Ga naar de inhoud
Liefdesles

Rens: 'Soms lukt seks niet en dat is oké'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Een emotioneel dieptepunt bracht de relatie van Rens (29) en Nadia (28) uiteindelijk naar een hoogtepunt. "Zo samen in de douche, vol emotie en pijn, voelde ik dat ik haar voor altijd wil beschermen."

"Van de liefde had ik geen hoge pet meer op, toen ik twee jaar geleden zat te swipen op Tinder. Na een relatie van vier jaar die gepaard ging met veel ruzies en verwijten moest ik vooral bijkomen. Boze buien van mijn ex hadden geresulteerd in een chronisch schuldgevoel en een eetprobleem en ik was het vertrouwen in de liefde, zoals ik die voor ogen had, kwijtgeraakt."

Annabelle:
Vorige week:
Annabelle: 'Onze relatie is zo goed omdat we geen kinderen hebben'

"Simpelweg zoekend naar vermaak matchte ik met Nadia. Ook zij zat in een roerige tijd, na een serie foute vriendjes en bijzonder nare ervaringen. Seks deed ze vooral voor mij, omdat ze dacht dat het erbij hoorde. Terwijl: dat hoeft helemaal niet. Een jaar lang trokken we geregeld met elkaar op, gamen, films kijken of samen de natuur in en ondertussen gebeurde er iets moois.

Heel voorzichtig liet Nadia mijn hart ontdooien, door af en toe wat dichter bij elkaar te lopen, even mijn hand te pakken en gewoonweg naar me te luisteren. We groeiden dichter naar elkaar toe en bouwden onbewust een nieuwe basis, waarin ik mijn hart weer durfde te openen en de emotie de overhand kreeg op de lust. Nadia leerde juist dat seks geen verplichting is, maar fijn en leuk als je het wil, en dat het dus ook oké is als je het niet wil."

Iets nieuws proberen in bed

"Maar dat gaat niet vanzelf. Tijdens onze eerste kerst samen had ik een mooi wellnesshotel geboekt, compleet met nerdy kersttruien, rozenblaadjes op bed en een liefdesbriefje. Alles op alles voor een memorabel weekend. ‘s Avonds in bed probeerden we iets nieuws, waarop zij in huilen uitbarstte en een paniekaanval kreeg. Dit was voor mij de eerste keer dat ik dit meemaakte. We zijn meteen gestopt. Ik heb haar in mijn armen genomen en we zijn op bed gaan liggen."

Renske:
Lees ook:
Renske: 'Ik heb liever een knuffel dan seks met mijn man'

"Ik heb herhaaldelijk gezegd dat het mij speet en dat ik haar zal beschermen tegen dit soort pijn en angst in de toekomst. Ietwat gekalmeerd ging ze douchen. Ze voelde zich vies en dit was haar methode om zich weer schoon en vooral weer zichzelf te voelen. Ze nam haar tijd, maar na een half uur ging ik toch even bij haar kijken.

Daar zat ze, op de grond van de douche, met tranen in haar ogen. Ik wist niet goed wat ik moest doen. Ik vroeg of ze wilde dat ik bij haar kwam zitten. Ze knikte en dus ging ik tegenover haar zitten, half gekleed in de douche. Ze huilde, we praatten en zo maar ineens werd dit een memorabel liefdesmoment.

Zo samen in de douche, vol emotie en pijn, voelde ik dat ik haar voor altijd wil beschermen, alles samen met haar wil doen en dat ik van haar hield. En dat zei ik ook. Ze keek me een beetje verbaasd en verdrietig aan en zei toen dat ze ook van mij hield."

'Sorry,
Lees ook:
'Sorry, schatje': zo word je 'liefdesvaardig' en verbeter je je relatie

"Het maakte me niet uit hoe negatief en hoe zwaar de situatie was: ik hield (en houd) van haar tot het einde van mijn dagen, ongeacht de hoeveelheid uitdagingen die we nog zullen beleven. Als wij op zo'n dieptepunt voor het eerst tegen elkaar zeggen dat we van elkaar houden, dan kunnen we met zijn tweeën alles aan."

Afsluiten van de buitenwereld 

"Zo denk ik er nu nog steeds over. Inmiddels wonen we samen en we hebben het goed. Als Nadia zich een dag maar 60 procent voelt, dan vul ik die resterende 40 procent aan. En vice versa. En als we ons allebei 60 procent voelen, dan praten we erover, doen even iets voor onszelf om op te laden, want dat is voor ons beiden belangrijk. De laatste procentjes laden we samen op door ons af te sluiten van de buitenwereld in ons fijne huisje. Door samen te gamen, een film te kijken of bijvoorbeeld op de website van Ikea inspiratie op te doen voor ons eerste toekomstige koophuis."

Stilte
Lees ook:
Stilte in de slaapkamer: wel een relatie, geen seks meer

"Het dieptepunt in onze relatie heeft geleid tot zoveel hoogtepunten. Seks blijft spannend, want meer voelen betekent ook meer kwetsbaarheid. En dat is oké. Soms lukt het niet, en dan blijven we gewoon samen in bed liggen. We moeten ons allebei goed voelen, dat is het belangrijkst. Ik kan me geen leven zonder haar voorstellen, ook al is Nadia soms nog bang dat ik weg zal gaan. Ik blijf de rest van mijn leven bij haar. Want zij is mijn thuis."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.