Ga naar de inhoud
Liefdesles

Janneke: 'Ik dacht dat ik geghost werd, maar hij bleek in de bak te zitten'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. In de elf jaar dat Janneke (36) vaste verkering had met John, is de wereld van liefde vinden compleet veranderd. Een date regel je gemakkelijk via je telefoon, maar dat blijkt niet altijd een voordeel.

"Nooit gedacht dat ik zo ouderwets zou zijn. Dat ik op m’n 36e zou zeggen dat vroeger alles beter was, maar als het op de liefde aankomt, is dat echt zo. John leerde ik kennen op de Pabo, het vriendje daarvoor bij dansles. Als je vrijgezel was, zocht je elkaar op tijdens het uitgaan en als je eenmaal gesetteld was, ging je samen uit, of met een grote vriendengroep. Ik verheugde me na de breuk met John weer op mijn vrijgezelle leven, maar daar kom ik toch echt van terug."

'Mijn
Vorige week:
'Mijn relatie strandde bijna door mijn ADHD'

"Nu kom ik eens in de maand in de stad met twee andere single vriendinnen en tref daar mannen die na een avondje dansen en sjansen stiekem toch een gezin thuis hebben. Soms hoor je het pas na drie dates, soms alleen via via. Datingapps? Net zo. Ik ben niet onknap, heb m’n zaken op orde en gelukkig ook best wat matches. Op woensdag regel ik met gemak een date voor zaterdag, dat is het probleem niet. Ik ben gewoon klaar met dat losse zand.

Ik wil vaste grond onder de voeten en dat lijkt steeds vaker te veel gevraagd. Een gesprek op zo’n app of via WhatsApp blijkt vrijblijvender dan ik dacht, terwijl andere mannen juist meteen vrienden willen worden op alle sociale kanalen. Ik heb mannen gedatet die mij leuker vonden dan ik hen, mannen gezien die nog helemaal niet klaar waren voor de commitment die ik wel zoek en mannen die na een ontmoeting of vijf stilletjes via de achterdeur verdwenen."

'Ligt niet aan jou, maar aan mij'

"'Ghosten' heet dat, leerde ik van mijn beste vriendin. In eerste instantie werd ik er vreselijk onzeker van. Had ik iets verkeerd gedaan? Wilde ik te graag? Een keer vroeg ik het, en dat leverde me de klassieke 'het ligt niet aan jou, maar aan mij' op.

Een ander stuurde ik na vier onbeantwoorde berichten in drie weken een pittig bericht, dat hij op z’n minst de ballen kon hebben om me af te wijzen in plaats van te negeren. Hij schreef 'sorry' terug, met een paar smoezen over moeilijk en druk. De volgende dag bleek ik geblokkeerd."

Zij
Lees ook:
Zij swipeten naar de ware: 'Ik zat één dag op Tinder, dat verzin je toch niet?'

"Ik heb er mijn buik vol van. Hoe vind je nog liefde als iedereen bewust meerdere opties houdt? Zelf was ik geen haar beter trouwens. Tot vorig jaar had ik ook met gemak twee of drie dates per week, met verschillende mannen. Soms alleen een drankje, soms alles erop en eraan. Maar ik doe het niet meer. Het voelt leeg en zelfs een beetje eenzaam, ondanks de aandacht.

Voortaan date ik nog met één man tegelijk, besloot ik dit jaar. Ik ontmoette Martien, een grappige Rotterdammer met twee kinderen. Prima relatie met zijn ex, een baan, een huis en ook nog geïnteresseerd in wat ik zoal meemaakte buiten het weekend om. Dit kon zomaar eens wat worden, hoopte ik."

Heel voorzichtig

"We zagen elkaar niet vaak. Met kinderen en een aardige reisafstand was afspreken een klus. Maar om de week lukte het zeker. Hij was wel heel voorzichtig. Zijn kinderen mochten niet weten van mijn bestaan en meer dan eens zegde hij een afspraak af omdat er iets met kind of werk tussenkwam.

Echt juichen deed ik dus nog niet, maar ik maakte er geen punt van. We zouden samen naar Pinkpop gaan, een dagje, en dat vond ik commitment genoeg. Maar de avond voor vertrek had hij me geen welterusten gewenst, wat hij meestal wel deed. Op de dag zelf reageerde hij niet op mijn berichtjes en belletje. Tegen twaalf uur was ik inmiddels zo boos dat ik een vriendin heb meegevraagd en de rest van de dag niet meer naar mijn telefoon heb gekeken."

Irene:
Lees ook:
Irene: 'Blijkbaar ben ik liever alleen en helemaal mezelf dan samen en onvrij'

"Eenmaal thuis kon ik het niet laten om nog een keer te appen, en zag ik maar één vinkje. Nou ja zeg! Had hij zijn telefoon nou gewoon uitgezet zonder op mij te reageren? Na drie maanden daten en een festival op de planning? Ik dacht dat ik geghost werd en was laaiend, maar hij bleek in de bak te zitten."

Goud in handen 

"Pas op maandagochtend stuurde hij een laffe sorry en een verhaal over een gevecht in de buurt waar hij tussen was gesprongen. Een vader van drie kinderen, een vent van 42. Tuurlijk.

Maar joh, daar heb ik toch helemaal geen zin in? Ik wil een man die ziet dat hij goud in handen heeft met mij, en die de ballen heeft om daarvoor te gaan. En tot die tijd maak ik het vooral gezellig met mezelf."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.