Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Milou's dochter (7) flapt alles eruit: 'Zo, die is dik!'

Beeld © iStock

Milou heeft soms het schaamrood op de kaken staan door wat haar zevenjarige dochter er allemaal zonder filter uitgooit. Hoe brengt ze haar dochter meer tact bij?

Milou weet niet goed wat ze aan moet met de verbale uitingen van haar dochter: "Zoey is nogal een flapuit en heeft een sterke mening. Op zich geen slechte eigenschappen, maar soms zegt ze dingen die écht niet kunnen. Dan roept ze op straat over iemand: 'Zo, die is echt dik!' Ik heb haar al vaak uitgelegd dat dit kwetsend is en dat ze niet zomaar alles mag zeggen, inmiddels is ze oud genoeg om dat te snappen - zou je denken. Hoe ga ik hiermee om?"

De
Vorige week:
De 15-jarige zoon van Debbie rookt: 'Hoe zorg ik ervoor dat hij stopt?'

Iets wat niet mag, is vaak juist interessant voor kinderen, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog. "Dat betekent echter niet dat je niet op hun niveau perfect kunt uitleggen dat sommige dingen pijn of verdriet doen bij de ander. Geen enkel kind vindt het leuk om een ander pijn te doen. Vaak roepen ze dingen vanuit een verwondering of simpele constatering."

"Ouders zijn geneigd om te denken dat ze iets duidelijk hebben uitgelegd aan hun kinderen, maar is dat wel zo? Misschien moet je er nog eens goed voor gaan zitten en uitleggen dat het misschien wel klopt dat een persoon dik is, maar dat diegene dat niet hoeft te horen."

"Vraag jouw kind hoe zij het zou vinden als iemand commentaar op haar uiterlijk levert."

Ook daarna zal het heus nog weleens fout gaan, maar een kleine correctie is dan vaak genoeg, zegt psycholoog Niks. "Belangrijk is om dan niet in een kramp te schieten en alles te ontkennen, in een poging om de boel te verzachten. Leg rustig uit aan je kind dat ze misschien wel gelijk heeft. Maar dat ze die persoon en het verhaal erachter niet kent. Dat het uitspreken kwetsend is, en dat we dat niet willen."

"Vraag jouw kind hoe zij het zelf zou vinden als iemand commentaar op haar uiterlijk levert. Waarschijnlijk niet leuk, dus jullie stoppen ermee om dat hardop te doen. Ze mag benoemen wat ze ziet, maar alleen onder vier ogen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.