Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Jasper: 'Vader worden is het beste wat me ooit is overkomen'

"Ik wil dat mijn kinderen voelen dat ik ze zie, want dat is de vader die ik wil zijn." Beeld © privéfoto

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Jasper (45) woont in Haarlem en is freelance artdirector. Voor het laatste event van zijn leven heeft hij alvast een prachtige plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Cornfield Chase van Hans Zimmer."

Waarom juist dit nummer?

"Nerd alert: dit nummer komt uit de film Interstellar en raakt me iedere keer opnieuw. Het gaat over de relatie tussen een vader en zijn kind. Ondanks dat Interstellar een sciencefictionfilm is, is hij behoorlijk emotioneel. Ik kwam een filmpje tegen waarin je ziet hoe dat nummer gemaakt is. Regisseur Christopher Nolan gaf componist Hans Zimmer een brief die ging over de band tussen vader en zoon, verder nog niks over de film. Zimmer schreef er in één dag een muziekstuk over en dat grijpt me nog iedere keer bij de strot.

Er zit iets wonderlijks in het nummer Cornfield Chase. Een gelaagdheid, met intervallen die me doen denken aan de veranderlijkheid van een opgroeiend kind. Onvoorspelbaar en opbouwend, en dan ineens is het weg. Een beetje zoals de loop van het leven. Vader worden is het beste wat me ooit is overkomen en ik hoop dat de levens van mijn zoons net zo rijk worden als de lagen in dit nummer."

Charlotte:
Vorige week:
Charlotte: 'Ik heb een 'boos-op-mensen-lijstje' op Spotify'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Het gaat ook over hoe ik wil omgaan met mijn jongens. Ze veranderen steeds en dat vraagt om een andere benadering. Pubers zijn het inmiddels. Mijn kinderen staan altijd op de eerste plek. In de film is de vader er niet en ik wil er juist wel zijn voor ze, met alles. Je weet nooit wat er allemaal nog op hun pad komt, maar ik doe altijd mijn best om bij ze aan te sluiten.

Mijn jongste gaat nu naar de middelbare school en dat is een belangrijke mijlpaal voor hem. Ik zie hoe hij ermee worstelt en maak bewust tijd om te luisteren naar wat hij wil. Bijvoorbeeld door van zijn kinderkamer een tienerkamer te maken en daarin zijn smaak te volgen. Mijn jongens zijn heel verschillend, en verdienen allebei hun eigen benadering.

Een paar keer per jaar hebben we een-op-een-dag en ga ik met een van de twee op pad. Met de oudste pak ik dan de motor en toeren we door het land. Hij kletsend door de intercom achterop, dan is hij heel open. Met de jongste kies ik juist voor een luxe hotel met bubbelbad op de kamer en een goede lunch op het terras. Twee aparte zielen met ieder hun eigen karakter. Ik wil dat ze voelen dat ik ze zie, want dat is de vader die ik wil zijn."

Thuisblijfvader
Lees ook:
Thuisblijfvader Tim: 'Tijd dat we zorgen voor je kinderen zien als iets cools'

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Eigenlijk altijd. Er klinkt zelden geen muziek in mijn huis, of waar ik dan ook ben. Vooral tijdens werk, als ik een deadline heb, moet er muziek opstaan. En dan het liefst het hardste van het hardste. Meshuggah, Opeth en Tool. Daarop kan ik echt knallen. Op zondag geniet ik juist weer van een kopje koffie met Miles Davis op de achtergrond. Met één gemene deler: ik hou van muziek waar mensen nog echt zelf de instrumenten bespelen."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Ik heb een paar vaste lijstjes, die allemaal de noemer 'lekkere' delen. 01 lekkere muziekjes, dat is een vergaarbak. 02 lekkere metal, 03 lekkere blues en ga zo maar door. Dan heb ik nog een lijst potentieeltjes. Die draai ik een paar keer en pas als een nummer daarna nog steeds goed is, gaat 'ie in een van de 'lekkere lijstjes'. Een soort voorselectie dus. Verder heb ik nog wat lijsten van goede bands en een poker-playlist, die ik deel met een vriendengroep. Daar staat vooral oude hiphop en rock uit de 90’s op, wat we allemaal goed kunnen hebben."

Wat is je guilty pleasure?

"Een guilty pleasure zie ik als een plaat die je mooi vindt, maar helemaal buiten je gebruikelijke genre valt. Voor mij is dat Voilà van Barbara Pravi. Prachtig qua stem, maar ook qua herinnering. Iedere keer als ik het hoor, zie ik mijn jongste weer naast me in de auto zitten, meezingend uit volle borst, met zijn - nu nog - hoge stem. Dan kun je me opvegen, hoor."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl