Ga naar de inhoud
Liefdesles

Eleanor (74): 'Geen drie orgasmes per nacht meer, wél een fijn samenzijn'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Eleanor (74) mag dan in de herfst van haar leven zijn aanbeland, ze wil zich nog wel graag bemind voelen. Gelukkig vond ze onlangs weer een 'second love'.

"Beneden de zeventig ga ik niet. Ik weet dat ik er nog goed uitzie, maar ik voel de fysieke aftakeling toch. Het moet wel een beetje gelijkwaardig voelen. En los van het lijfelijke: binnen mijn generatie hebben we het toch over dezelfde dingen. Jongere mannen hebben ook jongere vrouwen en kinderen. Dat is verbindend. Boven de tachtig weet ik niet zo goed wat er dan nog mogelijk is.

Er is voor vrouwen wel keuze op de datingsite Second Love, mannen hebben het beduidend moeilijker. Maar goed, ook ik moet geduld hebben, want ik wil wel dat het open en eerlijk is aan beide kanten. Stiekem gedoe, daar ga ik niet aan beginnen. Na seks voor een nachtje voel ik me toch een beetje besmeurd. Ik wil openheid van zaken, respect voor het thuisfront en dat betekent dat ik soms een jaar moet wachten. Tja, dat is dan maar zo."

Janneke:
Vorige week:
Janneke: 'Ik dacht dat ik geghost werd, maar hij bleek in de bak te zitten'

"Mijn man en ik zijn al veertig jaar samen, maar ik heb het grootste deel van mijn leven alleen gewoond. Na mijn eerste huwelijk bleef ik alleen met de kinderen en zagen we elkaar in de weekenden. Toen zij de deur uit waren, trok ik bij hem in. Maar onze levens verschilden zoveel van elkaar dat ik toch weer een appartement in de stad kocht voor mezelf. Ik werkte nog veel en mijn leven als moeder was dusdanig druk en belastend voor iemand die bewust geen kinderen heeft, dat we beter af waren met ieder ons eigen plek."

Derde tweede relatie

"Sinds mijn pensioen ben ik weer bij hem gaan wonen, en het is goed zo. Het is zo gegroeid, maar ik zou er nooit meer voor kiezen. Ik vind het heerlijk om af en toe even in mijn eigen energie te zitten, en hij ook. We maken geregeld korte tripjes in ons eentje. Lange reizen doen we met elkaar, en met de camper gaan we ook vaak samen op pad.

Maar we gunnen elkaar ruimte, in alles. We hebben een open relatie, want ik heb meer behoefte aan seksualiteit. Dat begon jaren geleden, toen ik weer alleen ging wonen. Inmiddels ben ik aan mijn derde tweede relatie begonnen. Die vorige twee duurden allebei een jaar of tien. Zij hadden ook allebei een echtgenote die wist met wie hun man af en toe een nachtje weg was. Juist door die openheid kan er een vervullende verbondenheid ontstaan."

Joost
Lees ook:
Joost (61) heeft twee vrouwen: 'Ik voel voor beiden evenveel liefde'

"Niet dat je thuis alle details deelt overigens. Dat hoeft ook helemaal niet. Kinderen willen er over het algemeen niks van weten, helemaal niet van oudere ouders. Dat vind ik wel jammer, want ook dit deel van het leven gaat door.

Ook vriendinnen kunnen afkeurend reageren, dat vind ik soms wel lastig. Het voelt alsof een deel van mijn leven, dat voor mij belangrijk is, in de schaduw staat. Alsof dat niet mag bestaan. Ik wil dit deel van mijn leven behouden. Het fysieke contact en ook de orgasmes. Het is pijnlijk dat sommige mensen dat niet willen begrijpen."

Langdurige ontmoetingen

"Met mijn minnaar heb ik langdurige ontmoetingen, 24 uur minstens, soms twee nachtjes. Ik maak een afspraakje, we gaan bijvoorbeeld naar het theater en naar een hotel. Voor een dag ligt alles in mijn handen, dat vind ik prettig. Dat heeft niks met controle te maken, maar vooral met het plezier van zelf kunnen bepalen.

Eens in de maand is genoeg. Het zijn geen drie orgasmes meer per nacht, maar wel een fijn samenzijn. Soms ontmoeten we elkaar ook drie maanden niet, als het leven er tussendoor komt." 

75-plussers
Lees meer:
75-plussers hebben vaker seks, jongeren tot 25 jaar juist minder

"Familie gaat altijd voor. Ik ga ook niet appen als mijn kleinkinderen hier zijn, zelfs niet als ik verliefd ben. Ja, die gevoelens mogen er zijn. Ik verlies me er niet in, want mijn gezin staat altijd op de voorgrond en dat is bij die ander net zo."

Nog seksueel actief

"Juist door die duidelijkheid is ons contact voedend naar elkaar. Vanuit die vrijheid kan een band juist intens en intiem voelen. Ik ben blij dat mijn man dit begrijpt en me dit gunt, want ik heb me lang ontrouw gevoeld. Het was ook best even slikken, als hij dan binnenkwam en zei dat hij verliefd was.

Maar ik was ook blij voor hem. Geniet ervan, ik red me wel. We hebben elkaar nooit vastgehouden op zo’n manier. Nu is hij niet meer seksueel actief en ik juist wel. Zolang ik dit kan, wil ik dit behouden. Met alles erop en eraan."

De naam Eleanor is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.