Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Ik heb het helemaal gehad met die peperdure boodschappen'

Beeld © iStock

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week pakt ze er de rekenmachine bij om te kijken hoe ze nog meer kunnen bezuinigen. "Dat wordt een hoop prei en diepvriessperziebonen de komende tijd."

Al een tijdje was ik het zat. Die dure boodschappen. Ondanks nieuwsberichten dat het heus wel beter ging met de inflatie, merkte ik daar niets van in de supermarkt. Elke keer baalde ik weer bij het bestellen of afrekenen. Wat een sloot geld ging erdoorheen.

De dure decembermaand was begonnen met sinterklaascadeautjes en voor het hele gezin nieuwe mutsen en wanten, want die waren we natuurlijk allemaal kwijtgeraakt vorig jaar. Plus dikke jassen - want kinderen passen niet twee jaar in dezelfde winterjas. Helaas.

'Laten
Vorige week:
'Laten we eerlijk zijn: zo'n crompouce is toch niet te kanen?'

De eerste stap in het bezuinigen was de overbodige meuk eruit: geen kaasplankjes meer, dat was trouwens ook beter voor onze gezondheid, dus een cruijffiaans voordeel bij een nadeel. Geen dure drankjes meer, en koffie kocht ik bij een altijdkoffievoordeelwebsite. Dat er voor drie maanden koffie in de gangkast stond, nam ik maar voor lief.

We deden met alle 1+1-acties mee, maar dat gehamster was ik inmiddels ook helemaal zat. Natuurlijk keek ik elke week in de bonus, maar het leek wel of alle normale bonusaanbiedingen waren opgedroogd en er op steeds minder producten korting zat. Shampoo werd daarom vervangen door een goedkoper merk.

Bezuinigingstruc

Steunend aan de keukentafel bedacht ik wat we nog meer konden doen om te bezuinigen. Ik had mijn eigen tips uit dit lijstje al toegepast. We gingen amper nog uiteten en thuis laten bezorgen deden we ook niet meer. Mijn laatste bezuinigingstruc? Mijn mandje vullen en er daarna nog een keertje kritisch doorheen om vervolgens alles weer uit het mandje te pleuren wat niet strikt noodzakelijk was. Die truc hielp ook niet meer. 

Samen met manlief deden we een klein onderzoek op internet. "Sperziebonen uit de vriezer", mompelde hij. "Seizoensgroenten", mompelde ik terug. Aardappelen, spinazie uit de vriezer in plaats van vers. Alles wat over is, invriezen. Dubbele maaltijden koken. Ja, er kon her en der nog echt wat afgeschraapt.

Tijdens het eten gaven manlief en ik de kinderen een head’s up. "Jongens, ik ben die dure boodschappen zat. De rem gaat erop. Ook als we het wel allemaal zouden kunnen leien, dan ben ik het nog zat. Dan heb ik liever dat dat geld op mijn rekening eindigt en niet bij de super op de bank."

Minder avocado's, meer avg'tjes

De kinderen keken me glazig aan. "Dat betekent de komende tijd minder avocado’s eten, en meer avg’tjes, soep en kliekjes." De reactie was allerminst wat ik verwachtte. "Hoeraaa!!", klonk het in koor. Verbaasd keek ik mijn koters aan. "Aardappelen zijn toch echt het allerlekkerste?", zei Olle (9). "En kliekjes vind ik altijd zo gezellig, uit al die bakjes verschillende dingen snoepen", vulde Puk (11) aan.

Manlief en ik keken elkaar dankbaar aan. Want hoe karig ook, zolang onze kinderen de bezuinigingen nog als 'gezellig' omschreven, zaten we in een bevoorrechte positie. En dat beseften we maar al te goed.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.