Ga naar de inhoud
Slotakkoord

Lisanne: 'Je hoeft niet alles uit te denken, het leven gaat gewoon'

"Om uit mijn hoofd te komen, denk ik aan dit liedje: Follow the sun." Beeld © Lilian Aartman Fotografie

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Lisanne (39) woont in Noordwijk en is creatief hulpverlener voor organisaties en jongeren. Voor het laatste event van haar leven heeft zij alvast een prachtige plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Follow the sun van Xavier Rudd."

Waarom juist dit nummer?

"Australië is mijn droomland. Het is dat ik vliegen zo belastend voor het milieu vind, anders zou ik zo weer gaan. Toen ik er voor de derde keer was, ontdekte ik dit liedje en ik voelde me er meteen in thuis. De sound, Xavier Rudd is zelf Australisch, maar ook de boodschap vind ik geruststellend.

Als je even denkt dat het leven je te veel wordt, wandel dan naar het dichtstbijzijnde watertje, kijk naar de zon die op en onder gaat of staar naar de maan en bedenk dat dat al jaren zo gaat. Dit is het moment, nu, en morgen is het weer voorbij. Je hoeft niet alles uit te denken, het leven gaat gewoon."

Marc:
Vorige week:
Marc: 'Officieel heb ik geen kinderen, officieus heb ik er vijf'

Wat zegt het over je leven?

"Ik ben creatief en denk in een mum van tijd allerlei scenario's uit. Dat heeft zo z’n voordelen, maar het betekent ook dat ik veel in mijn hoofd zit en ook over dingen nadenk waar ik weinig of geen invloed op heb. Dat kan van alles zijn. Klimaatverandering, maar ook een zwerver op straat, en de onmacht die ik dan voel voor zo iemand. Geen huis, geen perspectief, dat kan me dan echt raken. Om uit mijn hoofd te komen, denk ik aan dit liedje: ga maar even lopen, kijk maar naar de wereld, naar al het moois wat er is.

Ik zat altijd in 'hoofdbanen', in datamanagement bij bedrijven bijvoorbeeld en ik gaf les op de hogeschool. Gaandeweg merkte ik dat ik niet wilde vertellen wat anderen zouden moeten doen. Ik haalde veel meer plezier uit begeleiding en mensen aanzetten tot anders denken. Andermans ideeën zijn voor mij niet zozeer goed of fout, maar juist interessant. Bovendien wilde ik me graag maatschappelijk inzetten, en zo kwam het dat ik een paar maanden geleden mijn eigen bedrijf begon. All the way in ben ik gegaan. Gelukkig heb ik een man die ook wel van uitdagingen houdt. En nu heb ik dus een pand en een plan: ik help jongeren en bedrijven bij het leren denken in creatieve oplossingen. Ik wilde als kind al iets betekenen voor jongeren en nu volg ik m’n eigen zon."

Wie
Lees ook:
Wie te veel aan zijn hoofd heeft, is niet meer creatief

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Vooral om van de ene plek naar de andere te komen, dus op de fiets of in de trein. Muziek helpt me om los te komen van waar ik net vandaan kwam, of iets te verwerken. Nu ik er zo over nadenk: ik gebruik muziek om terecht te komen waar ik moet zijn. En ik zing graag, soms ook op de fiets. Alleen niet luidkeels, dat bewaar ik voor de karaokebar."

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Oi, heel veel. Ik denk wel 100. De meeste lijstjes heb ik zelf gemaakt, bijvoorbeeld voor vakanties en verjaardagen. Ook voor mijn nieuwe werkruimte heb ik een lijstje gemaakt, voor tijdens het klussen. Mijn favoriete klusnummer is Hero van Afrojack en David Guetta, die heb ik heel vaak op repeat gezet. Ik dacht vaak: holy shit waar ben ik aan begonnen? En dan hielp Hero me er lekker doorheen."

Wat is je guilty pleasure?

"Toen ik je zag van Hero, die zing ik ook graag met alle dramatiek mee. Maar ook de nummers van de Backstreet Boys gaan er nog heerlijk in, vooral tijdens karaoke met mijn vriendinnen. Eens per maand is het open mic in Rotterdam, en dan zingt iedereen die zin heeft. Dat werkt heel verbroederend."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl