Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Elines dochter (8) is gestrest door Sinterklaas: 'Hoe zorgen we voor rust?'

Foto ter illustratie Beeld © ANP Foto

Nu haar achtjarige dochter niet meer in Sinterklaas gelooft, dacht Eline verlost te zijn van alle decemberstress. Helaas is dat niet het geval.

Vorig jaar werd Eline op pakjesavond door haar dochter betrapt toen ze de cadeautjes achter de kliko wilde verstoppen. "Op dat moment zei ze er niet zoveel van, maar een paar maanden geleden stelde ze kritische vragen en heb ik haar op de hoogte gebracht van het Grote Geheim. Ze gelooft dus niet meer en ik had gehoopt dat dit voor meer rust zou zorgen. Maar ik merk nog steeds veel drukte en spanning bij haar. Hoe gaan we daarmee om?"

Tirza
Vorige week:
Tirza vindt schoonmoeder te streng tijdens het oppassen: 'Niet prettig'

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de hysterie rondom Sinterklaas is niet plotsklaps weg zodra kinderen niet meer geloven, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Vaak geloven kinderen met hun verstand niet meer in Sinterklaas, maar zodra die magie er weer is worden ze er in meegezogen. Sommige kinderen gaan dan zelfs weer even 'geloven'. Het is dus heel normaal dat een kind dat weet dat Sinterklaas niet bestaat, in deze periode toch weer druk wordt."

Duidelijkheid geven

"Belangrijk is om te kijken waar die drukte vandaan komt, bijvoorbeeld vanuit spanning, enthousiasme of vindt jouw kind het toch wel eng allemaal? Als er angst is voor het onbekende, dan is het goed om veel duidelijkheid te geven deze weken. Maak bijvoorbeeld een kalender waarop jouw kind kan zien op welke dag de schoen kan worden gezet en wanneer sint en de pieten op school komen."

"Stel jezelf de vraag of je overal aan moet meedoen: én de intocht, én Sinterklaas op het werk, én schoen zetten in de supermarkt?"

Om iets van rust in de tent te creëren, kun je ook kritischer naar de agenda kijken, tipt Bobeldijk. "Stel jezelf de vraag of je wel overal aan moet meedoen. Is het nodig om én naar de intocht te gaan, én naar Sinterklaas op het werk én de schoen te zetten in de supermarkt? Wees er selectief in aan welke prikkels je je kind blootstelt."

"Acceptatie brengt ook veel rust. Bedenk dat de drukte erbij hoort en vanzelf weer overgaat. Het is nu eenmaal een spannende periode, probeer er zo relaxed mogelijk doorheen te komen. Is je kind erg prikkelbaar? Laat ‘m dan maar even en hang zelf maar voor deze keer zijn jas op als hij daar moeilijk over doet. Pick your battles."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.