Ga naar de inhoud
'Papa, papa, papa!'

Alleen met kinderen op vakantie na je scheiding: 'Weinig aanspraak'

Beeld © Getty Images

Vers gescheiden en alleen op vakantie met de kinderen: het heeft absoluut leuke kanten, maar zeker de eerste keer kan het ook confronterend en uitdagend zijn. "Ik voelde de ogen in mijn rug dat ik daar alleen was met twee kinderen."

Natuurlijk, er zijn ook mensen die het na hun scheiding al meteen heerlijk vonden om alleen met de kinderen op vakantie te gaan. Dat blijkt ook uit een oproepje op Facebook waarin we vragen hoe mensen het vonden. "Een verademing", schrijft de één. "Fantastisch", een ander. "Geen gezeur, geen 'wat zullen we doen'? Eindelijk eens een ontspannen vakantie", schrijft weer een ander. Of: "Ik vond het vooral vervelend dat ik zelf de vuilniszakken moest wegbrengen."

Onverwachte uitdagingen

Maar er zijn ook mensen die tijdens hun eerste vakantie alleen met de kinderen voor – soms onverwachte – uitdagingen komen te staan. Zoals het gebrek aan aansluiting bij andere gezinnen op de camping, niet even rust kunnen nemen of in je eentje de autorit moeten maken.

Alleen
Lees ook:
Alleen met kind op vakantie? 'Regel toestemming voor vertrek'

Mariska den Hartog ging twee jaar geleden voor het eerst alleen op vakantie met haar kinderen, kort nadat ze was gescheiden van hun vader. "Mijn kinderen waren toen 8 en 12 en we gingen naar het Vennenbos, een vakantiepark in Brabant."

Gedoe met inpakken 

"Ik zag er niet tegenop. Ook toen ik getrouwd was, regelde ik de vakantie grotendeels. Dus ik wist wat ik moest doen. En sommige dingen waren zeker fijn. Zo had ik met mijn ex altijd gedoe met het inpakken van de auto, dat heb je niet als je alleen bent."

Maar waar ze minder op was voorbereid, was hoeveel gezinnen er om hen heen waren. "Tijdens een vakantie zijn mensen heel erg samen. Dat vond ik confronterend, al die mensen die daar met hun partner en kinderen waren. Ik was toen nog niet zo lang gescheiden dus dat drukte me met mijn neus op de feiten. Ik was me er heel erg van bewust dat ik dat niet meer had."

Weinig aansluiting

Gek genoeg was dat gevoel een jaar later nog sterker, toen ze met haar kinderen naar de camping ging. "We wonen in Zeeland en gingen een eiland verderop kamperen. Ik dacht: dan kan er nog weleens een vriendje of vriendinnetje van de kinderen langskomen. Maar het was een camping met veel vaste gasten, waar iedereen elkaar kende. Zij zaten samen buiten aan een picknicktafel en gingen samen bbq'en."

"Ik voelde de ogen in mijn rug dat ik daar alleen was met twee kinderen. Ik had ook weinig aanspraak. En hetzelfde gold voor mijn kinderen, omdat alle andere kinderen elkaar al kenden. We hebben elkaar met zijn drieën prima vermaakt, maar toen ik na een week weer thuis was, dacht ik: wat fijn dat ik weer een volwassen gesprek kan voeren."

Jiska van der Kooij ging dit jaar voor het eerst alleen met de kinderen op vakantie. Ze wonen in Italië, en gingen twee weken naar een huis in Spanje dat ze nog samen met haar ex had gehuurd voordat ze uit elkaar gingen. "Mijn kinderen zijn 7 en 10 en ik had een romantisch beeld van dat ik een boekje kon lezen aan het zwembad terwijl zij aan het spelen waren", lacht ze.

'Mama, mama, mama' 

"Ik had natuurlijk kunnen weten dat dat niet zou lukken. Het was de hele tijd 'mama, mama, mama. Ik vond het heel pittig om 24 uur per dag aan te moeten staan. Vorig jaar wisselden we elkaar soms af: dan ging mijn ex met de kinderen naar zee en kon ik even uitrusten, of andersom."

Net als Mariska miste zij ook de aanspraak van andere volwassenen. "Ik dacht op den duur: de enige volwassenen met wie ik praat, zijn de bakker en de mensen in de supermarkt. 's Avonds een glas wijn drinken en de dag doornemen met iemand, dat miste ik." 

Alleenstaande
Lees ook:
Alleenstaande moeders veel vaker met kinderen op vakantie dan vaders

Kind met koorts

Een ander moeilijk moment was toen haar jongste koorts kreeg. "Toen dacht ik: ik zit in Spanje, wat als de koorts hoog wordt? Dan moet ik een Spaanse arts zoeken, het andere kind meenemen. Dat zijn van die flashes die je dan even hebt. Wat komt dat komt, en ik weet van mezelf dat ik echt wel in staat ben om het dan op te lossen. Maar toen miste ik even iemand om het samen mee te dragen, een partner om mee te overleggen." 

"Dat was in meer situaties: alle beslissingen moet je alleen nemen. Een dagprogramma maken, omgaan met dat de kinderen soms ook vervelend zijn. Met zijn tweeën is dat soort dingen toch makkelijker."

Teleurstelling

Mariska had ook zo'n situatie, toen ze met de kinderen naar een pretpark ging en de oudste in een achtbaan wilde, maar de jongste niet durfde. "Toen dacht ik: inclusief wachtrij is het al snel 50 minuten, ik kan een kind van 7 niet 50 minuten laten wachten. Om 15.30 uur liepen we naar buiten, we waren het park drie keer doorgelopen en het enige wat ze allebei leuk vonden, was een soort trampoline. Die hebben we thuis ook. Ja, dat was wel een teleurstelling."

'Hoe
Lees ook:
'Hoe vertel ik onze zoon dat wij gaan scheiden?'

Maar waar de vakantie voor allebei uitdagingen had, zien Mariska en Jiska ook allebei dat het leerzaam was. En allebei leerden ze dingen die ze de volgende keer weer anders gaan doen. "Ik denk ook dat je het zo moet zien", zegt Jiska. "Natuurlijk was het bij vlagen pittig – al was het ook heel leuk – maar dat moet je ervaren om te leren wat je de volgende keer wel en niet wil."

Aanspraak van volwassenen

Jiska is nu bijvoorbeeld drie weken met de kinderen in Nederland. "De oudste heb ik nu een simkaart gegeven voor zijn horloge. Dan kan ik best even boodschappen doen terwijl zij samen thuisblijven, want we kunnen elkaar altijd bereiken. Een volgende keer wil ik misschien korter op vakantie of naar een plek waar de kinderen vriendjes kunnen maken, zodat ik af en toe een boek kan lezen als zij met andere kinderen kunnen spelen. Of misschien dat ik vrienden uitnodig om een paar dagen langs te komen zodat ik wat meer aanspraak van volwassenen heb."  

Checklist:
Lees ook:
Checklist: vergeet deze dingen niet te doen voor je op vakantie gaat

Mariska gaat volgende week op vakantie, een midweek in een safaritent in Limburg. En ook zij gaat het dit jaar anders doen dan de vorige jaren. "Deels zal het al anders zijn omdat ik nu vrede heb met het feit dat ik geen relatie heb", zegt ze. "Dus het zal minder confronterend zijn dan de afgelopen jaren als we tussen stellen zitten."

Andere mindset

"En we gaan nu maar een midweek, als ik langer zou gaan dan zou ik bijvoorbeeld mijn zusje uitnodigen om langs te komen. In de auto geef ik de kinderen denk ik een taakje, bijvoorbeeld de navigatie in de gaten houden, zodat het gezelliger is. Maar wat het belangrijkst is, is mijn mindset. Ik hoef niet per se aansluiting te vinden bij anderen, als we het met zijn drieën maar leuk hebben. Ik wil tijd doorbrengen met de kinderen en er even tussenuit zijn. Voor hen is het leuk om vriendjes te maken, maar anders vermaken we ons ook wel."

Voor het eerst alleen met je kinderen op vakantie?

Elske Damen biedt met Nieuwe Stap hulp bij scheidingen. Zij hoort vaker van ouders dat ze het moeilijk vinden om de eerste keer alleen met de kinderen op vakantie te gaan. "Maar als ze terug zijn, zeggen ze: ik moest heel veel overwinnen, maar ik krijg er ook een positieve boost voor terug." Haar tips:

  • Maak het jezelf niet te moeilijk. Je hoeft niet in je eentje met de kinderen op de achterbank naar Zuid-Frankrijk te rijden, kies een plek dichter in de buurt. En ga bijvoorbeeld een week weg, in plaats van drie. Dan blijft het voor iedereen leuk.
  • Ga naar een camping voor alleenstaande ouders. Daar zit je met mensen die in dezelfde situatie zitten. De kinderen hebben het daar samen leuk en als die op bed liggen heb jij ook nog een leuke gesprekspartner of iemand om een wijntje mee te drinken. (Voor wie dat idee heeft: deze campings zijn niet bedoeld om te daten.)
  • Ga met vrienden op vakantie of nodig ze uit om een paar dagen langs te komen. Als zij kinderen hebben van dezelfde leeftijd, dan kunnen zij samen spelen. En jij hebt wat aanspraak en hulp.
  • Bereid je goed voor. Daardoor heb je tijdens de vakantie minder stress. Zette jouw partner bijvoorbeeld altijd de tent op? Oefen dan een paar keer in de achtertuin voordat je vertrekt. Of bedenk vast dat er vast wel een buurman of -vrouw is die je wil helpen.
  • Kies een plek waar de kinderen het naar hun zin hebben. Bijvoorbeeld een plek met een goede speeltuin waar jij langs de kant kunt zitten en een boek kunt lezen. Of als de kinderen wat ouder zijn een plek met een mooi zwembad.  
  • Houd een dagboekje bij waarin je de mooie momenten schrijft, want die zijn er ook genoeg: leuke ervaringen, mooie opmerkingen van de kinderen, een goed gesprek, dingen die goed gingen of waar je trots op was. Op die manier zorg je dat de vermoeidheid en drukte niet de overhand krijgen.
  • Maak nieuwe tradities. Dat je met je ex elke dag ging barbecueën, betekent niet dat je dat nu ook moet doen. Doe dingen die jij en je kinderen leuk vinden en waar je mooie nieuwe herinneringen mee maakt.