Ga naar de inhoud
Liefdesles

Renato: 'Ik heb het afgelegd tegen haar beste vriendin'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Renato (44) zag de relatie met zijn geliefde sneuvelen omdat ze met hem nooit zo hecht werd als met haar beste vriendin.

"Het was connectie op het eerste gezicht, met Jody. Of het liefde was wist ik nog niet, maar drie dates later waren we dolverliefd. Allebei. Een jaar of zes gescheiden, een gezond co-ouderschap en een gedeelde honger naar literatuur en muziek maakten dat ik het helemaal voor me zag met haar. We appten de hele dag door en belden elkaar bijna iedere avond even om 'welterusten' te zeggen. Ik stuurde zelfs selfies, ook al vond ik mezelf daar eigenlijk te oud voor. Ik kreeg er steevast een hartje voor terug en blijkbaar is het ego dan toch zwak."

Henny:
Vorige week:
Henny: 'Seks vonden we te veel gedoe, daar waren we meteen duidelijk over'

"We dagdroomden over reizen die we zouden maken en het huis in Utrecht dat we samen zouden kopen wanneer alle kinderen de deur uit waren. Toch konden we af en toe ook op een heel andere golflengte zitten. Druk met werk, handen vol aan de kinderen, maar dat is ook wel logisch, dacht ik. Als we elkaar dan weer zagen, dan vonden we elkaar vanzelf weer."

Vriendinnen sinds de kleuterschool

"Ik merkte dat ik veel makkelijker vooruitkeek dan Jody. Een concertkaartje voor over drie maanden durfde ze niet echt te boeken bijvoorbeeld, en weekendjes weg werden op het laatste moment beklonken. Prima, blijkbaar is ze geen planner, dacht ik. Behalve met haar beste vriendin, met wie ze ook iedere dag belde. Met haar plande ze tripjes een jaar vooruit.

Ze waren al sinds de kleuterschool twee handen op één buik en hadden werkelijk elke fase in het leven met elkaar gedeeld. Wat mooi, dacht ik, dat ze zo hecht zijn en zo’n waardevolle vriendschap delen."

Vrienden
Lees ook:
Vrienden voor het leven: 'We lagen al bij elkaar in de box'

"Maar het begon ook te knagen. Na bijna een jaar samen zijn, was het nog steeds niet gelukt om die beste vriendin te ontmoeten. Dat vond ik jammer, maar ik dacht ook: dat komt wel. Op Jody’s verjaardag zou het er vast wel van komen. Jody’s zus had me al een keer grappend gewaarschuwd dat ik maar beter iets voor mezelf kon doen op zo’n moment, want als die twee samen waren leek de rest van de wereld niet meer te bestaan.

Ik zou er echter nooit achter komen, want met Jody’s verjaardag kreeg ik het tijdslot van de avond ervoor en haar beste vriendin het dagprogramma. Ik vond het jammer, maar ik moedigde mijn vriendin ook aan om vooral te doen wat ze zelf het liefst wilde, het was immers haar dag."

Behoorlijk beledigd

"Ondertussen ging het tussen Jody en mij al lang niet meer zo vanzelf als in het begin. Ze wist soms niet of het nou liefde of vriendschap was tussen ons, om daarna weer knetterverliefd te zijn. Ze wilde vooral leuke dingen doen samen en niet te veel vastleggen, maar kon behoorlijk beledigd zijn als ik een middag niet op mijn telefoon had gekeken omdat ik aan het werk was."

Ontvrienden
Lees ook:
Ontvrienden voor een leuker leven: 'Ik heb nog drie vriendinnen over. Top!'

"Ieder issue besprak ze uitvoerig met haar beste vriendin, en vaak daarna pas met mij. Tijdens een goedmaakavond, met flink wat bier, zei ik grappend maar ook gemeend dat ik voortaan beter haar beste vriendin kon bellen om te vragen hoe de vlag er in onze relatie bij hing. Ze beaamde lachend en vertelde dat ze samen zelfs een bijnaam voor me hadden, zoals voor al haar lovers.

Haar bff zei ook eerlijk dat ze het liefst had dat Jody geen relatie had, want dan had ze haar helemaal voor zichzelf. Ik weet dat je niks mag zeggen over elkaars vrienden, maar dit voelde ongezond en oneerlijk."

Wedloop met beste vriendin

"Onbewust was ik in een wedloop met die beste vriendin beland, om de liefde en erkenning van Jody. Had die vriendin Jody uitgedaagd om met een vrouw te zoenen op een feestje, en ik zei dat ik dat niet zo tof vond, moest ik me niet zo aanstellen. Het betekende toch niks voor haar? En ze wilde zich gewoon even afreageren van de druk die ze voelde.

Pas na drie keer stoppen en teruggaan kon ik aan mezelf toegeven dat dit niet de relatie was die ik wilde, hoe verliefd ik ook was. Ik heb het afgelegd tegen haar beste vriendin. Nu, een jaar later, denk ik nog weleens aan de woorden van Jody’s zus. Als die twee samen zijn, bestaat de rest van de wereld niet meer. Misschien was het wel een waarschuwing. Ik heb inmiddels mijn les geleerd. Een relatie werkt alleen als je er allebei volledig in staat."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.