Ga naar de inhoud
De keuze van...

Monica Geuze: 'Er is niets kutter dan jezelf teleurstellen'

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Dit keer: presentatrice Monica Geuze (28), vanaf volgende week te zien als kersvers panellid in The Masked Singer. "Ik weet hoe bizar warm en claustrofobisch het is in zo’n pak."

Dat ze een miljoenenpubliek kan boeien met vlogs, podcasts en Videoland-series wisten we al, maar vorig jaar bleek Monica Geuze ook nog heel aardig te kunnen dansen en zingen. In een knalroze flamingopak, zelfs. Ze schopte het tot de finale van The Masked Singer.

Nu is ze terug, ditmaal in haar eigen outfit: ze voegt zich bij panelleden Carlo Boszhard, Gerard Joling, Loretta Schrijver en Buddy Vedder. Dit seizoen vormen ze één groot team. "De opnames voelden niet als werk, maar als een avondje uitgaan", vertelt ze. "Je gaat zitten en krijgt de ene na de andere fantastische act te zien. Leuke nummers, choreografieën en karakters: het is gewoon een avond entertainment."

We leggen Monica 15 keuzes voor.

Hans
Vorige keer:
Hans Klok: 'Je moet net zolang doorgaan tot je 'n levende legende bent'

1. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

"Naar het journaal kijk ik al jaren niet meer, dus daar ga ik zappend langs. Ik ben meer van de nieuwsapps en het voorpaginanieuws, bijvoorbeeld op de app van NU.nl en de website van De Telegraaf. Ook op Instagram en TikTok zie ik veel nieuws voorbijkomen. Dat ik zelf het achtuurjournaal haalde omdat ik stopte met vloggen op YouTube, vond ik wel heel grappig. Achteraf, dan.

Op het moment zelf dacht ik alleen maar: oké, whatever. Ik lag namelijk doodziek op bed, dus ik kon niet eens kijken naar alle appjes die binnenkwamen. Twee weken later keek ik pas goed naar alle reacties en dacht ik: o mijn god, ik was gewoon op het journaal. Bizar. Alsof ik dood was, haha. Ik denk gewoon dat het bij gebrek aan beter nieuws was, hoor."

2. Een dag zonder social media of een dag zonder tv?

"Een dag zonder tv, hoewel ik best veel programma’s kijk. Voor Expeditie Robinson zet ik echt een wekker, zodat ik geen spoilers zie. Kopen zonder kijken, The Masked Singer en Married at First Sight vind ik ook heel leuk. En het is heerlijk om tijdens het koken RTL Boulevard aan te hebben. Ik ben lang gestopt met tv-kijken en had op een gegeven moment niet eens meer een televisie thuis.

Maar sinds ik moeder ben, vind ik het heerlijk om voor of na het eten tv te kijken, zoals ik vroeger thuis ook deed. Of ik ook veel op social media zit? In gezelschap absoluut niet, maar als ik in mijn eentje ben, zit ik eigenlijk altijd op mijn telefoon. Nieuws lezen, in contact blijven met vrienden, kijken wat er gebeurt op TikTok en daar zelf iets voor maken."

Monica
Lees ook:
Monica Geuze emotioneel door woorden jarenlange volgers: 'Dit is zo lief'

3. In het flamingopak of raden wie in het flamingopak zit?

"Ik raad liever wie er in het pak zit. Meedoen aan The Masked Singer kan natuurlijk maar één keer, raden kan het hele seizoen lang. Ik had er ontzettend veel lol in, ook al was ik verschrikkelijk slecht in raden. Ik dacht: misschien werkt het in mijn voordeel dat ik zelf in zo'n pak heb gezeten, dat ik snap hoe de hints werken en wat jonge namen ken. Maar het hielp niets.

Alle deelnemers hebben het fantastisch gedaan, zeker als je bedenkt hoe bizar warm en claustrofobisch het is in zo’n pak. Dat heb ik iedereen gezegd, want ik weet hoe zwaar het is om daarin te moeten dansen en zingen. En hoe ontmoedigend het is om na een week repeteren en choreografieën leren te horen: 'Nou, die flamingo is geen danseres.'"

4. Rodeloperjurk of chillpak?

"Oeh, toch dat chillpak. Een rodeloperjurk vind ik ook erg leuk, maar die zit nooit echt comfortabel. In een joggingpak voel ik me meer op mijn gemak. Bovendien ga ik niet vaak naar rodeloperfeestjes. Het Gouden Televizier-Ring Gala heb ik vorige maand overgeslagen, omdat ik opnames van The Masked Singer had.

Werk gaat voor op zulke avonden. Jammer, maar uiteindelijk heb ik beide prijzen waarvoor ik genomineerd was (Talent en Online Videoserie, red.) niet gewonnen. Het was pas echt superjammer geweest als ik een prijs niet in ontvangst had kunnen nemen."

Monica
Lees ook:
Monica Geuze nieuw panellid in The Masked Singer

5. Twee Videoland-titels: Temptation Island of Geuze & Gorgels?

"Geuze & Gorgels. Ik ben blij dat er mensen naar kijken, want het voelt soms alsof ik in dat programma alleen maar lol trap met mijn beste vriend. Kaj (Gorgels, red.) en ik presenteren Temptation Island ook samen en maken een podcast, maar het voelt nooit als werk. Waarom het zo goed klikt? We hebben dezelfde humor en durven alles tegen elkaar te zeggen, zonder bang te zijn elkaar te kwetsen of te choqueren."

6. Ster in je eigen realityserie of een rol als presentator?

"Ik vind presentator zijn echt veel leuker. Op mijn YouTube-kanaal ging het acht jaar over mezelf, op alle social media gaat het over mezelf, in de podcast gaat het veel over mezelf. Ik vind het heerlijk als het een keer over iemand anders gaat. Als ik nu word benaderd om een programma te maken over mij, wijs ik dat aanbod eigenlijk altijd af. Ik wil me nu gewoon focussen op presenteren en daar beter in worden."

7. Open boek of privé?

"Ik ben een open boek, maar hou ook heel veel privé. Er zijn geen onderwerpen waar ik het niet over wil hebben met vrienden en familie. Maar met mensen die ik niet goed ken, ben ik toch meer op mezelf."

Monica
Lees meer:
Monica Geuze zoekt de nieuwe Bachelor: aanmelden kan hier

8. De Bachelor of De Bachelorette?

"Dan kies ik voor De Bachelor, want dat ga ik nu voor het eerst presenteren. Ik vond het grappig dat mensen op basis van een promofilmpje dachten dat ik zou meedoen aan De Bachelorette, zo was dat filmpje ook bedoeld. Maar nee dus! Ik presenteer het dit jaar wel weer. Een mooi programma. Ik heb ook Love Island en Temptation Island gepresenteerd, maar die zitten toch meer in de guilty pleasure-hoek.

De Bachelor en De Bachelorette zijn wat serieuzer. Het is al bijzonder dat één iemand zich kwetsbaar opstelt, en al helemaal dat twintig anderen dat ook doen en – met camera’s erbij – uitzoeken of er liefde kan ontstaan. Twee mensen die verliefd op elkaar worden, dat is gewoon leuk om naar te kijken.

Of ik zelf ooit zou meedoen? Nee, ik heb niet het idee dat dat voor mij de manier is om een relatie te beginnen. Uitzoeken of je elkaar leuk vindt zou ik niet in het openbaar willen doen, maar juist privé."

Monica
Lees ook:
Monica Geuze bevestigt relatiebreuk in allerlaatste vlog: 'Voelt zo raar'

9. Single of samen?

"Nou, voor nu is het single, want dat ben ik. Maar het lijkt me uiteraard ook leuk om op een gegeven moment die echte liefde van mijn leven tegen het lijf te lopen. Al ben ik niet wanhopig op zoek, hoor. Ik vind het leuk om te daten, zonder per se op zoek te zijn naar liefde. Ik heb eigenlijk altijd in relaties gezeten en nu ben ik een beetje aan het uitvogelen welke eigenschappen de ideale man zou moeten hebben. Dat is trouwens moeilijk te zeggen, want liefde heeft uiteindelijk te maken met aantrekkingskracht, voor elkaar willen kiezen en ervoor gaan. Het heeft geen zin om een lijstje te maken: hij moet elke avond zijn tanden vijf minuten poetsen. Het gevoel moet gewoon ontstaan."

"Als ik met vrienden tv kijk, zeg ik over mensen die voorbijkomen ook dingen waar de honden geen brood van lusten."

10. Lachen of huilen om kritiek?

"Lachen. Het ligt natuurlijk aan wat voor soort kritiek het is, maar de laatste keer dat ik heb gehuild om kritiek is echt jaren geleden. Ik weet niet eens meer waar dat over ging. Op social media kan iedereen iets over je zeggen, zelfs met een fake account. Ik vind het heel zielig dat mensen de moeite nemen om dat te doen, maar mensen vinden nou eenmaal iets van je. Als ik met vrienden televisie zit te kijken, zeg ik over mensen die voorbijkomen ook dingen waar de honden geen brood van lusten. Alles wat ik denk, flap ik er dan gewoon uit. Ik zou alleen nooit de behoefte voelen een negatieve comment te plaatsen.

Toen ik net begon met vloggen, dacht ik: als ik veel opmerkingen krijg die me raken, stop ik ermee. Maar waarom zou ik in vredesnaam stoppen met iets wat ik leuk vind vanwege opmerkingen van onbekenden? Mijn passie voor mijn werk is groter dan haatreacties van mensen die ik nooit ga zien of ontmoeten. Ik vind wel dat ik af en toe moet nadenken over wat ik post, wat ik zeg en wie ik daarmee bereik. Vroeger kreeg ik weleens kritiek omdat ik een voorbeeldfunctie voor kinderen zou hebben. Dan dacht ik: die opvoedkundige taak ligt niet bij mij. Hoewel ik mezelf nog steeds niet als een voorbeeld zie, weet ik wel dat ik een relatief groot publiek heb. En ja, daar kun je best rekening mee houden."

Monica
Lees ook:
Monica Geuze in tranen door trauma gewapende overval: 'Nog steeds dagelijks invloed'

11. Overal herkend of anoniem over straat?

"Anoniem over straat, heerlijk. Of ik dat weleens kan? Zeker, ik woon in Amsterdam, een drukke stad waar ik echt niet overal word herkend. Dat gaat gelukkig prima."

12. Influencer of ondernemer?

"Het werkt twee kanten op, want de bekendheid als ondernemer (Monica is eigenaar van lifestylemerk SOPHIA MAE, red.) komt natuurlijk door het influencen. Maar ik moet zeggen dat ik nu de meeste passie voel voor ondernemen, omdat het iets nieuws is. Geen dag in mijn leven ziet er hetzelfde uit: soms zit ik op kantoor, soms heb ik overdag of ’s avonds opnames. De enige regelmaat die ik heb, is dat ik mijn dochter naar school breng. Gelukkig werken bij ons bedrijf leuke meiden, die de boel draaiende houden als ik mijn focus even ergens anders op moet leggen."

"Het lijkt me vreselijk om dood te gaan met allemaal geld op de bank dat bedoeld was voor later."

13. Amsterdam of Rotterdam?

"Amsterdam. Daar woon ik al sinds mijn achttiende, toen ik op kamers ging met twee vriendinnen uit Rotterdam. Die stad vind ik ook fantastisch, ik kom uit die omgeving. Maar Amsterdam heeft toch wel een beetje mijn hart gestolen. Ik ben niet van plan om weg te gaan. Van een strijd tussen beide steden heb ik trouwens nooit iets gemerkt, tenzij Ajax en Feyenoord tegen elkaar spelen. Of ik een Ajacied ben? Ja, maar ook een Feyenoorder. Ik ga graag naar wedstrijden op zondagen, maar ik kan niet zeggen dat ik voor één specifieke club ga."

14. Sparen of spenden?

"Oeh, lastig. Ik ben toch eerder een spender. Het lijkt me vreselijk om dood te gaan met allemaal geld op de bank dat bedoeld was voor later, terwijl dat later er nooit van komt. Waar ik graag geld aan uitgeef? Heel veel horeca en vakanties, ervaringen dus. Ik koop ook graag kleding, maar word toch blijer van een avond lekker met vrienden in een restaurant zitten."

Inbox
Lees ook:
Inbox Monica Geuze stroomt vol met vrouwen die seks willen

15. Terugblikken of vooruitkijken?

"Vooruitkijken. Ik blik eigenlijk nooit terug. Aan het verleden kun je toch niks meer doen, dus je kunt beter proberen de situatie zo aangenaam mogelijk te maken. Zo heb ik mijn auto eens tegen een muur aangereden. Een vriend van me zei laatst: 'Toen ik jou voor het eerst ontmoette, was dat net gebeurd en was je daar zo laconiek over dat ik dacht dat je een verwend kutwijf was.' Tja, ik had er ook de hele dag over kunnen huilen en mensen vermoeien met mijn verhaal en hoe kut ik het vond, maar daar heeft niemand wat aan. Tuurlijk baalde ik, maar je kunt beter verdergaan met een lach: het is nou eenmaal gebeurd, morgen gaan we naar de garage. Anders laat je je dag erdoor verpesten.

Ik probeer trouwens ook niet te ver vooruit te kijken. Als je jezelf doelen stelt, is er een kans dat je jezelf gaat teleurstellen. En er is niks kutter dan jezelf teleurgesteld te hebben. Ik vind dat je een beetje mild voor jezelf moet zijn. Het enige doel dat ik heb, is altijd iets doen waar ik blij van word. Zolang je dat doet, hoef je nooit van jezelf te balen omdat iets niet is gelukt."

Monica Geuze is vanaf vrijdag 10 november te zien in The Masked Singer, elke vrijdag om 20.00 uur op RTL4. 

Monica Geuze: 'Lekker om me onzeker te voelen'

07:25