Ga naar de inhoud
Nooit meer

Eline wil nooit meer botox gebruiken: 'Volgens de arts had ik domme pech'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: op aanraden van haar arts besloot Eline (27) botox in te laten spuiten, om eindelijk verlost te zijn van de hoofdpijn waar ze al jaren last van had. Dit pakte helaas verkeerd uit. "Mijn hoofd was rood en opgezwollen, ik kreeg mijn ogen amper open."

"Het is nu drie maanden geleden dat ik botox heb gebruikt, en als ik de tijd kon terugdraaien was ik er nooit aan begonnen. Ik vind het zó suf van mezelf dat ik er toch voor gezwicht ben, hoewel mijn vrienden en familie zeggen dat ik het allemaal niet had kunnen voorzien. Maar ik had naar mijn eerste reactie moeten handelen, mijn gevoel zei al meteen dat ik het niet moest doen. Als ik daarnaar had geluisterd, had het mij een hoop ellende en pijn bespaard."

Hester
Vorige week:
Hester werd als baby gestolen: 'Ik wil nooit meer zonder identiteit leven'

"Al zeker tien jaar lang heb ik last van hevige hoofdpijn en migraineaanvallen. Dit begon in mijn puberteit en heeft nog altijd veel invloed op mijn dagelijkse leven. Als ik een afspraak met een vriendin maak, kan het zomaar zijn dat ik toch moet afzeggen omdat ik hoofdpijn heb. Al zo vaak zijn mijn plannen hierdoor verpest en heb ik feestjes gemist of me ziek moeten melden op mijn werk. Daar baalde ik van."

Onbeweeglijk strak voorhoofd

"Drie maanden geleden had ik een afspraak met de neuroloog. Door de jaren heen heb ik verschillende medicijnen geprobeerd tegen de hoofdpijn, maar niets hielp. Toen opperde de arts de mogelijkheid om botox te laten inspuiten. Hij zei dat dit heel goed kon helpen tegen mijn klachten. Ik ben geen fan van botox en riep meteen dat ik dat niet ging doen. Ik vind het ook helemaal niet mooi als iemand een onbeweeglijk strak voorhoofd heeft door de botox. Ik associeer het met ijdelheid en als middel tegen rimpels, hoezo zou ik dat als zevenentwintigjarige laten doen?

Maar volgens mijn arts zou de botox de spieren in mijn hoofd platleggen en dat kon helpen tegen de druk in mijn hoofd, waar ik pijn van kreeg. Mijn migraineaanvallen waren vreselijk. Dat is geen gewone hoofdpijn die met een paracetamol weer verdwijnt. Vaak lig ik dan een hele dag plat op bed met de gordijnen dicht, want zelfs licht veroorzaakt pijn. Omdat mijn arts zo stellig was dat botox mij kon helpen, besloot ik toch maar een afspraak in te plannen."

Botox
Lees meer:
Botox tegen migraine: 'Minder expressie, maar wel afname klachten'

"Natuurlijk deed ik research van tevoren. Online zocht ik naar informatie over eventuele bijwerkingen. Ik las dat slechts één op de zoveel duizend mensen een allergische reactie krijgt. Dat baarde me een beetje zorgen, want ik ben voor veel dingen allergisch: bepaalde shampoos, crèmes en parfum, maar ook noten en melk. Maar mijn arts zei dat allergie vrijwel nooit voorkomt bij botox en dat stelde me gerust."

Na kwartier weer buiten

"De behandeling zelf werd in het ziekenhuis uitgevoerd door de neuroloog en dat ging prima. Ik was zenuwachtig omdat ik niet wist wat ik kon verwachten en ik was bang dat het pijn ging doen.

Dat viel reuze mee. Er werden meerdere prikjes gezet in mijn voorhoofd en bij mijn wenkbrauwen. Na een kwartier stond ik alweer buiten met een gerustgesteld gevoel. Ik hoopte eindelijk verlost te zijn van die hoofdpijn."

Spijt
Lees ook:
Spijt van je cosmetische ingreep: 'Was ik er maar nooit aan begonnen'

"Tegen de avond viel het mij op dat mijn oogleden een beetje dik waren. Daar stond ik niet heel lang bij stil. Maar toen ik de volgende ochtend wakker werd, kreeg ik mijn ogen amper open. Ze waren helemaal dik en rood, ik schrok me rot. Direct belde ik mijn arts. Ik stuurde hem foto’s en later mocht ik langskomen."

"Ik schoot in de paniek. Ik kon toch niet drie maanden zo rondlopen?"

"Hij bevestigde dat ik een allergische reactie op de botox had. Dit had hij nog niet eerder meegemaakt, volgens hem had ik domme pech. Helaas kon hij ook weinig voor mij doen, de botox moest vanzelf uitgewerkt raken en dat ging zo’n drie maanden duren. 

Toen schoot ik in de paniek. Ik kon toch niet drie maanden zo rondlopen? Verdorie, dacht ik. Ik had gewoon voet bij stuk moeten houden en dit niet moeten doen. Mijn gevoel zei het al, ik had dat genegeerd en nu zat ik met de gevolgen."

Geen zin in starende blikken

"Los van de dikke oogleden werd mijn hoofd rood en warm, ook ging het jeuken en pijn doen. Mijn lichaam reageert gewoon heel heftig op stoffen die er niet thuishoren. Uiteindelijk heb ik me een paar dagen ziek moeten melden omdat ik zoveel pijn had en met moeite uit mijn ogen kon kijken. Ik kreeg anti-allergiepillen waardoor de zwelling langzaam iets minder werd, maar helaas niet helemaal verdween.

Wekenlang ben ik niet uit geweest omdat ik me schaamde voor mijn uiterlijk en geen zin had in starende blikken. Soms was ik bang dat ik nooit meer de oude zou worden."

Meer
Lees ook:
Meer complicaties na fillers: 'Er vormden keiharde bergen onder mijn ogen'

"Inmiddels is er van de allergische reactie weinig meer te zien, alleen in de ochtend zijn mijn ogen nog wat dik. Hopelijk verdwijnt dat ook snel. Ik deel mijn verhaal omdat ik hoop dat anderen hiervan leren. Doe je research, want het kan zomaar zijn dat je er veel last van gaat krijgen als je hier net als ik gevoelig voor bent – óók als je het door een goede arts laat doen."

Rimpels omarmen 

"Ik heb me in het ziekenhuis laten behandelen, heus niet via een schimmige aanbieding bij iemand zonder medische ervaring. En toch ging het mis. Tegen mijn arts heb ik gezegd dat ik never nooit meer aan de botox ga. Ook niet als ik ouder word. Tegen die tijd moet ik mijn rimpels maar omarmen."

Wegens privacyredenen is Elines naam gefingeerd.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl