf ook veel mee bezig, en daarnaast werk ik als therapeut en coach.

Tijd om te skiën heb ik nauwelijks; als het tien keer per jaar lukt is het veel. Ik ben gewoon van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk, ook in het weekend. Ik heb me voorgenomen om er vaker tijd voor te maken, want het is eigenlijk zonde dat ik het maar zo weinig doe. Onze twee jongens van 6 en 11 jaar skiën wel heel veel. Wat dat betreft hebben zij een droomleven denk ik, zo met deze natuur en mogelijkheden om zich heen." 

Coen:
Lees ook:
Coen: 'Ik was het wachten beu en besloot naar haar te rennen, in Zweden'

'Zonder die wintersport had ik hem nooit ontmoet'

Kirsten Burg-Lehmkuhl (52) leerde William (51) kennen op een wintersporttrip via de personeelsvereniging van de bank waar ze werkten. Kirsten was op dat moment nog getrouwd, maar jaren later vonden ze elkaar terug.

"Met twee touringcars vol vertrokken we in maart 2002 naar Fügen. Ik was lid van de personeelsvereniging van de bank waar ik werkte, en zij organiseerden een wintersporttrip. Dat leek me wel wat, leren skiën in een gezellige sfeer. Samen met een collega besloot ik me op te geven.

William was net als ik inactief lid van de vereniging en hij had hetzelfde gedacht. Samen met zijn broer ging hij mee. We kenden elkaar tot dat moment niet, hadden nog nooit met elkaar te maken gehad. Maar toen we die eerste avond bij elkaar aan tafel belandden, gebeurde er iets tussen ons. We raakten met elkaar in gesprek en de vonk sprong meteen over. Wauw, was alles wat ik kon denken. Achteraf hoorde ik dat dat wederzijds was geweest."

Sharon:
Lees ook:
Sharon: 'Ik was dertien, hij zeventien. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht'

"Klein detail wel: ik was op dat moment nog getrouwd. Nóg, en dat woord floepte er ook uit, toen mijn collega er iets over zei. Ik was al een tijd niet meer gelukkig in mijn huwelijk en het liep op zijn einde. Dus ja, ik was ontvankelijk voor deze nieuwe man, van wie ik gelijk zo onder de indruk was.

Die week zijn we een beetje met elkaar opgetrokken, maar we hebben niet naar elkaar uitgesproken hoe leuk we elkaar vonden. Dat gebeurde pas veel later. Eenmaal thuis hielden we contact via de werk-e-mail. We gingen een keer iets drinken en drie maanden later was het aan."

Tenminste niet alleen 

"Knalverliefd was ik, maar al na drie maanden maakte hij het uit. Zijn moeder was net overleden en hij had eigenlijk even geen ruimte voor mij; daar kwam het op neer. Ik snapte er niets van, voelde me ontzettend afgewezen. Toch hebben we altijd losjes contact gehouden. We bleven af en toe mailen, zagen elkaar een enkele keer of lunchten eens op het werk.

Op de een of andere manier konden we elkaar nooit echt loslaten, ook niet toen ik ging samenwonen met iemand anders. Niet per se de liefde van mijn leven, maar iemand met wie ik het prima naar mijn zin had. Dan was ik tenminste niet alleen."

"William mailde me ineens dat hij eigenlijk altijd had gehoopt dat het ooit weer wat zou worden tussen ons."

"In maart 2007, vijf jaar na die wintersport, mailde William me ineens heel openhartig dat hij eigenlijk altijd had gehoopt dat het ooit weer wat zou worden tussen ons. Ik las het op mijn werk en de tranen sprongen in mijn ogen. Ik ben gelijk naar de wc gerend. Want dat was precies waar ik stiekem ook op had gehoopt."

Hard to get spelen 

"Vanaf dat moment ging het vrij snel. We zijn wat gaan drinken en hoewel ik toch wat hard to get speelde – hij had mijn hart immers al een keer gebroken, dus ik was op mijn hoede – was William vastberaden. Hij sprak uit dat hij er echt voor wilde gaan. Daarop heb ik het uitgemaakt met de man met wie ik samenwoonde en sindsdien zijn William en ik samen.

Eind 2008 zijn wij gaan samenwonen en in 2012 zijn we getrouwd. Kinderen hebben we niet, bewust niet. Wel twee katten. En we zijn nog ieder jaar op wintersport geweest samen. Zonder die wintersport had ik hem nooit ontmoet denk ik, want op de een of andere manier hebben we op het werk nooit direct met elkaar te maken gehad."

Ger
Lees ook:
Ger zoekt na 50 jaar zijn vakantieliefde: 'Had haar nooit moeten laten gaan'

'Tegen zijn vrienden zei hij: 'Die meid is van mij vanavond''

Romy Wemer (24) was zoals ieder jaar op wintersport in Saalbach-Hinterglemm toen ze Maurice (24) tegen het lange lijf liep.

"Twee jaar geleden was ik met mijn ouders en een bevriend gezin op wintersport in Oostenrijk, zoals ieder jaar. Omdat het coronavirus toen nog rondging, zat echte après-ski er niet in. Je kon wel gewoon naar de kroeg, maar alleen als je een zitplek had.

Op een avond liep ik met mijn zusje de kroeg in, waar het vrij druk was. Zij zou een plek voor ons regelen, terwijl ik bier voor ons ging halen. Toen ik terugkwam, zat ze aan tafel bij een groep jongens, met wie ze al druk in gesprek was. Ze bleken bij ons in de buurt te wonen. Ik raakte aan de praat met Maurice, een knappe, amicale, lange jongen met een vlotte babbel. Ik vond hem gelijk aantrekkelijk. Die avond, na de nodige drankjes, hebben we voor het eerst gezoend."

Bram
Lees ook:
Bram uit B&B Vol Liefde stapelverliefd op Esra: 'Vanaf de eerste zoen raak'

"Mijn zusje vertelde het meteen tegen mijn vader: Romy is verliefd. Zelf zag ik het als een vakantieflirt, ik verwachtte na de wintersport nooit meer iets van hem te horen. Maar voor daar was het leuk. De dagen daarop zochten we elkaar steeds weer op, en aan het eind van de week wisselden we nummers uit."

Afspreken in Nederland 

"In de auto onderweg naar huis appte hij of ik in Nederland nog een keertje wilde afspreken. Mijn hoofd stond er even niet naar want ik zou een week later gaan verhuizen, terug naar het dorp waar ik vandaan kom, en waar hij dus in de buurt woonde.

Toen ik eenmaal was verhuisd, zijn we op date gegaan. Ik had hem opgedragen iets leuks te verzinnen, ik was benieuwd waar hij mee zou komen. Hij haalde me op en we zijn gaan schaatsen. Het was heel leuk. Zo leuk, dat we de dag erna weer afspraken. Vanaf toen was ik om. Het was duidelijk meer dan een vakantieflirt."

Deze
Lees ook:
Deze vakantieliefdes hielden stand: 'We zijn nu vier kinderen verder'

"Inmiddels wonen we samen. We hebben een klushuisje gekocht en zijn daar drie weken geleden ingetrokken. Allemaal dankzij de wintersport. Als onze paden elkaar die winter niet hadden gekruist, hadden we elkaar nooit gekend. Een gek idee wel.

Wintersport zal altijd een gedeelde passie van ons blijven. Vorig jaar ging hij met mijn familie mee op wintersport, weer naar Saalbach uiteraard, en toen hebben we samen dezelfde tafel in dezelfde kroeg opgezocht. Een leuk momentje. Hij vertelde me later ook dat toen hij me die avond binnen zag lopen, hij al tegen zijn vrienden had gezegd: 'Die meid is van mij vanavond'. Nou, niet alleen die avond dus."

Ex-vriendin probeert het opnieuw bij Saul in Winter Vol Liefde: 'Verrassing'

00:46
'Winter Vol Liefde' is vanaf maandag 18 december elke maandag tot en met donderdag te zien bij RTL 4 en een week vooruit te streamen bij Videoland.