Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Selena wil graag nog een derde kindje, haar man moet er niet aan denken

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Selena dacht dat ze klaar was met kinderen krijgen, maar nu steekt de wens voor nog een baby toch de kop op bij haar. Een probleem: haar man ziet dit niet zitten. Hoe komen ze hieruit?

Haar twee kinderen zijn inmiddels acht en zes, en tegen alle verwachtingen in merkt Selena dat ze erg verlangt naar nog een kind. "Ik mis het knuffelen met zo'n klein hummeltje en zou graag nog een zwangerschap willen meemaken. Het lijkt me vooral erg gezellig, een derde erbij. Maar mijn man ziet dit niet zitten, hij vindt twee kinderen al genoeg werk. Ik weet dat ik hem niet kan dwingen, maar ik vind dit heel lastig te accepteren. Hoe ga ik hiermee om?"

Kim:
Vorige week:
Kim: 'Ik durf geen nee te zeggen tegen mijn zoontje'

Een wens voor nog een kind die niet door beide partners wordt gedragen kan veel verdriet, frustratie of onbegrip opleveren in huis, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Als je hier beiden heel anders in staat, is het de kunst om een manier te vinden om het gesprek hierover op een constructieve manier aan te gaan. Het helpt door interesse te tonen in het standpunt van de ander en open vragen te stellen aan elkaar."

In de praktijk kunnen deze thema’s heel lastig kan zijn, geeft Waanders toe. "Als je merkt dat dit gesprek continu voor veel frustratie zorgt, is het slim om met een relatietherapeut hierover in gesprek te gaan. Soms kunnen een of twee gesprekken al veel meer duidelijkheid en onderling begrip geven. Omdat het niet altijd de keuze zelf is die de frustratie veroorzaakt, maar onderliggende wensen die niet worden uitgesproken."

"Hoe meer je de optie voor een kind openhoudt, hoe meer dit tussen jullie kan blijven instaan."

Belangrijk is om de bezwaren van je partner niet te bagatelliseren, zegt de orthopedagoog. "Dit is immers hoe hij het ervaart. Op het standpunt van je partner heb je weinig invloed, het is zijn beleving en motivatie en het laatste wat je wilt is dat je hem dwingt tot die keuze. Je hebt meer invloed op jouw eigen gevoel en acceptatieproces. Probeer vervolgens ook voor jezelf die keuze te maken en je te focussen op het stuk acceptatie: hoe meer je de optie voor een kind nog openhoudt, hoe meer dit tussen jullie kan blijven instaan in jullie relatie."

Afscheid van een plaatje

"Het is oké om hier verdrietig over te zijn, maak hier ook ruimte voor. Je neemt afscheid van een plaatje wat je voor ogen had en niet meer tot een van de mogelijkheden behoort. Het kan helpen om een brief te schrijven waarin je jouw gevoelens op papier zet of praat met een fijne buurvrouw of vriendin. Iemand die jou begrijpt en naar je luistert."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.