Ga naar de inhoud
Liefdesles

Jan-Carels droomvrouw is aseksueel: 'Ik deel alles, behalve m'n seksverhalen'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Dat Kerstin zijn droomvrouw is, staat vast voor Jan-Carel (49). Ze zijn in alles hetzelfde, behalve in hun libido. Voor Kerstin hoeft seks niet meer en daarom heeft Jan-Carel een paar vaste vriendinnen naast zijn vrouw.

"Ze wil er niks van weten. Ik kan niet liegen, dus ik speel het spelletje mee. Als ik naar Janneke ga, zeg ik dat ik bij haar in de tuin ga werken. Wat ook zo is, alleen het gedeelte dat we dan ook het bed doorrollen laat ik achterwege. Terwijl Kerstin niet gek is natuurlijk. Vooralsnog werkt dit voor ons.

Kerstin en ik zijn dik twintig jaar samen en al bijna even lang getrouwd. Ze was het voor me, dat wist ik meteen. Onze humor, onze gesprekken en onze liefde voor musicals en games maken dat ik iedere dag graag bij haar ben. En zij bij mij. Het was meteen goed tussen ons. Toch heeft het nooit geknetterd. In bed bedoel ik. We hadden wel seks in het begin, maar niet vaak en niet uitbundig. Ik was haar eerste, dus ik dacht dat het een kwestie van leren en proberen was."

Rens:
Vorige week:
Rens: 'Soms lukt seks niet en dat is oké'

"We wilden allebei graag een kind en het mooie van Moeder Natuur is dat we in haar vruchtbare periode vanzelf naar elkaar toetrokken. Na een festival was het raak. Dat is meteen de laatste keer dat we seks hebben gehad. Onze zoon is nu 14 jaar. Voor Kerstin hoefde het gewoon niet meer, seks, en ik schikte me daarin.

Maar goed, na een tijdje voelde ik wel dat ik een deel van mezelf in de steek liet daarmee. En ook voor Kerstin was het niet fijn, want ze 'vond' dat het erbij hoorde en wilde mij ook niet steeds afwijzen."

Aseksueel

"Een paar therapieën later kwam daar ineens het verlossende woord: Kerstin bleek aseksueel. Een feest van herkenning voor haar en een klap in het gezicht voor mij. Heel even dacht ik: shit, ik heb er een met een mankementje. Los van hoeveel liefde ik voor haar voelde, laat dat duidelijk zijn. Ik was vooral blij dat Kerstin nu rust vond. Ze klaarde er helemaal van op."

Juul
Lees meer:
Juul (36) is aseksueel: 'Ik heb het geprobeerd, maar was doodongelukkig'

"Het opende ook deuren naar nieuwe gesprekken. Via mail - want dan konden we goed voelen wat we precies wilden zeggen en hoefden we niet meteen op de ander te reageren - bespraken we wat haar diagnose voor ons allebei betekende en wat we zouden doen met de verlangens die nu onbeantwoord bleven.

Een open huwelijk werd het, waarbij ik verbinding zou zoeken met andere vrouwen, zonder mijn relatie met Kerstin daarmee in gevaar te brengen. Dat viel niet mee, want natuurlijk kwam er een keer een verliefdheid voor een vrouw met wie ik veel intimiteit deelde. Maar die verliefdheid ging ook weer weg."

Seks en geestelijke intimiteit 

"Nu heb ik een paar vaste vriendinnen om me heen. Bij twee van hen blijf ik soms slapen en met hen heb ik weleens seks. Met de anderen deel ik een geestelijke intimiteit, of heb ik ooit wel eens wat gerommeld. Kerstin kent ze allemaal bij naam en ik ben altijd open over waar ik ben. Ik deel alles, behalve de seksverhalen. Die pijn wil ik haar besparen."

Jan:
Lees ook:
Jan: 'Zou een open relatie ons kunnen redden?'

"Eerlijk is eerlijk, met mijn vriendinnen gaat het allang niet meer om seks. Het is fijn dat het er af en toe is, maar de band die we delen is veel belangrijker. Ik heb veel liefde te geven en die ontdekking is me veel waard. Mijn vriendinnen kennen ook elkaars namen en sommigen hebben onderling contact. Dat vind ik mooi."

Ontmoeting met alle vriendinnen

"Onlangs is mijn moeder overleden en dit weekend is de uitvaart. Daar zal Kerstin bij zijn, maar ook al mijn vriendinnen. Het is de eerste keer dat Kerstin ze ontmoet, maar ik maak me daar geen zorgen om. Ik weet zeker dat het vanzelf goed loopt. Hoe mooi is dat? Dat zoveel liefde uiteindelijk leidt tot heel veel warmte, juist wanneer je het ‘t hardst nodig hebt?"

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.