Ga naar de inhoud
De keuze van...

Patrick Martens: 'Ik wil wel acteren, maar wil géén stereotiepe homorol'

Patrick Martens presenteert een nieuw datingprogramma, maar 'ik ben zelf niet zo'n dater'. Beeld © ANP Foto

Eens per maand luiden we het weekend in met een BN'er. Dit keer: acteur en presentator Patrick Martens (45), die na het einde van Koffietijd nu elke werkdag de keuken in duikt voor het nieuwe datingprogramma Date Smakelijk. Hierin gaan deelnemers niet alleen met elkaar op blind date, maar koken ze ook nog elkaars lievelingsgerecht.

Of we inmiddels niet een beetje datingprogramma-moe zijn? Welnee, zegt Patrick Martens. Hij kijkt naar ongeveer alles, van First Dates tot B&B Vol Liefde en Married at First Sight, en krijgt er geen genoeg van. "Het is heel herkenbaar: het ongemak van een eerste date kent iedereen", zegt hij. "Soms zie je aan de lichaamstaal al dat het niets gaat worden. Maar nu we veertig afleveringen van Date Smakelijk hebben opgenomen, weet ik ook dat je soms wordt verrast. Dan lijkt een date niet helemaal lekker te lopen, maar vinden ze elkaar toch hartstikke leuk." Kortom: alle ruimte voor nóg een datingprogramma, vindt Patrick.

We leggen hem 12 keuzes voor.

Hugo
Vorige keer:
Hugo Kennis: 'Het leven begint me weer toe te lachen'

1. Koffietijd of Date Smakelijk?

"O, wat gemeen! Die programma’s zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Ik heb veel te danken aan Koffietijd, dat ik drie jaar heb mogen presenteren. Het was heel leerzaam om zo’n liveprogramma te maken, ik kijk er met ongelooflijk veel plezier op terug. Maar goed, Koffietijd is afgerond, daar zit een strik omheen. Dan kies ik toch voor Date Smakelijk, gewoon omdat het nieuw is.

Met iedere klus is het weer alsof je vanaf nul begint. Het is fijn om dit programma samen met mijn beste vriendin Georgina (Verbaan, red.) te maken. Onze dynamiek is goed: we kennen elkaar door en door en maken elkaars zinnen af. Om alles wat Georgina zegt, moet ik lachen. Ze haalt iets in me naar boven waardoor ik me ontzettend veilig voel om mezelf te zijn. Dat is belangrijk, want Date Smakelijk is ook een soort interviewprogramma. Wij praten met de deelnemers en leren ze kennen, terwijl zij aan het koken zijn. Hoe vaker we dat doen, hoe makkelijker het gaat."

Datingshow
Lees ook:
Datingshow Georgina Verbaan en Patrick Martens eind augustus te zien

2. Zelf koken of een maaltijd laten bezorgen?

"Zelf koken, want met bezorgdiensten weet je niet wat je allemaal binnenkrijgt. Er zit vaak zo veel zout in. Als ik iets bestel, is het altijd iets Aziatisch: ik hou erg van die keuken, maar daar ga ik echt mijn vingers niet aan branden. Ik kan trouwens eigenlijk helemaal niet zo goed koken. De basisdingen, zoals een pastaatje of een simpel groentegerecht uit de oven of wok, gaan me prima af. Ik ben dol op eenpansgerechten. Maar ik heb ook heel veel keukenmissers gehad. Laatst nog, toen ik iets maakte met jackfruit. Je moet dat eerst wassen, want er komt een soort derrie mee uit het blik. Dat had ik niet gedaan, heel vies. Ik vind het echt knap dat sommige mensen de koelkast opentrekken, iets zien staan en zeggen: nou, daar kan ik wel iets mee. Ik moet echt een recept uit een kookboek maken. Ik ben trouwens wel heel goed in broodjes klaarmaken voor de lunch."

3. Meedoen aan een datingprogramma of een kookprogramma?

"Nou, ik heb een relatie, dus een datingprogramma wordt ’m niet. Ik zou wel goed kunnen meedoen aan De Kookklunzen, waarin een paar kookklunzen moeten samenwerken in de keuken. Intussen kijkt een chef mee, die aanwijzingen geeft. Een fantastisch programma. Maar als ik single was, zou ik misschien toch eerder meedoen aan een datingprogramma. Ik ben heel benieuwd met wat voor type ik gematcht zou worden. Is dat iemand naar wie ik zelf zou omkijken of iemand die ik nooit bij me had bedacht? Er zit een heel team achter dat uitzoekt welke mensen bij elkaar passen, weet ik nu."

4. Vrijgezel of in een relatie?

"Een relatie. Ik kan heel goed alleen zijn en vind het hartstikke fijn om af en toe mijn eigen ding te doen, maar het leven is net even wat leuker met iemand. Toch ben ik nooit echt op zoek gegaan toen ik single was. Ik ben niet zo’n dater, ik geloof meer in gewoon iemand tegenkomen. Hoewel ik mijn huidige vriend Nick wel heb leren kennen op Tinder, tijdens de coronapandemie. Ik dacht: fuck it, wie weet hoelang deze lockdown duurt, ik probeer het gewoon. We hadden redelijk snel een match en hebben eerst heel lang gechat. Daar was hij niet zo goed in, en ik ook niet – soms zaten er weer een of twee weken tussen onze berichten. Uiteindelijk hebben we toch afgesproken. Of liefde door de maag gaat? Nou, op zijn profielfoto zag ik hem op een fiets met een stokbrood onder zijn arm, en op een andere foto leek het of hij een eigen kookboek had gemaakt. Ik dacht: deze man kan koken! Dat boek bleek hij puur voor de fun in elkaar te hebben gezet, maar hij kan wel lekkere gerechten maken."

5. Kindertv of televisie voor volwassenen?

"Kinderen zijn een heel leuke doelgroep om televisie voor te maken. Dat heb ik tien jaar met veel plezier gedaan bij Nickelodeon. Een leerzame periode, waarin ik veel heb geleerd over bijvoorbeeld improviseren, maar het was ook best intens. Ik weet nog dat ik Supernic maakte, een liveprogramma met gillende kinderen in het publiek, en dat gegil opeens niet meer aankon. Ik dacht: als ik me eraan ga ergeren, moet ik er gewoon mee stoppen. Anders word je zo’n zure presentator, haha. Het was na tien jaar ook tijd voor wat nieuws. Bij de programma’s die ik nu maak, voer je toch net even wat andere gesprekken en is er een ander soort energie. Nu kies ik dus toch voor volwassenen-tv."

Patrick
Lees ook:
Patrick Martens geniet van 'latrelatie': 'Hou van alleen thuis zijn'

6. Acteren of presenteren?

"Dat vind ik een moeilijke, ik zou eigenlijk niet willen kiezen. Maar mijn eerste liefde is toch echt acteren. Dat doe ik tegenwoordig alleen wat minder, omdat mijn focus nu op presenteren ligt. Die twee zouden iets meer in balans mogen zijn, vind ik. Al was ik soms ook wel helemaal klaar met acteren, hoor. Als acteur ben je afhankelijk van zoveel mensen en castings. Maar als er een heel mooie rol voorbijkomt – in elk geval géén stereotiepe homorol – en ik tijd heb, lijkt het me hartstikke leuk om weer eens te doen. Dat is geen afgesloten hoofdstuk, nee."

7. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

"Ik zap snel langs het journaal, want ik ga steeds selectiever om met nieuws. Soms denk ik ineens: ik heb al twee, drie dagen geen tv gekeken of journaal gezien. Dat vind ik zalig. Anders neem ik als een spons weer alles in me op, terwijl het allemaal dingen zijn waar ik niks mee kan. Het belangrijkste nieuws krijg ik toch wel mee, want ik heb genoeg apps waarop de headlines voorbijkomen. Ik vind niet dat je je kop in het zand moet steken, hoor. Het is goed om een beetje op de hoogte te zijn en na te denken over hoe de wereld ervoor staat. Maar die nieuwsberichten doen toch iets met me. Als ik hoor over de bosbranden in Griekenland, en dat er de komende jaren alleen maar meer zullen volgen, denk ik: dat hebben we met z’n allen zelf veroorzaakt. Daar kan ik me echt druk om maken. Een dag zonder nieuws is dus ook weleens lekker."

"Het is niet alsof ik nu kermend op de grond lig omdat Lettrix van de buis is gehaald."

8. Vastigheid of vrijheid?

"Ik ben al heel lang freelancer en ben het gewend om van de ene naar de andere klus te hoppen. Die vrijheid in mijn werk heb ik altijd heel prettig gevonden. Maar naarmate ik ouder word, heb ik toch wat meer behoefte aan vastigheid, merk ik nu ik 45 ben. Koffietijd deed ik twee ochtenden per week, dat was mijn structuur. En mijn vaste inkomen, wat eerlijk gezegd toch ook wel lekker was. Terwijl ik binnen het programma toch alle vrijheid had om er mijn eigen invulling aan te geven. Eigenlijk is mijn antwoord op de vraag dus: vaste vrijheid."

9. Balen van falen of over tot de orde van de dag?

"Als iets niet gaat zoals gehoopt, vind ik dat natuurlijk ongelooflijk jammer. Het nieuwe spelprogramma Lettrix vond ik bijvoorbeeld ontzettend leuk om te maken, maar kijkers wisten het toch niet helemaal te vinden. Natuurlijk: in de zomer zitten mensen al minder voor de tv, zeker om zes uur ’s avonds. Maar het programma verdiende méér; ik geloof er nog steeds heel erg in. De pers was ook best hard: 'Het eerste programma van Patrick Martens na Koffietijd is een flop', kopten ze. Nou, dat kan ook wat genuanceerder, dacht ik. Maar goed, het is wat het is. Door de jaren heen leer je daar ook wel mee omgaan, helaas kan niet alles een succes worden. Dat hoort er een beetje bij. Het is niet alsof ik nu kermend op de grond lig. Ik focus me gewoon lekker op Date Smakelijk. En misschien wordt Lettrix ooit nog wel een keertje herhaald."

Vader
Lees ook:
Vader Patrick Martens overleden: 'Gaat grote leegte achterlaten'

10.  Sparen of spenden? 

"Beide. Ik ben een goede spaarder: ik kan goed met geld omgaan, ben georganiseerd en geordend. Geld uitgeven vind ik ook heerlijk, vooral aan kleding en uit eten gaan – ik denk dat ik het meeste uitgeef aan horeca. Maar ik geef geen geld uit dat ik niet heb. Mijn creditcard is alleen bedoeld voor Spotify – en voor vakanties, want in het buitenland kun je vaak niet zonder. Of ik die binnenkort nog ga gebruiken? Ja, ik ga met mijn vriend, Georgina en haar dochter lekker zeven daagjes naar Frankrijk. Georgina gaat met de trein, ik met de auto, en dan meeten we elkaar daar ergens. Heel fijn."

11. Dorp of stad?

"Ik ben opgegroeid in een heel klein Brabants dorp, Rijsbergen. Dat vond ik fantastisch: ik was altijd buiten en er was sociale controle, dus je wist precies wie wat wanneer deed. Handig, want dat wist ik precies wanneer ik met wie kon spelen. Zo’n dorp vind ik nog steeds heel fijn, en ik hou ervan om wandelingen in de natuur te maken. Als ik bij mijn ouders ben, zoeken we vaak het bos in de omgeving op.

Maar ik ben inmiddels wel helemaal verstadst. Ik hou van de gezelligheid, de reuring, het gemak van de stad. Ik woon in Amsterdam-Oost, in een redelijk rustige wijk, maar ik hoef maar een kwartier te fietsen om de drukte op te zoeken. Of ik in Amsterdam gewoon over straat kan? Ja, hoor. Al moet ik zeggen dat de Zoop-reünie de bekendheid wel heeft aangewakkerd. Zolang mensen me gewoon aanspreken en me niet stiekem fotograferen of filmen, vind ik dat nooit vervelend."

Patrick
Lees ook:
Patrick Martens blikt terug: 19 jaar sinds eerste draaidag Zoop

12. Dromen of doen?

"Het is heerlijk om te dromen, maar het is nog lekkerder om te doen. Die twee horen trouwens bij elkaar, want zonder dromen kun je weinig doen. Welke droom van mij is uitgekomen? Het werk dat ik doe. Daarvoor heb ik mijn schepen achter me verbrand: na de land- en tuinbouwschool, waar ik niet op mijn plek zat, volgde ik een tekenopleiding. Daar ben ik drie maanden voor mijn examen mee gestopt, omdat ik zo graag acteur wilde worden. Toen ben ik doordeweeks bij een perkplantenkwekerij gaan werken, en in het weekend zat ik op de toneelschool. Ik had eigenlijk niet zo veel, behalve die droom. Dat die redelijk is uitgekomen, vind ik geweldig. I’m living the dream."

Date Smakelijk is vanaf maandag 28 augustus elke werkdag om 19.30uur te zien op SBS6.