Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Isabel vindt haar oudste kind leuker dan haar jongste: 'Ben er niet trots op'

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Als Isabel heel eerlijk is, vindt ze haar oudste zoon leuker dan haar jongste. Ze worstelt met haar voorkeurgevoelens en wil haar zoons gelijk behandelen. Hoe gaat ze hiermee om? "Mensen houden van mensen die op hen lijken"

"Het is heel moeilijk om toe te geven, maar ik merk dat ik mijn oudste zoon van acht stiekem leuker vind dan zijn jongere broertje", zegt Isabel. Ze is er niet trots op dat ze een voorkeur heeft. "Hij lijkt meer op mij, we zijn beiden rustig en houden van tekenen en wandelen. Mijn jongste kind is vaak ontevreden en boos, dat vind ik lastig."

Nina's
Vorige week:
Nina's dochtertje (10) is ongesteld: 'Ze schaamt zich'

"Ik behandel mijn zoons hetzelfde en hou heel veel van beiden, maar soms ben ik bang dat de jongste toch iets van mijn voorkeur meekrijgt. Dat wil ik niet. Hoe ga ik om met deze gevoelens?"

Mensen houden van mensen die op hen lijken en uit hetzelfde hout zijn gesneden, verklaart Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Dat is een natuurlijk instinct. Waarschijnlijk ziet deze moeder in haar oudste kind iets van zichzelf waar ze blij mee is."

Je zoon is meer dan alleen zijn gedrag"

"Het 'boze' van het jongere kind kan een kant zijn van haarzelf of haar man waar ze meer moeite mee heeft. Stel jezelf de vraag wat het is in het gedrag van je jongste kind wat jou zo raakt. Het kan dus jouw eigen schaduwkant of valkuil zijn, of iets van je partner waaraan je je ergert."

Meer dan gedrag

Ga dit als ouder onderzoeken, raadt psycholoog Niks aan: "Het cliché 'alles wat je aandacht geeft, groeit' gaat ook hier op. Kijk dus kritisch naar welke kant van jouw kind jij uitlicht en aandacht geeft. Hij heeft ook goede, grappige en leuke kanten, let daar eens wat meer op."

"Ook is het slim te kijken naar wat er achter zijn boze gedrag zit. Misschien wordt hij op school niet gezien door zijn leerkracht of is hij erg perfectionistisch en snel gefrustreerd als dingen niet lukken. Dit kan ook iets tijdelijks zijn. Onthoud dat je zoon meer is dan alleen zijn gedrag. Kinderen willen niets liever dan dat hun ouders trots op ze zijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.