Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Eefke: 'Mijn dochter (5) speelt niet met leeftijdsgenootjes'

Beeld © Getty Images

De vijfjarige dochter van Eefke heeft geen broertjes of zusjes en trekt erg naar volwassenen en oudere kinderen. Eefke vraagt zich af of dat normaal is.

Zelf heeft ze er nooit problemen mee gehad dat het bij één kind is gebleven, zegt Eefke. "Dat onze dochter enig kind is, was een bewuste keuze van mijn man en ik. Maar het valt me op dat zij erg naar volwassenen en oudere kinderen toetrekt. Ze is het natuurlijk gewend om veel met volwassenen te zijn, maar ik vraag me af of dit wel 'gezond' is. Moet ik me zorgen gaan maken? En hoe kan ik haar stimuleren om meer met leeftijdsgenootjes om te gaan?"

Babettes
Vorige week:
Babettes zoontje (9) pest zijn klasgenootje: 'Hij noemt haar dikzak'

Dat Eefkes dochter oudere kinderen interessant vindt, is niet gek, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Oudere kinderen kunnen als rolmodellen fungeren en interessanter zijn vanwege hun meer ontwikkelde sociale vaardigheden en kennis. Sommige kinderen voelen zich meer op hun gemak bij oudere kinderen vanwege gedeelde interesses, persoonlijkheden of andere factoren."

Mooie, verrassende inzichten 

"Kijk of je als ouder kunt herleiden waar haar behoefte vandaan komt. Het kan zijn dat jouw kind op een ander niveau zit qua denken of sociale vaardigheden dan leeftijdsgenoten. Vraag haar waarom ze het zo leuk vindt om met die oudere kinderen te spelen. Dat kan soms mooie, verrassende inzichten opleveren."

"Observeer die momenten: kan je dochter het contact met oudere meiden goed aan?"

Of het zorgelijk is als je kind vooral naar ouderen trekt, hangt af van dit contact, relativeert Waanders. "Observeer die momenten: kan ze het contact goed aan? Komt ze mee qua vaardigheden maar ook op sociaal gebied? Het kan lastig zijn als oudere meiden onderwerpen bespreken waar ze nog niets van begrijpt of dingen bespreken die haar angstig maken. Kijk dus of ze haar grenzen goed herkent en benoemt bij oudere kinderen."

Buurkind uitnodigen 

Er zijn manieren om het contact met leeftijdsgenootjes te stimuleren, tipt Waanders. "Kijk of er op weekbasis momenten zijn waarop jouw kind met leeftijdsgenootjes kan spelen. Denk aan een buurkind uitnodigen of een gezamenlijke picknick met vrienden die een kind van dezelfde leeftijd hebben. Kijk daarbij naar haar interesses: met welk kind klikt ze goed zodat ze succeservaringen opdoet en het niet voelt als geforceerd samenspelen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.