Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Inges zoon (9) zoekt ruzie voor het slapengaan: 'Zeuren en klieren'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Inge begrijpt er niets van. De hele dag is het gezellig met haar negenjarige zoon, tot hij naar bed moet. Hoe zorgt ze ervoor dat hij zonder ruzie gaat slapen?

Bijna elke avond is het raak, zegt Inge. "Het kan de hele dag leuk en gezellig gaan met Berend, maar op het moment dat hij naar bed moet, gaat het mis. Bij het klaarmaken en lezen gaat-ie zeuren en klieren, en eenmaal in bed blijft hij roepen en van alles vragen. Pas als wij dan heel boos worden, houdt hij op. Soms denk ik: het lijkt wel alsof hij ruzie nodig heeft om te kunnen slapen. Dat is toch gek? Wat kunnen we hieraan doen?"

Elines
Vorige week:
Elines dochter (8) is gestrest door Sinterklaas: 'Hoe zorgen we voor rust?'

Inge’s zoon zoekt ruzie en hij krijgt het ook, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Hierbij moet je als ouder je grenzen aangeven en heel duidelijk zijn. Zeg dat je kind nog één vraag mag stellen en dat je daarna naar beneden gaat. Geef hem de keuze: of jullie lezen nog gezellig een paar bladzijdes in zijn boek of je gaat weg. Als hij ruzie blijft zoeken, voeg je de daad bij het woord en ga je naar beneden."

"Dan zal hij brullen en huilen, en veel ouders bezwijken op dat punt omdat ze het zielig vinden, maar je moet dan voet bij stuk houden. Natuurlijk kun je na vijf minuten even naar boven gaan om een knuffel te geven om het samen goed af te sluiten, maar daarna ga je weer weg. Dit is namelijk de les die kinderen soms moeten leren om zich beter te gedragen."

"Misschien wordt hij overdag een beetje vergeten en vraagt hij op het moment van naar bed gaan om die aandacht."

Om dit soort uitbarstingen ’s avonds te voorkomen kun je kijken naar wat erachter zit, adviseert Bobeldijk. "Het kan een kind om de aandacht te doen zijn. Misschien wordt hij overdag een beetje vergeten, en vraagt hij op het moment van naar bed gaan ineens om die aandacht – helaas niet op een positieve manier. Probeer al eerder het gesprek aan te gaan over hoe zijn dag was, zodat je kind even een momentje samen heeft."

Nog niet moe?

"En misschien gaat hij te vroeg naar bed en is hij nog helemaal niet moe, en is dit zijn manier om dat te uiten. Soms hanteren ouders onbewust te lang dezelfde bedtijd. Het kan de moeite waard zijn om te kijken wat er gebeurt als je dit aanpast."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.